Zobacz pełną wersję : grammostola aureostriata - ubarwienie
bujacznik
24-05-2014, 05:09
Ciekawi mnie jak to naprawdę jest z ubarwieniem aureostriaty? Na jednych zdjęciach ich ciało (pomijajac oczywiscie jasno-żółte wzrorki na odnurzach) jest czarno-brązowe, a na innych przyjmuje granatową barwe. Czy to kwestia hodowli, różnicy pomiędzy samcem i samicą, a moze cos innego?
PS:Będe wdzięczny za wszelkie linki na strony o tym gatunku (tylko nie terrarystyka.com.pl i arachnea bo tyle to sam znalazłem :P )
pozdro
zależy najbardziej od oświetlenia... i czy zdjęcie robione z fleshem czy bez... w innym świetle każdy ppająk wygląda inaczej
Tomek_Nie
24-05-2014, 11:06
barwa pajaka rowniez bedzie zalezec od tego jak dawno pajak przeszedl wylinke .im dalej od przejscia wylinki tym pajak ,, traci" kolory ,,matowieje" .wiec z tad ta zmiana barwy
bujacznik
24-05-2014, 11:57
owszem zgadzam się z tobą, ale mówimy tutaj o całkiem róznych kolorach,
z resztą proponuje zerknąć poniżej
d:/1.jpg
bujacznik
24-05-2014, 12:07
sor mały wypadek przy pracy :P
zdjecie w załaczniku
chodzi o to ze na mój gust to są całkiem rózne kolory brązowy i granatowy, więc nie jestem pewien czy to mozna podpiąć pod "matowienie"
tak jak pisałem oświetlenie... już kiedyś było o tym na forum... porób zdjecia swoim pająkom w różnym świetle to zobaczysz różnice :P
Awikularia
25-05-2014, 08:08
Te pajaki na zdjeciach sa identyczne, roznica w ubarwieniu wynika ze sposobu zrobienia fotografii. Niedoswietlone, za bardzo oswietlone, tuz po linieniu, zaraz przed linieniem - wszystko to ma wplyw na jakosc fotki.
zajmowalem sie swojego czasu fotografiką,więc recze że to kwestia flasha.Przy flashu pajak jest jasny ,a bez flasha ciemniejszy.Kwestia umiejetnosci fotografa,jak odda naturalizm zwierzęcia.
tu masz tego swietny prztklad(załączniki)To są kolejno l7 i l8 A.Geniculata