Zobacz pełną wersję : czy ktoś wie coś o Stasimopus roberts??
FaUnA_BoX
06-12-2013, 07:31
witam czy ktoś wie coś na temat tego trapp doorka?? jakie warunki jakie podłoże ile cm?? i takie tam wiecie...
No jak każdy trapdoor:25 cm podłoża(torf, włókno), dorasta pewnie do 6 cm ciałka itp.
Dorasta do 5-7 cm , agresywny ,temperatura ok 24-28 , wilgotność 60-75% , conajmniej 15 cm podłoża
+ rzadko go będziesz widział. Jad ma podobno silniejszy od ptaszników. Całkiem fajna bestia...
Jad ma podobno silniejszy od ptaszników.
To co to w takim razie jest jak nie ptasznik?!
Maikardaaion
06-12-2013, 15:07
Az takie duze nie rosna. Powiedzmy ze do 5 cm to juz na prawde maximum. Przecietnie do 4 cm. Samice oczywiscie.
I wygląda konkretnie :)
http://huminf.uib.no/~dajo/huin105/bilder/stasimopus.jpg
Z googla.
strona jakaś hiszpańska lub costakeigo, ale po cyferkach mozna się domyslić:
http://pages.videotron.com/thepage/robertsi.html
wiemy jak wygląda, nie musisz nam pomagać :]
FaUnA_BoX
06-12-2013, 16:28
heh wiem jak wygląda bo widziałem na żywo i mam zamiar kupić ;)...
Tak jak pisza wszyscy podloze powinno stanowic od 15 nawet do 25cm.
I co do niektorych odwpowiedzi sie nie zgadzam bo za zadne skarby nie moze byc to torf kokosowy mimo to ze sia nadaje na pajaki najlepiej bo trzyma wilgos i ladnie wyglada ale w przypadku pajakow naziemnych i nadrzewnych. Co do podziemnych to powinna byc normalna ziemia kwiatowa wymieszana z glina (jezeli jest to mozliwe to bylo by idealnie), a jezeli nie masz gliny to sama kwiatowa wystarczy tylko musi byc bardzo ubita, zbita, aby sie nie zawalila na pajaka podczas kopanie tuneli przez niego.
Natomiast kokosowa jak byc mial i tylko nia to na pewno by sie zawalila podczas kopania przez niego.
Co do temperatury to tak kolo 24-28 stopni jak bedziesz mial to bedzie ok i wilgotnosc kolo 70%.
Lecz pewnie jak juz wiesz to jest to bardzo agresywny i dosc mozno jadowity pajak typowo tunelowy.
Nie tylko taki co zyje pod ziemia ptasznik tylko calkiem cos innego.
pozdrawiam garo
FaUnA_BoX
07-12-2013, 04:35
ale wiecie co??? nie rozumiem czegoś jakoś ten żyje na torfie i jak widac ma sie dobrze...
no przecież można je chyba trzymac na torfie...
przeciez pająk jak kopie tunel to odrazu oblepia go pajęczyna, także tu nic nie ma prawa go zasypać (no chyba że sam terrarysta) :D
Maikardaaion
07-12-2013, 04:57
Wszystkie swoje podziemne ptaszniki jak i trapdoora trzymam w torfie kokosowym z dodatkiem ziemi ogrodniczej. Ale bez ziemi tez moze byc. Pajaka nie przeszkadza to, a torf jest sypki tylko swierzo wlozony do terra, potem sie zbija.
jesli moge spytac to po ile chodza takie trap doory ??
FaUnA_BoX
07-12-2013, 05:05
znaczy ja mieszkam w szwecji i przeliczając na polskie to taki trap dorek kosztuje ok 150zł
jestem ciekaw czy w polsce mozna je dostac
Maikardaaion
07-12-2013, 05:34
Predzej w Czechach. Jednak moze w koncu sie pojawia i u nas.