Zobacz pełną wersję : Co to może być ??
kwachers
05-04-2014, 14:55
dzisiaj gdy, sprawdzałem terra od mojego ptaszorka znalazłem u niego kilka malutkich owadów. Były one białe ok. 0.5 mm ledwo zauważyłem było ich może z 5, chodziły po trofie. Co to może być?? może wymienić dla bezpieczeństwa torf ??
roztocza?ja bym wymienił całe podłoże dla bezpieczeństwa
Hysterocrates
05-04-2014, 15:34
to zapewne rpztocza, ja też bym wymienił torf.
ponadto obejrzyj pajaka pod lupa, czy nie obsiaduja na nim roztocza czasami..
Jak bardziej podłużne to skoczogonki - nieszkodliwe. Jak owalne to roztocza, wymień wtedy podłoże.
Albo roztocza albo zaleszczotki :)
Wydaje mi sie ze nia ma az takiej potrzeby aby wymieniac torf chyba ze jest tam tego strasznie duzo to tak.
pozdro garo
Hmm, jak mialy 0,5 mm to niezle masz oko... chyba chciales napisac 0,5 cm no chyba ze ja sie myle. Jesli ta druga opcja to są to skoczkogonki a nie roztocza. Jesli 1 wersja i poruszaja sie wolno to roztocza.
kwachers
06-04-2014, 04:01
one były naprawde malutkie na bank mniej niż 1mm dopiero zauważyłem je pod światłem. Pająk wieczorem zrzucił wylinke L8:] ale na nim nic nie ma a te owady czy jak to nazwać są bardziej podłużne
Jesli twierdzisz ze to owady, to na pewno nie roztocza:P Bo te sa pajeczkami:P
Jasne byly? Takie bialawe? Poruszaly sie szybko?
kwachers
06-04-2014, 09:33
bardzo szybkie, kilka sekund widzialem i nagle nie ma i tak ciagle ale tylko pod mocnym jasnym światłem widziałem.Całe białe podłużne, a pająk na sobie nic nie ma sprawdzałem
Pewnie skoczogonki czy jak im tam...
U mojej Geni jest ich mnóstwo co je usune to dwa karmienia i znów jest ich pełno, ale o ile dobrze mi się wydaje to zjadają resztki pokarmu, a Genia wie co to apetyt ;]
A takie małe pytanie poza konkursem, mogą coś zrobić małemu pajączkowi, czy nie ma takiej możliwości ??