Zobacz pełną wersję : inkubator
ma ktoś może zdjecia gotowego inkubatora? Właśnie moja samiczke albopilosum złożyła kokon i chciałbym go inkubować. Z góry dzięki za zdjęcia i jakieś cenne porady:)
i jeszcze jedno pytanie jak lepiej go ogrzewać za pomocą kabla grzewczego czy żarówki?
Cze ja niestety nie mam fotki inkubatora, ale mam pytanko do ciebie. Jle czasu od kopulacji samica go zlożyła? dużo w tym czasie jadkła? Kopulowała raz czy więcej?
Bo mam tesz zapłodnionom albopiloske już od września i nie zlozyla jeszcze kokonu! Złoży go w ogóle?
Prosze odpowiedz mi na pytanka.
Z góry dziekuje i pozdrawiam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
moja kopulowała dokładnie 26 lipca. Dopuszczałem samca tylko raz. Jesli chodzi o apetyt to praktycznie nic nie jadła od czasu kopulacji. Kokon zauważyłem dopiero dzisiaj jak próbowałem ją wyciągnąć z kryjówki...
Hehe to maja może terz zrobi w końcu ten kokon!! :-)
juz raz ja dopuściłem jakoś na wiosne to po 2 miesiącach zrzuciła wylinke. to ja po ok miesiącu dopuściłem ponownie z bardzo dobrym skutkiem widziałem dokladnie moment zaplodnienia! A teraz czekam i czekam, ale widocznie tak trzeba.
pozdrowionka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
tu cos mniej amatorskiego. przydałby sie do tego może opis, wiele da sie wywnioskować, no ale mimo wszystko (tu prośba dla tych którzy już inkubowali).
http://www.arachnoboards.com/ab/showthread.php?s=db5a1a7df08877e5df098cbd91edba0e&threadid=17496
http://www.mga.com.pl/~adampl/hodowla/inkubator.php
Tu masz jedno po Angielsku drógie po polsku ;)
esi napisał(a):
> tu cos mniej amatorskiego. przydałby sie do tego może opis,
> wiele da sie wywnioskować, no ale mimo wszystko (tu prośba dla
> tych którzy już inkubowali).
Opis budowy takiego inkubatora jest opisany w ksiazce - S. A. Schultz & M. J. Schultz "A Mechanical Mom for Tarantulas"...
Ja inkubator zrobilem na przykladzie tego z forum arachnoboards i sprawdzil sie bardzo dobrze...
Budowe inkubatora oprocz podanych wczesniej linkow mozna znalezc takze ---> tutaj (http://www.giantspiders.com/forum/viewtopic.php?t=75&highlight=incubator)
robert.p.
14-12-2013, 08:42
Wydaje mi sie ze budowanie jakis specjalnych inkubatorow dla pajęczych kokonow nie jest niezbedne.Zawsze od lat uzywam tej samej metody-pojemnik plastikowy z warstwą torfu na dnie i wentylacją w postaci sporej liczby otworkow.Do srodka daje mniejszy pojemniczel z recznikiem papierowym w srodku i na to kokon,pare razy na dobe kokon obracam tak by jaja sie nie odgniatały w jednej pozycji.Tego pojemnika juz nie zamykam pokrywka.Torf i sciany wiekszego pojemnika spryskuje tak by stale była ba nich wilgoc-zazwyczaj 2 razy na dobe>Calosc stawiam w cieplym miejscu ok 27 stopni w dzien ok 23 w nocy i tyle.Odchowałem w ten sposob pare tysiecy młodych pajączkow wiec mysle ze ta metoda mimo ze nieskomplikowana to jest wystarczająco skuteczna
popieram ,, ja zamiast kłaść na ziemi daje " hamaczek " ale wychodzi na to samo :] liczy sie temperatura i wilgotność ... i to wszystko a ja k to zapewnisz to juz twoja sprawa :]