Zobacz pełną wersję : genia i aklimatyzacja
jamaicaman
21-01-2014, 11:52
witam , no wiec mam zapytanie , 3 dni temu kupilem piekna dorosla geniculate trudno mi stwierdzic ktora to wylika ale jest spora no i od kiedy wlozylem ja do terra 3dni temu caly czas stoi w jednym miejscu ,wogole nie zwiedza terra ani w nocy ani w dzien , ponadto jest bardzo agresywna rzuca sie na wszystko :) ale to chyba taki charakter , chcialem sie zapytac co moze byc nie tak ,przez 3 dni powinna zaczac sie chyba aklimatyzowac ? dodam ze w terra sa super warunki wilgotnosc ok 80 temperatura 24
nic jej nie bedzie, tez mialem agresywna rosee i to bardzo agresywna widocznie tak ma i juz, a co do chodzenie to albo pada albo sie klimatyzuje, musialbys napisac wiecej info jak reaguje na bodzce.
Pozdrawiam.
Geniculaty takie są - rzucają sie na wszystko. Co do aklimatyzacji - różnie. Jeden po miesiącu drugi po 1 dniu się zaaklimatyzuje. Daj jej świerszcza, zobacz czy zje. A co do stanie w jednym miejscu - takie są ptaszniki. Zwykle ciągle stoją w jednym miejscu.
A ja bym poczekał z karmieniem. 3 dni to malutko, poczekaj aż zacznie sobie zwiedzać teren i "znaczyć" pajęczynką. Prawdopodobnie za kilka dni znajdzie sobie ulubione miejsce w terra i wtedy zacznie tam czatować na zdobycz.
Świerszcz w terra może ją bardziej zestresować. Myśle tak jak werni. Niech sobie najpierw zrobi pajęczynowy systemik wczesnego ostrzegania:)))))
POZDRAWIAM
jamaicaman
21-01-2014, 13:10
hmm , oki dzieki za rady ,poczekam troche , a jesli chodzi o bodzce to wlasnie reaguje na nie dosc agresywnie , raczej nie jest ospała
rastafaq
21-01-2014, 13:59
Ja karmilem w ten sam dsien co wrzucalem do terra i skutkow ubocznych niewidze, nie przesadzajcie tak z tym stresem :]
Moja tez siedzi 3-4 dni w miejscu nawet sie nie ruszy dopiero jak dostanie cos do żarcia to sie poruszy.Jak skonczy jesc idzie pod szybe czekac na kolejne smakołyki:)
PrzemekB
21-01-2014, 16:42
bez jaj ze taki mysliwiec jak ptasznik zestresuje sie swierszczykiem , hehe , i co mu sie stanie ?? dostanie urazu psychicznego? dla mnie to bzdura,ja wrzuciłbym mu swierszcza a jak znam geniculaty to go zje z apetytem raz dwa i bedzie ok. kto to wymyslił ze pajak zestresuje sie jedzeniem jak wpusci sie go do nowego pomieszczenia ???
spoko moim pierwszym ptasznikiem była geniculata one długo się aklimatyzują nawet 2miesiące ale najczęściej po pierwszej wylince w nowym miejscu jest spoko
widzę ,że masz małe pojęcie o hodowli zwierząt (ogólnie). szkoda ,że nie przyjmujecie do wiadomości różnych sytuacji i tego ,że pająki nawet z jednego kokonu mogą mieć inne charaktery... skąd wiesz w jakich warunkach był przewożony...
POZDRAWIAM
Aklimatyzacja jest tez zalezna od wielkosci pajaka. Im mniejszy tym szybciej sie przwzyczaja, dorosły dłuzej...