Zobacz pełną wersję : karmienie pajakow
czy oplaca sie i czy wogole jest to mozliwe wzbogacac czyms pokarm pajakow ? (np.swierszcze) slyszalem kiedys na gieldzie ze koles sypal je vibovitem (taki proszek dla malych dzieci) nei wiem czy to do konca prawda i co tak naprawde to by pajakom dalo ?
odzywki na posypke na świerszcze są dobre dla gadów, ale dla ptasznikó sie tego nie stosuje bo niema takiej potrzeby.
Dla pająków nie trzeba. Mają generalnie wszystko potrzebne w pokarmie. To nie gad i krzywicy nie dostanie. Możesz karmić np. tylko świerszczami (bez urozmajcania) i nie będzie negatywnych skutków.
Zreszta generalnie owady skldaja sie z podobnych "skladnikow" :] To, czy dasz mu szarancze, konika polnego, swierszcza, czy karaczana, to wiele nie zmieni.
ale naprzyklad maczniak ma tych "skladnikow" mniej :P
to nie karm samym mączniakiem
Widzialem juz cale "pokolenia" pajakow, ktore rozwijaly sie prawidlowo karmione samymi larwami macznika. Moje rowniez nie przyjmuja specjalnie wyrafinowanego pokarmu (swierszcze.... + ewentualnie latem inne owady lakowe). Rozwijaja sie (odpukac) prawidlowo.
Ludzi co wy robicie? Jak możecie karmić pupile grzybami?
Tak myślałem, ale dużo osób ją popełnia a nikt o tym nie mówi i ludzie mogą nieświadomie mylić mącznika młynarka z mączniakiem rzekomym.
Awikularia
21-04-2014, 03:57
No, niekoniecznie pomyli. Ja np. nie mailam pojecia, ze jest grzyb o nazwie mączniak, i podejrzewam, ze malo kto to wie. Tak wiec jak sie mowi "mączniak" czy "mącznik", to terrarysta widzi zoltego robala, a nie grzyba. Tak wiec pomylki nam raczej nie groza ;).
Zdaję sobie sprawę, że terraryści myśląc mączniak mają na myśli robala, ale po co wprowadzać błędne nazwy.
Jak najbardziej sie zgadzam. Nie wolno mylic grzyba z owadem, ale w tym wypadku dosc latwo o przypadkowa literowke.
Nawet mi sie kiedys zdarzylo napisac "maczniak", piszac posta w pospiechu.
ja moim daje:2 rodzaje świerszczy, drewniaki, żuki gnojaże, jakieś tłuste larwy jak sie na działce trafią, i czasami jak już naprawdę nie mam co im dać to daje im ćmy. a jeśli chodzi o jakies witaminy to np. dajesz świerszczą raz np. ogórke, innym razem pomidora, sałate, jabłko, marchewke, płatki owsiane itd. żeby świerszcze miały dużo witamin które podem idoą do ptasznika