Zobacz pełną wersję : Ozywienie forum - co w terrariach nam wyrasta ;)
Awikularia
27-11-2013, 17:26
Na poczatku chcialabym zaznaczyc, ze moze i powinno sie to znalezc w dziale "zdjecia", ale wszystko dotyczy ptasznikow i problemow z nimi zwiazanych. Wiec niech wszystko zostanie na ptasznikach, jako opowiastki ilustrowane ;).
W tym temacie postanowilam umiescic zdjecia, co wyroslo w moich terrariach oprocz ptasznikow. Mysle, ze wiele osob ma podobne "przezycia", a ci co nie wiedza, jak wygladaja grzybki czy plesn, zapraszam do poogladania i poczytania.
W niniejszym zalaczniku znajduje sie plesn na resztkach larwy macznika mlynarka (od razu uspokajam, ze pajak przezyl - siedzial na wierzchu). Nie byla hodowana specjalnie w celach doswiadczalnych. Pokarm lezal u pajaczka 2 dni i w tym czasie wyrosla "huba" - jak mawia moj maz. W sprzyjajacych warunkach - to jest ciemnosc, wilgoc i cieplo - rosna nam w terrariach rozne roznosci. Dlatego tak wazne jest sprzatanie resztek pokarmowych - a zwlaszcza larw macznika. Lokator tego pudelka co prawda przezyl, ale zdarza sie, ze inne pajaki nie maja tyle szczescia.
Awikularia
27-11-2013, 17:28
Czasami plesn przybiera inne formy - w tym zalaczniku jest plesn na podlozu. jest to substrat kokosowy wymieszany z ziemia dla gadow - odkad przestalismy uzywac tej mieszanki, plesn w takiej postaci, jak na zalaczonym zdjeciu, nie wystepuje. Ten pajak rowniez ma sie dobrze, a plesni juz nie ma.
Awikularia
27-11-2013, 17:30
Oprocz plesni zdarza sie, ze wyrosnie cos innego - na przyklad grzybek, jak w terrarium u samicy Pterinochilus murinus. Widocznie posluzylo mu bardzo podloze z substratu kokosowego, wilgoc i ciepełko. Szkoda, ze z blaszkami - jakby mial pod kapeluszem sitko, to moze by byl jadalny ;).
Awikularia
27-11-2013, 17:31
W tym zalaczniku prezentuje inny rodzaj plesni - tym razem nie bylo w substracie kokosowym zadnych dodatkow. Plesn wiec wyrosla sobie inna. Tym razem u samicy Psalmopoeus cambridgei - pajak ma sie dobrze, niedawno mialam od niego kokon. Tak wiec grzybek mu nie zaszkodzil.
Awikularia
27-11-2013, 17:32
Zapedzilam sie - zamiast wklikac zalacznik, to kliknelam "wyslij". Ale juz nadrabiam - w tym zalaczniku jest zdjecie do powyzszego tekstu.
robert.p.
27-11-2013, 18:01
Ciekawą masz Aniu hodowle.To juz prawie pieczarkarnia :) A powaznie: ty zawsze znajdziesz cos interesujacego do pokazania.Temat niby malo znaczacy ale pare osob napewno zainteresuje.Ale nie uwazaj swoich terrariow za wyjątkowe-takie okazy u mnie tez sie trafiają :).A moze konkurs?_na najladniejszego grzybka terraryjnego.?.Nagroda-kilo pieczarek.He,he :)Pozdrawiam Robert
Szkoda, ze nie mam chwilowo cyfrowki, bo u mojej T.Blondii wyroslo grzybkow a grzybkow ;] Dostala kawalek mieska ( kurze serce ) i na resztkach, oraz w miejscach, gdzie tym miechem porzadnie "przeciagnela" po podlozu wyroslo tego pelno
robert.p.
27-11-2013, 18:09
to pilnuj zeby sie grzybki blondaską nie zajely ;)
Plesn to plesn, no ok. Ale skad takie grzyby z kapeluszami z prawdziwego zdarzenia? Skad sie biora ich zarodniki?
Nie mam pojecia skad sie te grzyby wziely. Mialy ok 3cm wysokosci i ok 1cm rozpietosci kapelusza.
Nie boj Majdan, sprzatalem u niej po 3 razy dziennie :]
robert.p.
27-11-2013, 18:12
z podlozem,z powietrza?Czasem jak maszkorzenie z lasu w terra to na nich grzybnia trafia do terrarium.Nigdy nie robilem zdjec ale okazy sa niezle czasem
Z podlozem to watpie, w koncu ma wlokno kokosowe. Z powietrza hmm, ciezko chyba. Zarodniki grzybkow to nie zarodniki roslin, maja inna budowe i sa dosc "ciezkie". Watpie, czy wiatr bylby w stanie poderwac zarodniki w ich 3cm locie z blaszek na ziemie, przeniesc przynajmniej kilkadziesiat metrow i wrzucic przez okno prosto do pudelka z pajakiem, ktory ma wentylacje z ok 4mm dziur.
robert.p.
27-11-2013, 18:24
A jednak-grzybki rosną.A skąd i jak?To raczej sprawa drugorzedna.Zresztą te kapeluszowe raczej ptasznikom nie zaszkodzą.Nieraz je mialem w terrarium i nic sie nie dzialo.To nie plesn-ta to potrafi skutecznie zabijac
Ale zacikawilo mnie, skad sie tam wziely. Wlokno kokosowe to samo co u innych, a gdyby przylecialo przez okno, to raczej zzrodiki powinny powpadac do faunaboxa z Vagansem od gory, ktory stoi na pudelku z blondi, niz wlasnie do niej przez dziury zrobione szpikulcem do szaszlykow w bokach pudelka po sledziach czy tam makrelach
robert.p.
27-11-2013, 18:39
w boxie za mala wilgotnosc pewnie.A w pudeleczku w sam raz dla grzybkow.A wlokno kokosowe jest czyste wiec konkurencji nie mają.
no nieźle... heh jeszcze tyle pleśni naraz nie widziałem :D Awikularia jak to zrobiłaś że taka pleśń wyrosła :>? pozdr.
a może to grzybki halucynogenne? :D
Halucynki tak nie smierdza jak to ustrojstwo ;]
Żałuję, że nie mam cyfrówki, pokazałbym wam moje okazy, np. teraryjna koniczyna samosiejka :)
no takie grzybki to mam czesto.. ostatnio padl rekord i wyrosly 4 obok siebie..
No, no... Ladne, nie ma co. Nie tak dawno temu ktos chcial zrobic the best of forum. Mialy bys tam posty te najlepsze, wyjasniajace wiekszosc pytan. Proponuje ten tez tam umiescic...
jestem za zeby to umiescic przyda sie poczatkujacym
ja też żałuje że nie mam aparatu, pokazałbym kilka moich grzybków i pleśni, przedwcozraj wymieniałem podłoze u murinusa bo pleśn sie wdała, a u irmini grzybek się posiał.
a tak BTW to co wy robicie w tych terrariache ze to wam rosnie? :D
Awikularia
28-11-2013, 07:10
Te grzybki kapeluszowe wyrosly u mnie w jedna noc. A plesn - nie bylo mnie miesiac, a moj maz duzo i dlugo pracuje, dlatego do pajakow zagladal przez ten miesiac 2 razy. I odkryl wlasnie to, co jest na zdjeciu w pudelku A. geniculata.
Nic nie sialam, a czy halucynogenne, to nie sprawdzalam; nie ciagnie mnie do takich eksperymentow ;).
To pewnie pająki same sobie te grzybki wyhodowały, mają tyyyle czasu i nic do roboty:D
A tak na serio to bardzo ciekawe, że w terrarium może wyrosnąć owocnik.
Ja się jeszcze z czymś takim nie spotkałem.
Mrowki potrafia grzybki hodowac, a co dopiero pajaki :]
Avi ty to masz tych pająków dóżo i jeszcze wiecej jak ja u siebie miałem 25 to miałem problem i sie niemogłem połapac noo ale teraz zmniejszyłem chodowle i jest git
piekna plesn nie ma co
fiuuuu skad ja to znam.. na wigilie u rosei wyrosl grzybek, 2 dni pozniej byly 4ry, nie mialam czasu posprzatac na sylwestra posprzatalam, tydzen pozniej widze prawie cale stado - w tej chwili terra wyszorowane mam nadzieje zadnych pieczarek i halucynkow nie zobaczyc hehehe
Awi swietne okazy naprawde :)
Vanaloon
28-03-2014, 01:18
No tak... pleśń zdaża się chyba u każdego :-/