Zobacz pełną wersję : Podłoże dla maluchlów
Gwatemel
15-06-2014, 14:00
Jakie polecacie podłoze dla ptaszników L1? Które trzyma najlepiej wilgoć bo jade na 2 tyg?
przemek_lewy
15-06-2014, 14:17
taa wlokno jest najlepsze
ja zawsze wkladam je do piekarnika co zabija wszystkie zyjatka w tym roztocza i mam pewnosc ze przez tydzien nic sie tam nie zalegnie
włókno kokosowe, ja je stosuje niezaleznie od wieku ptasznika.
Najwidoczniej masz za slaba wentylacje, nie za dobrze sprzatasz po posilku pajaka i za duzo zreasza podloze skoro tak szybko cos ci sie w nim legnie...
Wlokno jest najlepsza ale nie nalezy za mocno i za czesto zraszac poniewaz wtedy bardzo latwo o jakies niepotrzebna zyjatka - pasozyty:/.
przemek_lewy
16-06-2014, 03:56
tak ale w wiekszosci tanich wlokien sa roztocza juz na wstepie, zreszta one i tak sa wszedzie :) problem jest wtedy jak zaczynaja zerowac na resztkach zarcia albo odchodach, ale jak nakarmisz pajaka i wyjedziesz na 2 tyg to i tak na 100% co nasra:) a w przypadku L1 to nawet najmniejsze roztocza moga mu zaszkodzic
Co do roztoczy do oprócz sprzątania, zalezy duzo od srodowiska wokół (pokoj, mieszkanie) - je tez trzeba sprzatac, a poza tym wokol w powietrzu i nie tylko, jest pelno swinstwa, ktorego nie widac, a ktoremu warunki w terra bardzo odpowiadaja.