Zobacz pełną wersję : Przedział
Witam mam pytanko. mam kilka młodych pajączków l3-l4 i niedługo dostane kolejne w takiej wielkości moge w pudełkach i odpowiednio małych terra zrobić podziałke tzn podzielić na 4-8 częśći i włożyć pajączka do takiego przedzielonego pudełka ew małego terra. Wielkość pomieszczeń będzie dobra (dla takich pająków) ale czy aby pająk nie będzie wyczuwał obecność innych, drgania i te inne sprawy (bo powonienia chyba nie ma :)? żeby dobrze się chował a nie wyczuwał wroga.
pozdrawiam.
Warunkiem bedzie tylko dobra wentylacja, bliskosc nie bedzie im przeszkadzala. Pojemniki na mocz tez sa dobrym rozwiazaniem dla maluchow.
nie beda sięodczuwały niedawno były 2 takie tematy więc mozesz poszukac w archiwum.
a jezeli nichces zzeby się widziały to zrób im ścianki, osobiście nie lubie dzielonych terra i wole trzymać wszystkie pajączki w osobnych terrariach czy pojemnikach.
tak jak mówił Yeter - zadbaj o dobrą wymiane powietrza, żeby potem ci nic nie pleśniało.
jestem za osobnymi pojemnikami np. na mocz, ewentualnnie opakawaniw na sałatke
Po co co Ci taki pojemnik polecam dla karzdego odzielnie pojemncizke po kliszy lub pojemniczek na mocz:)
będzie wygodniej przy sprzątaniu, przenoszeniu itd.
Jednak pudełka do kliszy i moczu nie tak dobrze jak szkło (szyba) lub pudełka które posiadam pozwalają na obserwację, wolę jednak looknąć kilka razy dziennie przez nie niż otwierać każde pudełko i przeszkadzać pająkom by móc dokładniej zobaczyć czy wszystko jest w porządku. Ale skoro nie będą odczuwały swojej obecności to wielkie dzięki. Otrzymałem odpowiedź na pytanie.
przez pudełka na mocz wszystko widać i na większe pudełka zywnościowe czy takie dla świerszczy tez wszystko widać, jedynie przez pudełeczka z kliszy nie widac.
o wlasnie apropo małych pudełeczek jak po kliszy - nadaja sie takze takie pudełeczka z farb do włosów są w nich chowane rękawiczki jednorazowe :D