Zobacz pełną wersję : kopulacja emilek
Wpuscilem mojego doroslego samca b.emilia( okolo 3-4 tyg po wylince) do terra samicy a ten w ogole nie byl zainteresowany zalotami , w ogole nie stukał w podloze a po pewnym czasie samica weszla sobie na szybe a on tylko sie wyczesywal gdy go dotknalem . Czemu sie tak dzieje. Czy jesli samica bylaby np jeszcze niedojrzala to samiec nie stukalby ? Nie wiem w sumie po ktorej jest wylince ale powinna byc ok po ostatniej wylince nic nie urosla praktycznie juz
Murinusek
31-03-2014, 13:28
a samiec sie napelnil ?:>
Psalmopoeus
31-03-2014, 13:39
Właśnie samiec się napełnił??Ile cm ciałka ma samica, jak długo ją masz?
samica ma jakies 6 cm ciala nie wiem dokladnie , samiec jest swiezy , nie widzialem jak sie napelnial ale byla mala pajeczynka w jego pudelku . aha i jeszcze jedno : czy powinienem go karmic? bo on nie chce jesc teraz z abardzo
Samca spróbuj narakmić. Były przypadki, że to on zabijał samicę.
Poczekaj jeszcze z łączeniem - jak nie masz pewności czy się napełnił. Nie napełniony samiec nie zapłodni samicy...
SuperObiś
31-03-2014, 15:39
U Brachypelm kopulacja odbywa się zazwyczaj bez większych problemów. Jeśli teraz nie chciały kopulować poczekaj jakiś czas. Może samiec się jeszcze nie napełnił albo po prostu się spłoszyły. U mnie pajączki też czasem nie chciały koplować mimo że były do tego gotowe, a wydawało mi się że ich niczym nie przestraszyłem. W tym hobby trzeba być cierpliwym.
Psalmopoeus
01-04-2014, 13:03
Samica może być też za młoda.Emilki dość późno dorastają(ok 16 wyl co ma miejsce przeważnie w 4 roku życia pająka)
to dla samca nie ma znaczenia czy jest dojrzala czy nie! awi mowila ze samiec stukal nawet do wylinki wiec on na wieku partnerki sie nie zna
Awikularia
01-04-2014, 17:02
Stukal do wylinki doroslej samicy ;). Mlodych sie nie czepiał ;).
acha
no to tego chyba nie dodalas