Zobacz pełną wersję : SKUBANA!!!
Witam,mam vagansiczke bo 9 wylince,lazi po szybie akwaterrarium jak chce,a ostatnio caly dzien stala na glowce (glowa na podlozu,a reszta na szybce) ale do tematu: dzisiaj w nocy mi uciekla,na szczescie ja znalazlem za szafa,ale nie wiem czy oczka w siatce metalowej byly za male,czy moze podniosla ta siatke,siatka ma oczka jak romb-przekatna 3cm na 12-14mm,jest to siatka podtynkowa. Prosze mi odpowiedziec,bo nie chce znowu wieszac kartki na drzwiach pokoju UWAGA NIE WCHODZIC-PAJAK UCIEKL !!! :D
marianex
18-12-2013, 13:48
raczej sobie uniosła sieatke i spinkoliła , zastosuj inne rozwiazanie zamiast tak lekkiej siatki
Tomek_Nie
18-12-2013, 13:51
hehe polozyles siatke luzem bez nawet zadnego obciazenie? na stowke przesunela ta siatke .!! pozdrawiam
nie spokojnie,siateczka jest na ramie z plyty podlogowej (czyli panel :)) ,i obity kantoweczka 15mm,ale to jest wyjatkowo leciutkie,nie przesuwa sie na boki,ale do gory owszem
rastafaq
18-12-2013, 14:01
To juz masz odpowiedx na swoje pytanie, pewnie ,że pająk mógł podnieść do góry, najlepiej zrób sobie normalne terra z siatką wklejona w szybke i bedziesz mial spokój, a to nie jest duzy wydatek.
tez podniesie, pająki nawet przesuwają szyby.
zrób zamknięcie w stylu 'ala zasuwa' czyli masz takązasuwe jak w zamkach na drzwiach tylko że w konstrukcji pozimomej - oczywiście jezeli masz otwieranie od góry :D
no moj samiec vagansa 2 razy mi zwial i w ten sam sposob czyli przesunal szybe i se wyszedl na spacer :)
u mnie samiec emili L12 codziennie w nocy odsuwa sobie metalowa siatke, odsuwa ale nie wylazi, albo wylazi i wraca na dzien;)
robert.p.
18-12-2013, 17:46
ludzie-czytam i włos mi sie na głowie jeży>Jak mozna trzymac ptaszniki w ten sposób?To są zwierzęta potencjalnie niebezpieczne i to niezaleznie od gatunku.Pilnowanie zeby zwierze nie uciekło jest waszym-jako hodowców obowiązkiem.Jesli my jako hodowcy o to nie zadbamy to do czego to prowadzi?
Prasa i tak robi z nas swirów i luzem biegające ptaszniki nie pomogą zadnym działaniom naszego srodowiska.Traktuje was jako dojrzałych odpowiedzialnych ludzi.Niezaleznie od tego czy macie 15 czy 25 lat.Wiec i wy podejdzcie odpowiedzialnie do swoich obowiązkow które sami na siebie przyjęliscie rozpoczynając hodowle pająków.Zabezpieczenie terrariów to podstawa i nic nie ma prawa biegac luzem po pokoju.
Pozdrawiam Robert
Przyznam że to dośc duże wymiary dziurek w wentylacji, całkiem możliwe że pająk wychodzi przez te otwory - mó vagans po 11 wylince jakby się postarał to całkiem możliwe że przez taki otwór by wyszedł.
Robert ma racje, ale niestety coraz wiecej ludzi traktuje hodowle pajakow, jako nowa zabawke. Ostatnio w pracy gosc mnie pyta czy nie chce odsprzedac pajaka, bo jego kolega chce, mowie pogadamy pozniej i mi mowi ze jego kolega chce hodowac cos oryginalnego i on mu powiedzial o mnie wiec padlo na ptasznikki, pytam czy gosc ma jakas wiedze a ten mowi a to trzeba miec o nich wiedze :PP no rece mi opadly i ptasznika oczywiscie takiej osobie nie zalatwie. Powiedzialem mu zeby kupil w sklepie moze go odstraszy cena, albo homik bylby dobry. Wiec trzymanie pajakow w takich warunkach calowicie mija sie z celem. Nie upychamy pajaka gdzie sie da, tylko w odpowiednie pomieszczenie. Lepiej jakbys juz kupil pojemnik na pozywienie, wywiercil dZiurki.
Pozdrawiam.
taka siatka się nie nadaje ponieaż jest zaletka i pajączek bez problemu ja podniesie :P można ją wjakiś sposub przymocowac
do terarium.
i historia sie powtorzyla...ona jednak nie jest silaczka i nie podnosi pokrywy bo postawilem 2 ciezarki. Dzisiaj rano znow jej nie bylo,a najgorsze to to ze wieczorem szukalem ubran i wszystkie z szafy wywalilem na ziemie i nie sprzatnelem (wielka kupa na srodku pokoju). Po szkole kazda koszuleczke przejrzalem az w koncu znalazlem ja w dzinsach. Teraz zalozylem jej siatke pod styropian(nie jest dobra bo jest chyba z wlokna szklanego ale ma oczka 2mm chyba) i teraz mam problem bo nie wiem gdzie ja taka siatke znajde metalowa,blacha perforowana odpada chyba ze ja sprzedaja inaczej niz w biofilu(tzn.nie w paskach po pare cm na 2m ale np. 30x20xm,pozdrawiam