Zobacz pełną wersję : Ludzie pomożcie.Wyciek z odwloka chromy
No wiec sprawa jest taka.Dziisja rano otrzymalem chrome no i jak wyciagalem ja zpudelka zauwazylem ze ma pekniety odlwok i wycieka z niego kremowa maź (nie jest zaschneita) . Pajak po ruszeniu nogi jakby reagowal.POsypalem mu skaleczenie mąką (nie wiem czy dobzre czy źle,w razie czego mozecie mnie złoić - i tak jestem na siebie wkurzony) Objętość mazi ma srenice 2-3mm . Na razie odstawilem ptasznika do inych pajako.Chroma jest L6 .. Pomożcie co mam jeszcze zrobic.Z gory dzieki....
nic niezrobisz najlepiej jej wogule nieruszaj
dobrze ze posypaleś niema na to lekarstwa moze dojśc do siebie moze i nie...
ps niestersuj jej zeby za duzo niebiegała
Ona w ogole nie biega :(((( Jest w pudeleczku w ktorym przyszla,zmoczylem troche papiewr i polozylem obok niej zeby wilgotność trzymać.Ma tem 25 stopni.Mam nadzieje ze z tego wyjdzie :(
robert.p.
31-05-2014, 06:22
No niestety wydaje mi sie ze na Poczcie potraktowano przesyłke lekko niedelikatnie.Jesli pęknięcie jest poważne to szanse są szczerze mówiąc marne,ale nadzieje zawsze powinno się mieć
Jak rozpakowywalem to byla bardzo dobrze zabezpieczona(siedziala przy sciance)Czy odlwok mogl pęknąć od uderzenia w plastikowa scianke pojemnika?
Mojej chromce pękł odwłok od dołu. Padła 2 dni potem. Wyglądało to tak:
http://www.julek.com/coras/chc.jpg
http://www.julek.com/coras/ch.jpg
Nie ta maź przypomina mleko tylko jest gęsta (tak mi sie wydaje) nieduzo jej zeszlo.
Może lepiej zmniejszyc wilgotność. Mam gienie , po peknięciu z tym że u niej to coś co wypłyneło było przezroczyste. Też posypałam maką z tym że dałam ja na suche na pył wlokno kokosowe . Maka wtedy szybciej zasklepiła. Gienia zyje nadal , w miejscu zasklepienia narosła grubsza warstwa Nie wiem czy da rade wylinieć , ale na razie jesk OK
Bardzo słusznie. Zwiększona wilotność sprzyja wszelkiero rodzaju infekcjom, które w przypadku rany są jak najbardziej niewskazane. Całkowicie suche podłoże przez kilka dni napewno nie zaszkodzi w tym przypadku, a może przyspieszyć zasklepianie rany.
Dobra to przekladam pajaka
Ou yeah po chwili szukania wreszcie znalazłem .Tu masz Temat założony przez Baku są w nim opisane co zrobić w takich sytuaciach jak twoja http://www.terrarium.com.pl/forum/read.php?f=16&i=60499&t=60305#reply_60499
Dzieki.Przekladajac ją zauwazylem ze robi pajeczyne.to dobrze czy źle?
Tzb robi - wytwarza.Jak dotknalem jej nogi sprawdzic czy zyje,bardzo wolno ją cofnela.Aha jest przed wylinka.POzdro
Hmmm to moze byc dobry znak...Jesli jest w jakikolwiek sposob aktywna to moze byc ok :]
Tak jak mowi Samael. Nie mozna przekreslac pajaka, trzeba ratowac :] Mimo wszystko musisz mic swiadomosc, ze wszelkie uszkodzenia odwloka sa bardzo niebezpieczne i wiele z nich konczy sie smiercia zwierzaka.
Czasami nawet, mimo pozornego zasklepienia, potrafia wystapic problemy przy wylince. Ale trzymajmy kciuki.
Pozdrawiam.
Sluchaj ja mialem kiedys taki przypadek z zamica smithi ze nagle patrze a tu jej z odwolka cieknie maz taka wlasnie i podejrzewalem ze swierszcz ja ugryzl bo akurat tam chodzil i ona go nie chciala jest, na szczescie dzieki Bogu nie zjadla ona swierszcza bo sie szykowala do wylinki i jakies 2-3 godziny po tym zaczela liniec i jak wyliniala to miala jau wszystko ok z odwlokiem a swierszcza wyjolem i wrzucilem innemu pajakowi.
Co do twojej chromki to polecam posmarowac to jakas wazelina, mowia ze nie piowinno sie nic robic ale jak masz wazeline to posmaruj na pewno to pomoze i zatamuje ten wyciek.
pozdro garo
nie ingerowalbym zadnymi mascmi tylko czekal do wylinki, zapewnij jej duza wilgotnosc i spokoj !! <--- to przede wszystkim , nie tykaj jej nawet zeby sprawdzac czy zyje bo to ja stresuje, daj jej czas i looknij do niej po kliku dniach
Widze ,ze mamy tu kolejnego "doswiadczonego hodowce".Juz po raz kolejny udzielasz jakis dziwnych porad !! Przeczytaj co napisali Aposta i Werni,a potem pisz posta.Jesli masz pisac glupoty to sobie daruj,bo temat jest powazny.
Zgadzam się z Samael'em odnośnie sim0n'a. Ktoś się kiedyś shizował w podobnej sprawie i się okazało, że pająk po prostu zrobił kaka :)
Kordian, ze co, ze kto mnie zrobił? :D
Haa!! No śmiesznie wyszło :) Kak, nie miałem zamiaru zmieszać Ciebie z gównem ;p
Kordian napisał(a):
> Haa!! No śmiesznie wyszło :) Kak, nie miałem zamiaru zmieszać
> Ciebie z gównem ;p
>
Za niekonstruktywne miszanie userow z gownem bedzie banik :D:D:D ;)
Ps :Kordian po moim nicku apostrof jest zbedny...to tak jak bys naisal - "Zdadzam sie z Tomasz'em :]
Kak sam się zmieszał :P Dobrze Samaelu, więcej tego błędu nie popełnię :)
Chroma dalej nic :( jest w takiej pozycji w jakiej ją ulozylem.Ale jak delikatnie ruszam ją pędzelkiem chyba rusza nogą (bardzo wolno) ale moze to złudzenie...
i dlatego forum pajeczerskie omijam z daleka, sami specjaliści, mają ze 3 miechy po pajaku po 3-4 wyl i wielcy terraryści, nie ganię nikogo, każdy che pomóc jak umie, ale trzeba chociaz czytac co jest wyżej napisane i co inni wypocili na dany temat
PS czekam na browca za .... ( samael wie za co :) zainwetowalem juz 20 gr e ten interes :P)
chroma definitywnie padla :( Rozwalił jej się odwłok i wypłynela z niego takja brazowa maź :((( Szkoda pajaka....