Zobacz pełną wersję : który ptasznik podziemny ma najsłabszy jad?
smithimen
31-03-2014, 11:21
Jak w tytule;]
jak znam życie to cie pojadą zaraz:) bo to zależy od osoby jak zareaguje organizm
z drugiej strony nie koniecznie: brachypelmy mają słabszy niż "poe" i tu jakoś reakcja organizmu nie jest znacząca.
Moje typy to: (oczywiście mogę się mylić i proszę o poprawienie mnie w takim przypadku)
- Hysterocrates hercules
- No właśnie... nic więcej mi do głowy nie przyszło :/
a ja ci proponuje B.vagans:) niby podziemny nie jest ale nasyp mu troche więcej torfu i tylebędziesz go widział:) ja nawet zabezpieczyłem miejsca gdzie rosły roslinki i było więcej ziemi(dałem mech łupki kolorowych doniczek bo fojnie wyglądały itp) większość wyniusł w pizduu a reszte zakopał razem z sobą:P
Każdy podziemny ptasznik ma silny jad. Jedynie Ephebopusy mają dość słaby jad ale za to są bardzo szybkie i zaciekle bronią nory (czyt. atakują co się rusza).
Murinusek
31-03-2014, 12:34
to Ephebopusy to podziemne pajaki?
No właśnie - np taki Eugeniusz Murinus? Podziemny? Z opisów które czytałem na necie wynikało że jest to coś w stylu P.Murinus.
Ephebopusy to typowo podziemne pająki i zazwyczaj ludzie źle je hodują. Taki E. murinus zawali całe terarium pajęczyną i przez to ludzie myślą, że to naziemne. Dajcie im 25cm podłoża to dopiero będą szczęśliwe.
Murinusek
31-03-2014, 12:58
hmm kurcze a na stronie np. terrarystyki i arachnea, E.murinus widnieje w liscie pajaków naziemnych stad moje zdziwienie. No wiec morda skoro E.murinus to podziemny to moze jeszcze bys powiedzial czy rozni sie charakterkiem od haplopelm? jesli tak to w jakim stopniu?
Chciałem sie zgodzić z mordą mam spinifera i wbrew wszystkim przekonanią cały czas siedzi pod ziemią. I jest naprawde w niebo wzięty
Ale on nie pisal o Pterinochilus murinus (spinifer) tylko o Ephebopus murinus.
To przepraszam mój błąd :/
PrzemekB
31-03-2014, 14:34
Morda musisz pamiętać że podział na podziemne,naziemne,nadrzewne to klasyfikacja stworzona przz ludzi.A np. mało jest pająków typowo nadrzewnych.Wiele z nich żyje u podnórza drzew i żadko kiedy wybierają się wysoko w ich korony.Oczywiście takie Stromatopelmy to już Typowy nadrzewniak(bananowe drzewa,wysoko wysoko-ale tego nie musze Ci mowic, to wiesz).A w moim poscie chodzi mi o to że klasyfikacja w/w często nie pokrywa się z tym co myślimy lub z tym jak naprawde żyją pajaki - np. że nadrzewny wysoko w koronach drzew ma swoje gniazda i tam zamieszkuje. - nie musi tak być.Nawet Theraphosy Blondi spotykano blisko 2m nad ziemią(sam R.West spotkał się z tym).Kolejny przykład z mojej hodowli - Ephebopus Rufescens za żadne skarby nie chce kopać. W koncu doprowadziło do tego że wstawiłem mu mały korzeń i kryjówke ma sporządzoną z pajęczyny i znajduje się ona na ziemi.Nic nie przekopał.Mogę się tu mylić bo mój pająk jest jeszcze mały i może kiedy podrośnie nagle zacznie kopać. Pająki wykazują bardzo dużą indywidualność jeśli chodzi o sposób i miejsce zamiaszkania(na ziemi,wysoko na drzewach).Powiedz co myślisz o tym co napisałem,czy się z tym zgadzasz lub nie ;)
Owszem. Jednak ja swoje Ephebopusy trzymie na dużej iliści ziemi. One należą do Aviculariinae a w naturze kopią naprawdę głębokie nory (zreszta jak większość pająków). Ja je zaliczam do typowych podziemnych - mają charakter i kopią nory prawie jak Haplopelmy.
PrzemekB
31-03-2014, 16:11
Rozumiem, być może mojemu przyjdzie ochota na kopanie :) wtedy dam znac :)
P.S u swojego Ephebopus'a tez mam duza ilosc ziemii
Z tym sie zgadzam, ze podzialy na naziemne, podziemne, podwodne, nadwodne, powietrzne, glebinowe, cysternowe :P i inne sa sztuczne :>
Wszystko zalezy od warunkow hodowlanych. Morda slusznie zauwazyl, ze E. murinus czuje sie lepiej, gdy zapewni mu sie wieksza ilosc podloza.
Moj E.rufescens zanim go sprzedalem mial wykopane tunele pod ziemia jak H.gigas wiec jak widzisz wszystko zalezy od osobnika
a na podstawie czego to typujesz ?? raportów o ugryzneniach ?? odzuciłeś ugryzienia suche ?? jaka grupa badawcza ?? a moze jakieś profile toxykologiczne ??
teoretycznie na podstawie Escoubas P., Rash L., 2004: Tarantulas: eight-legged pharmacists and combinatorial chemists. Toxicon 43, 555-574. moge powiedzieć ze C lamani ( hyba jak sie nie myle terz podziemny) i ephobeteusy są dobrym wyborem na początek gdyz mają niska aktywność jadu tylko ze to jest dla myszy ,
natomiast nie polecam hysterocratesów coprawda w pracy podane są duze rozbierzności gatunkowe ale w związku ze nie nistnieje w hodowlach hercules a wątpie aby giges został oznaczony przez specjalistów śmiem twierdzić ze wachanie w LD wynikło raczej z ruznicy stęzeń toxyn w jadzie niz róznicy gatunkowej
PrzemekB
31-03-2014, 18:23
Tak Masa...masz racje, wszystko zalezy od osobnika. Jak widać kazdy pająk to "indywidualność". Jeszcze chciałbym dodać,w zasadzie mój wymysł..ale uważam iż ptaszniki mimo swojego niezbyt skomplikowanego układu nerwowego (chodzi mi o fakt ze nie wykazuja zachowań przemyślanych itd = inteligencja) dzięki swojej długowieczności w przypadku samic,pajkąki te można nakłonić (moze) do pewnych nawyków.Głupotą byłoby stwierdzić iż przez 15 lat życia te organizmy nie są w stanie się niczego nauczyć.Co o tym myślicie?
ptaszniki mają dość skomplikowany układ nerwowy cobyniebyło a co do reszty to w archiwum jest duzo ,,
smithimen
01-04-2014, 07:03
Nie rozumiem jak nie istnieje w hodowlach hercules....
H. hercules w hodowli nie istnieje. Nie ma go w handlu, nigdzie. To co jest sprzedawane jako hercules to tzw. pet trade. Jest to jakiś Hysterocrates ale na pewno nie hercules. "Typ" herculesa jest od 100 lat w muzeum w Anglii - pająk jest gigantyczny. Nic dziwnego bo to największy pająk w Afryce. Niestety w handlu porobiło się pełno hybryd, pojawiły się crassipes, ederi, gigas itp. Wszystkie między sobą krzyżowano i teraz niewiadomo co jest co. Bo tak naprawdę nie da się ich odróżnić. West, Gallon i cała reszta speców nie mają pojęcia co i jak z nimi jest...
Dlatego to co jest sprzedawane jako hercules (nieważne z jakiego źródła) to to nie jest hercules. Ja nie jestem pewien ani jednego Hysterocratesa więc najpewniej jest opisywać je jako H. sp "hercules", "gigas" ... itp.
smithimen
01-04-2014, 08:39
Dzieki wielkiie, juz rozumiem