Zobacz pełną wersję : czy sie miną??
jakie jest prawdopodobienstwo ze samiec auratum L8 padnie zanim samica L9-10 dojrzeje mi do sexu czy na bank sie pokryja i nie mam sie o co martwic pozdrawiam
A czy ten samiec jest po imaginalnej?
nie no jest to L8 wiec nie sadze zeby byl ma dopiero 4 cm cialka
a i jak to jest z tym zimowaniem ich kiedy to trzeba zrobic na czym to dokladniej polega (czy tak jak u gadow zmniejszyc teperature i mniej pokarmu podawac??) czy bez zimowania nie pujdzie
jeśli będziesz trzymał go w niższej temperaturze niż samicę i mniej obficie będziesz karmił, to z pewnością tak
no wlasnie on nizsza tempetartura na bank a jak z tym zimowaniem jest?? czy bez tego nie idzie i kiedy samica jest gotowa L12 pujdzie juz??
KTO CI MOWIL O ZIMOWANIU??? NIE SLYSZALEM NIGDY O ZIMOWANIU PAJAKOW!!! ALE MOZE NIE WIEM O TAKIM PROCEDERZE :D MOZLIWE ZE SIE NIE MINA
Dobimetal
16-01-2014, 13:10
Obniż mu temperature o kilka stopni to spowolnisz metabolizm samca i przez to bedzie potzrebował dłuzszego czasu do przejscia kolejnych wylinek. Mozesz mu również zmniejszyc ilosć podawanego pokarmu tylko wszystko z rozsadkiem i bez przesady:]
Pozdr
o zimowaniu wyczytalem tutaj http://www.arachnea.pl/ wiec albo ty nie słyszales o zimowaniu albo pisza głupoty
rastafaq
16-01-2014, 13:13
Raczej L 12 to za mloda,brachypelmy dlugo dojrzewaja,najlepiej jak ma conajmniej 3 lata, a znam przypadek ze 4- ro letnia nie chciala kopulować.Takze z tym bywa różnie, nie ma gwarancji , że wykorzystasz odpowiednio tego samca, bo z apóltora roku moze dojrzeć, a samica nie bedzie gotowa.
to nie dobra sprawa szkoda ale moze warto sprubowac jak nie z ta samica to moze ktos bedzie mial inna zobaczymy dzieki pozdrawiam
popekjr jak nie slyszlales to nie krytykoj, i CAPSA radze wylaczyc. Pajaki gorskie teoretycznie sie zimuje tak podaja zrodla, jak jest w praktycee nie wiem bo nie probowalem.
moim zdaniem sie nie mina jesli beda rozne warunki ale pewnosci nie ma...
ja mam samice l10 lub l11 i od ostatniej wylinki 26.09.05 nie zjadla nic wyczesala caly tylek i jest bieluska... i wcale nie wyglada jakby miala ochote sie wylenic ..... ani cokolwiek zjesc...
Awikularia
17-01-2014, 09:42
Brachypelma auratum po 12 wyl. jest stanowczo za mloda na rozmnazanie. Z tego co wiem, to bedzie gotowa, jak bedzie miala okolo 5 lat - gatunki gorskie dojrzewaja pozniej, niz inne. Nie wiem, w jaki sposob zimuje sie pajaki, poniewaz tego nigdy nie robilam. Ale czytalam, ze ten gatunek wymaga czasowego obnizania temperatury.
26.09.05 Ja sie nie dziwe ze nic nie zjadła bo jeszcze tej wylinki nie miała :P