Zobacz pełną wersję : co robic po ugryzieniu marinusa
wluczykij888
07-01-2014, 13:00
witam ! chcialbym dowiedziec co robic w razie ugryzienia marinusa mam tego pajak jest on po L1 . czy juz teraz jego jad moze stanowic jakies zagrozenie ?
wypic wapno i jak najszybciej jechac do szpitala . . .
Ja bym sie modlił o to żebym nie był uczulony na jad.Murinusek po 1 wyl raczej cie nie ugryzie co nie znaczy że możena do niego łapy pchać.Po ugryzieniu wypij wapno i do szpitala to w zasadzie jedyne rozwiązanie.Lepiej nie siedzieć w domu bo nigdy niewiadomo co sie może stać.Wraz ze wzrostem zmienia się tylko ilość jadu a moc jest dalej taka sama .
jezeli jesteś uczulony nawet najmniejsza ilosc jadu moze być niebezpieczna, ale taki mały to raczej nic Ci nie zrobi wypij wapno i tyle. Jak nieumrzesz bedziesz zyl
leviatan
07-01-2014, 13:25
roman alez go pocieszyl :) "Jak nie umrzesz..." ;d
Tomek_Nie
07-01-2014, 13:27
po ugryzieniu L1 bym sie nierpzejmowal wapno i odpoczywal :) ale jak juz jakis podrostek to udalbym sie do szpitala tam zawsze maja srodki przeciwbolowe i napewno bi ci podali cos zmniejszjacego skutki ukaszenia (opuchlizna i inne obrzeki) .
na forum bylo tez cos o hydrokortyzolu poszukaj, masz wyszczegolnione najciekawsdze watki, bylo to duzo razy ...
no tylko nie bardzo rozumiem co tu wapno pomoze;/
jak jestes uczulony to napisz testament :P
wapno w takim przypadku duzo nie da,cos czytalem chyba o hydrokortyzonie ,pozmoze o wiele bardziej niz wapno,ale co do tego specyfiku pewien nie jestem(nie wiem czy dobrze mowie:)
ale ze szpitalem to sie zgadzam w 100%
to jednak dobrze mowilem.
to jest w zastrzykach bodajze domiesniowych i dozylnych
Mysza1983
07-01-2014, 13:36
wapno pomaga właśnie gdy koleś jest uczulony...
krzdab2150
07-01-2014, 13:39
Profilaktyka najbardziej skuteczna. Lepiej zapobiegac niz leczyc.
A ten marinus to jakiś morski gatunek??
tak pajak-zeglaz (kiedys byl przypadek ze przyplynal do baltyku [znaleziono w gdansku])
najlepiej to jest poszukać w archowum takiego wątku:
http://www.terrarium.com.pl/forum/read.php?f=16&i=63360&t=63360
ze specjalnym zwróceniem uwagi na mojawypowiedź:
http://www.terrarium.com.pl/forum/read.php?f=16&i=63490&t=63360#reply_63490
tomek125
07-01-2014, 14:46
nie musisz nic robic bo taki pająk(marinus) nie istnieje :)
Jad ptaszników zawiera hialuronidazę powodującą trwający około godziny miejscowy odczyn histaminowy. Więc jak nie jestes uczulony na jego jad to wystarczy ze posmarujesz miejsce ukąszenia kremem z hydrokortizonem.
Jeśli jednak jestes uczulony to lepiej szybko dzwon na pogotowie bo moze byc kiepsko z tobą. Tak czy siak w każdym przypadku musisz zgłosic sie do lekarza
zeby sie zaszczepic przeciwko tężcowi
nie panikowac, polozyc sie jezeli objawy beda sie nasilac isc do lekarza
PS.Witaj Hajdi dawno cie nie bylo odezwij sie kiedys :)
Mam nadzieje ze to juz jest odpowiedz na posty typu : a czemu nie mozna brac ptasznikow na reke??
Wapno wpływa przeciw alergicznie.
Murinus po 1 wylince jest tak samo niebiezpieczny tylko, że wstrzykuje mniej jadu...
i znow sie zaczyna, watkow tego typu bylo pelno szukaj. Ja slyszalem ze takie male pajaki maja mocniejszy jad od wiekszych, tylko posiadaja go mniej.