Zobacz pełną wersję : Cambrigdei
Po ilu L ten ptasznik buduje pajęczyny? I czy są naprawdę takie wspaniale gęste?
Awikularia
29-11-2013, 07:20
Psalmopoeus cambridgei zaczyna budowac pajeczyny od razu po 1 wyl. Wszystko zalezy od osobnika - ja mam w tej chwili 8 ptasznikow tego gatunku, i kazdy inaczej i inne sieci robi. 3 maluchy po 1 wyl. maja bardzo malo sieci, natomiast 1 w tym samym wieku zabudowal pajeczynami cale pudelko. Jedna z samic ma tylko taki "namiocik" z sieci, druga zaprzedla podloze. Dwa podrostki natomiast maja cale mnostwo sieci. Tak wiec widzisz, ze sa rozne osobniki i nie da sie tego u nich przewidziec.
ja mam tego ptasznika L1 i zrobil tylko troche sieci przy gornej pokrywce tak ze moze tam siedziec ;] zgadzam sie z przedmowca..
ironkapela
29-11-2013, 08:51
Ja posiadam 2 ptaszniki tego gatunku. Obydwa trzymam pojemnikach tej samej wielkosci. Mam je od L2 (teraz L5) i jeden od poczatku montowal bardzo duzo pajeczyny, a drugi malutko. Teraz mniej wiecej sie to ustabilizowalo i trudno znalezc pajaczka tyle jest sieci :) Ale fajnie za to sie karmi bo wrzucisz robala na siec i pajak w mgnieniu oka juz jest :)
z kazda wylinka to sie moze zmienic raz robi duzo potem jak go sie przeprowadzi robi takie minimum jakie mu potrzeba
Moja Irminia (przecież taż bardzo blisko spokrewniona) obudowała sobie cały pijemniczek pajęczyną. Mam ją od L3 (od dwóch dni L4)
Jeśli chcesz pająka co robi wspaniałe pajęczyny kup sobie jakiegoś Chilobrachysa :)
Cambridgei zazwyczaj u mnie nie robił wspaniałej sieci. Zrobi sobie małą pajęczynke w kształcie tunelu i zasypie to ziemią. Dlatego jeśli lubisz takie konstrukcje to polecam... w przeciwnym wypadku kup sobie coś innego. Jest cała masa takich "sieciarzy".
nadrzewnym sieciarzem, ktory wytwarza Piękne tunele sa Avicularie.
Tutaj fotka A. versicolor z pieknym gniazdem
http://www.nadrzewne.com/obrazki/terra8.jpg
Autor: DragoN16
Ladne terrarium. Z czego jest zrobiona tylna scianka ??
zapewne z korka. najlepiej zapytaj wlasciciela terrarium.