Zobacz pełną wersję : Trzymanie w grupie
Gwoździu_oi
25-12-2013, 02:53
Czy są pajaki które można trzymać w razem i nie pozabijaja się?? Wiem że znakomita większość nie zniesie niczyjego toważystwa, ale może jednak któreś da sie trzymac razem co??
Byl temat poruszany wiele razy..z tego co pamietam male Avicularia da sie trzymac razem ale musza miec duzo miejsca dla siebie.
RAMMSTEIN1
25-12-2013, 03:04
m.in. Avicularie.
Jak napisał Masa, poszukaj w starszych postach, ten temat już był wiele razy poruszany na forum.
Theraphos
25-12-2013, 03:15
Na arachnoboards był facet który miał terrarium o wymiarach 80/40/50 dla p.regalis lub p.ornata i pisał że mieszka tam 2 samice z młodymi i jeden samiec:] Jak znajde to dam linka. Aha miał on tam bardzo duzo roslin i zakamarków gdzie mogły sie ukryc te pajączki.
mi sie kiedys obilo o uszy ze chilobrachysy mozna trzymac razem ale czy to prawda to nie mam pojecia
Foxtrott
25-12-2013, 03:53
mantid pisał, że Chilobrachysy mogą być razem
da sie kilka gatunkow ale musisz pamietac o duzej ilosci pokarmu a i tak to na 100% nie da Ci pewnosci ze pewnego dnia wrocisz i jednego pajaczka nie bedzie.
gatunki to poecilotheria, avicularia i cos jeszcze mozna bylo ale nie pamietam.
Ogólnie nadrzewne są tolerancyjne, jeśli mają dużo przestrzeni życiowej i pokarmu. Ja mam parke P.regalis w terra 30x30x40 i nie mam problemów, ostatnio siedzą razem w gnieździe samicy, jeden na drugim i jakoś im to nie przeszkadza :)
młode murinusy sa stosuknowo społeczne :)
Maikardaaion
25-12-2013, 04:31
Bachus, tez trzymalem razem poecilotherie i wszystko bylo ok. Samiec razem z samica w gniezdzie i w ogole. Zarcia mialy pod sufit. A pewnego dnia po 2 miesiacach samica zdecydowala, ze i tak zje samca. No i zjadla, a swierszcze lataly doslownie po nich. Tak wiec to nie jest regula.
Gatunki takie jak Chilobrachys czy Hysterocrates mozna trzymac razem pod warunkiem ze maja dostatecznie duzo przestrzeni-miejsca do kopania i robienia gniazd, i jedzenia. Wiem tez, ze razem mozna trzymac Haplopelma lividum, zwlaszcza w parach, ale tego nie widzialem na ani na zdjeciach ani na zywo, tylko o tym czytalem.
No i nadrzewne: Poecilotherie, Stromatopelmy, Avicularie, nadrzewne Cyriopagopusy, Psalmopoeusy. Najwazniejszym warunkiem jest zapewnienie duzej przestrzeni i duzo kryjowek.
Co ciekawe grupowe trzymanie toleruja tez pajaki tzw. trap doory. Stasimopus robertsi kopie norki i nie raz hodowcy trzymaja po 3-4 osobnkiki w jednym terrarium. Pajaki rzdko wychodza z norek, a dostatnio karmione nie interesuja sie soba.
avi.minatrix piekne i malutkie wiec nie ma problemu z miejscem dla nich tylko sa dosc trudne w dostaniu i drogie (niestety ale kupie sobie)
pozdrawiam
ja bym jeszcze dołozył do tego zestawienia murinusa, niekoniecznie musza być maluchami, u mnie samiec mieszkał z samica w jednym gnieździe przez tydzień (potem go sprzedałem). Troche czasami sie kłóciły, ktoś kogoś pogonił, ale ogólnie bardzo ładny widok jak pajączek siedzi na pajączku i obydwa sie grzeją :)
Wiem za Avicularia metalica moze byc trzymana w grupach w jednym duzym terrarium.
garo
robert.p.
25-12-2013, 17:41
Trzymając pająki w grupie lub parami trzeba sie liczyc z tym ze któregos zabraknie kiedys w terrarium.Czasem trzymam samce z samicami dosc długo ale zazwyczaj gdy samicy przychodzi ochota to samca zjada.Hysterocrates sp"gigas" siedział kiedys u samicy 2 miesiące ,nawet mieszkaly w jednej norce,a któregos ranka tylko nogi po nim zostały :) Poecilotherie też potrafią razem mieszkac w 1 oprzędzie i nagle samiec "znika"Natomiast z aviculariami miałem tylko 1 tego typu doswiadczenie-zostawiłem samca a.metallica do kopulacji na noc w terrarium samicy ,bo przecież wszędzie piszą ze "sie nie zjadają",a pózno juz było i nie chciało mi sie pilnowac czy kopulowały czy nie.Na rano z samca została tylko zgrabna "kuleczka"Ale swoje widac zrobił bo młode wtedy były :)
Tak ze jesli chce sie ptaszniki trzymac razem to trzeba sie powaznie liczyc z tym ze zacznie ich ubywac.No chyba ze zrobimy wielkie terra z mnóstwem ukryc i pare samic nadrzewnych tam wpuscimy.Ale to by musiało byc naprawde wielkie terra.
Pozdrawiam Robert
Avicularia, Heterothele, Poecilotheria...