Zobacz pełną wersję : chromatopelma czy g.aureostriata?
Jakiego wybrac? Opis znam, interesuja mnie zwlaszcza opinie tych, ktorzy mieli obydwa gatunki i moga porownac ich zachowania. Dopiero niedawno rozpoczalem przygode z pajakami wiec nie mam jeszcze wielkiego doswiadczenia.
Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
Aureostriata nie jest tak pięknie ubarwiona jak chromka. Ale moim zdaniem ta grammostola ma ciekawszą budowę. Jej anatomja jest bardziej atrakcyjna(grube mięśiste odnóża). Jest dosyć włochata i łagodna w przeciwieństwie do chromki która potrafi być agresywna, a jej nogi to patyki. Acha, jeszcze dodam, że jeżeli komuś zależy na dużej ilości pajęczyny to powinien wybrać chromkę.
Chromatopelmy osobiście nie miałem. Ale mój kolega miał. Ja bym brał G>A
chroma jest spoko. robi dużo pajęczyny, dość szybko rośnie(ma spory przyrost), moja chroma L4 ma ponad 2cm ciała i ok 4cm z odnurzami, jest bardzo atrakcyjnie ubarwiona, nie zgodze się że jest agresywna - no może wtedy jak ją powkurzasz, nie jest aż tak szybka(gdy trzeba potrafi przyśpieszyć :D ale głównie w ataku), jak wziołem ją na ręke nawet się nie czesała, robi zawaliste konstrukcje - gniazda. z Grommastolami nie miałem do czynienia ale wolniutko rosną i są mało ruchliwe - w porównaniu do chromy:D, wydaje mi się że mają mniejszy apetyt - gromastole. jedyną wadą chromek jest to że mają chude nóżki:) no i to czesanie.
Ale są zawaliste, mi to nie przeszkadza - ja tam wole Chromatoplemy
oba z tych pajakow sa fajne, ale mysle, ze chromka przyniesie ci wiecej atrakcji.
No tak. Napewno chromka L4 nie jest agresywna. A jeśli chodzi o apetyt i wzrost statystycznie napewno chromka wygrywa. Ale moja grammostola potrafiła w ciągu tygodnia zjeść 5 świerszczy. Acha dodam, że mam ją od lutego 2004. Jak ją kupiłem była świerzo po 3 wylince. Teraz jest po 9. Dosyć szybko nie?
Awikularia
21-03-2014, 03:56
Mam oba gatunki. I oba sa rownie ciekawe. G. aureostriata rosnie dosc szybko, jak na rodzaj Grammostola. Ch. cyaneopubescens bywaja agresywne, ale nieczesto. Czesciej wyczesuja kłaczki z odwloka. Na pewno Chromatopelma jest bardziej kolorowa, ale G. aureostriata tez nie jest taka ostatnia. Musisz sobie zrobic wyliczanke, ja tam bym sobie sprawila oba pajaki ;).
Witam
Ja posiadam 3 chromki i 2 z nich sa agresywne. Potrafia sie rzucac nawet na wode gdy im wlewam do terra/pudelek. Jedna jest nieagresywna, kiedys gdy wyciagalem resztki wierszcza zaplatane w siec troche sie wqrzyla i chciala [nie zrobila tegop] wyczesac wloski.
Co do grammostol mam jedynie 2 rosee, fajne pajaczki, anatomia grammostol jest zdecydowanie atrakcyjniejsza niz Chromatopelm.
Nie wiem od ktorej wyliny chcesz zaczac, jak od malego l1-l2 to bierz chrome, jak od wieszego l5-l6 bierz grammostole.
Pozdrawiam
Mam zamiar zakupic cos ok L5 i chyba zdecyduje sie na aureostriate. Mam juz g.cala i jestem z niej zadowolony. Jest aktywna, moze nie rzuca sie na jedzenie ale po wylince wcina nie najgorzej a przy moim uczuleniu na jad osy nie chce ryzykowac
e tam, że na na wode sie rzóca - nie strasz piorasa:) chroma w jeden dzień jest spokojna na drugi troche agresywna... mnie jeszcze nigdy nie uwaliła. czesała się tylko w tedy jak ją do tego zmusiłem:) ogólnie polecam ci chrome:) ale zrobisz i tak jak zechcesz....