Zobacz pełną wersję : polski pajączek-ale jaki?
co to za gatunek? mam ich pełno w ogródku, maja około 0,4cm
Skakuny jakies tam (arlekinowe moze). Bardzo fajny i ciekawy w obserwacji pajaczek.
podejrzewałem ze skakun -wziołem jednego i dałem mu owocówke-hehe fajnie na nią skoczył
mispushupek
08-02-2014, 04:00
tak wiam to są super pajączki tylko uwarzaj na "salamadnre" bo są pod ochroną chyba
a czy ja je wogóle brałem w niewole? hehhehe nie no co ty:D
Akurta widzialem go wczoraj, niezle skacza jak na tak male pajakczki
mispushupek
08-02-2014, 05:40
haha katola :P
a dać większe zdjęcie wyraźniejsze, wtedy można byłoby z klucza pająków się dowiedzieć jaki to gatunek lub chociazby rodzina. ale w takiej sytuacji mało widać
w tej sytuacji widac ze na bank to jest arlekinowy
Dark Raptor
08-02-2014, 10:35
Na ok. 90% jest to Salticus scenicus, najpospolitszy skakun w Polsce.
Co do ochrony skakunów, było już o tym kilka razy na forum.
http://terrarium.com.pl/forum/read.php?f=16&i=59520&t=59405
http://terrarium.com.pl/forum/read.php?f=34&i=2744&t=2737
Takiego samego znalazłem parę dni temu u mnie na balkonie. To skakun arlekinowy, tak jak mówią poprzednicy. Już kilka razy znajdowałem je na osiedlu, fajny pajączek :) Mojemu boehmei też się podobał. Nie zlinczujcie mnie tylko.
o Jimbo jak mogłes takiego fajnego skakunka.....
No troszkę żal mi go było, ale akurat nie miałem mączników ani niczego innego, a mój mały boehmejek kilka dni już nie jadł, więc zdecydowałem się, go wrzucić. Zresztą szczerze powiedziawszy to nie wiem, czy go chapnął.
No wlasnie jak mogles. Po pierwsze etka hodowcy pajakow:P a po drugie to juz nie raz byly takie przypadki ze ktos karmil swojego ptasznika (a raczej probowal karmic...) naszym krajowym jakims gatunkiem pajaka, po czym nasepnego ranka znajdywal w pojemniczku tegoz ze pajaka z ptasznikiem osieciowanym i nadgrzyzionym... Takze ostroznie. Lepiej juz zeby ptasznik nie jadl z tydzien i dac mu cos co go nie zabije:P
To są mity SDY. Już nie raz karmiłem polskimi pajączkami. Większość z nich poluje używając sieci i nie ma szans w starciu ptasznikiem, uwierz mi. Dziesiątki razy karmiłem rodzimymi pajączkami. Krzyżakami, kątnikami i mnóstwem innych. Oczywiście trzeba zachować proporcje. Nie można dać pajączkowi po pierwszej wylince 3 razy większego krzyżaka.