Zobacz pełną wersję : polska nazwa stromatopelmy
Witka. Jak w temacie , zna ktos?
PS. polska nazwa nhandu to ptasznik bialy?
S.calceatum nie ma polskiej nazwy, N.coloratovillosus
Angielskie nazwy to:
* S.calceatum - Feather Leg Baboon
* N.coloratovillosus - The Brazilian black & white Tarantula
Mialo byc:
S.calceatum nie ma polskiej nazwy, N.coloratovillosus rowniez.;
Angielskie nazwy to:
* S.calceatum - Feather Leg Baboon
* N.coloratovillosus - The Brazilian black & white Tarantula
Foxtrott
26-12-2013, 06:46
polskie nazwy są do d... więc nie ma sensu zawracać sobie nimi głowy.
niby czemu do dupy? napewno lepsze od niektorych lacinskich gowien co jak zarzucisz znajomym to robia galy jak zlotowki.. szkoda ,ze stromka i nhandu nie maja :/ niech ktos madry je jakos nazwie ;P
Foxtrott
26-12-2013, 07:01
jeli chcesz gadać ze znajomymi, którzy się nie znają to przecież sam możesz nazwy powymyślać:) im to żadna różnica...
Ktoś mówił, żę Stromatopelma calceatum to ptasznik wiosłonogi albo pierzastonogi. Ja nie używał bym tych nazw... możesz się nimi tylko narazić hodowcom - wybuchną smiechem.
marco_tbg
26-12-2013, 08:28
Nie wiem po co komplikowac sobie życia wymyślając polskie nazwy.
a po to zeby nie mowic ludziom ktorzy nie sa w temacie: "moj pajak to buteryegyayeyxus trutututus" i sluchaj potem "eeee.... co? ze jak?" . tylko mu mowisz ,ze np. "pajak szyszkowaty" i z bani...
Shinigami
26-12-2013, 11:40
tylko po co?? skoro zadna nazwa nic im nie powie na temat pajaka.
dla zaspokojenia ciekawosci ;P no i latwiej zapamietac :)
RAMMSTEIN1
26-12-2013, 15:38
Spolszczenia nazw pająków to w ogóle parodia. :/
Ja tam się nie bawie w wymyslanie głupkowatych polskich nazwy (np. Ptasznik butelkowy - Ch. cyaneopubescens, jak to sie okresla ten gatunek.) tylko używam łacińskich nazw pająków. Amen.
Mniej gdzies polskie nazwy. Trzeba sie poslugiwac lacinskimi bo to jest bardziej profesjonalne i poza tym kzady wie o jakie zwierze chodzi, a polskie nazwy to sa strasznie zamieszane i wogole do bani.
garo
rastafaq
26-12-2013, 16:59
kagetus - jak im powiesz "moj pajak to buteryegyayeyxus trutututus" to nie dziwie sie ze powiedza eeeeeeeeeeeeeeeee bo takiego pajaka nie ma :D:D:D:D a tak na serio, wymysl sobie polska np. ptasznik ptasznik wiosłonogiplamiastoodwlokowyslonecznokolorowy i masz probel z glowy :P sie nie czuje ze sie rymuje (A. Mickiewicz) ;P
yhhh!! kazde zwierze ma polska nazwe i czemu mowicie ,ze sa bezsensowne? lacinskie nazwy sa dla biologow lub dla hodowcow. a zwykle szary czlowiek ma prawo wiedziec jak sie cos nazywa:) i nie widze w tym zadnego zamieszania jesli dany gatunek ma JEDNA oficjalna polska nazwe pod ktora wystepuje w jakis albumie czy czyms takim... jakos w nagielskim stromatopelma ma swoja nazwe wiec czemu nie w polskim?;P
cyclosternum
27-12-2013, 05:44
bo nikomu niechce sie wymyslac kilku set nazw polskich dla kilku set pająków
jak dostalbym zezwolenie na to to bym powymyslal ;P
rastafaq
27-12-2013, 10:32
Calceata to Ptasznik pawi z tego co slyszalem.
A na reszte pajaków sobie sam powymyslaj nazwy.
dobra powymyslam jesli.. wszyscy ich bedzie potem uzywac:P
A po co wymyslac nowe nazwy??
Co ci sie nie podoba w juz istniejacych?
Ktos dal przyklad ze ludzie na innych np forach angielskojezycznych uzywaja nazw zwyczajowych. A ja sie pytam po co ??? Przeciez jak bedziesz rozmawial z takim kims to sie nie dogadasz o jakiego pajaka chodzi. Po to sa nazwy przyjete przez naukowcow zeby ich uzywac nie patrzac na narodowosc czy jezyk.
Chcesz powymyslac nazwy? Ok ale i tak bedziesz musial operowac lacinskimi zeby inni cie zrozumieli.
oj no wiem ,ale dla plebsu lepsze sa zwyczajowe.
A czy czytałeś jakąś polskojęzyczną literturę z polskimi nazwami pajaków ptaszników? Ja w bibliotece uniwesyteckiej gdy zapytałem o takowe panie zrobiły oczy jak talerze.
Dla plebsu? Myslalem, ze podzial na klasy juz od dawna nieobowiazuje... :/
tylko pare nazw polskich jest takich, ze jesli zapytasz o gatunek hodowcow to sie nie doczepia- np kedzior (gatunek tak popularny ze kazdy wie o co chodzi, no i -moze sie myle- ale Ptasznik kedzierzqawy to chyba "zatwierdzona" nazwa?) lub i ewentualnie spolsczenia z laciny, np. chromka- tez wiadomo o jakiego pajaka chodzi. Ja i tak uzywam laciny ;]