Zobacz pełną wersję : Podziemne.
A więc mam kilka pytań. Mianowicie:
Czy ma ktoś dokładny spis podziemnych gatunków?? ( nawet tych rzadkich ptaszników)
Jak by ktos maił to mógłby mi posłać na mail kaarol8@wp.pl z góry thx
Czy znacie dobre strony opisujące ptaszniki poziemne lub zajmujace sie tylko nimi??? Prosze nie pisać o szukanie w google.pl bo juz to robiłem znalazłem co prawda kilka stron no ale nie takich jakie mnie satysfakcjonują.
Wchodza na forum - wybrales dzial PAJĘCZAKI. Linijke niżej jest taki malenki odnośnik.... do tej strony.......
http://research.amnh.org/entomology/spiders/catalog81-87/INTRO1.html
Eumenophorinae: Anoploscelus, Batesiella, Citharischius, Encyocrates, Eumenophorus, Hysterocrates, Loxomphalia, Loxoptygus, Monocentropus, Myostola, Phoneyusa, Polyspina
Ornithoctoninae: Citharognatus, Cyriopagopus, Haplopelma, Lampropelma, Ornithoctonus, Phormingochilus
A co z Selenocosmiinae:
Annandaliella
Coremiocnemis
Haplocosmia
Chilobrachys
Lyrognathus
Orphnaceus
Phlogiellus
Selenobrachys
Selenocosmia
Selenotholus
Selenotypus
To przecież też ekipa kopaczy.
Czyli w sumie to tyle :)
Selenocosmiinae:
Annandaliella
Coremiocnemis
Haplocosmia
Chilobrachys
Lyrognathus
Orphnaceus
Phlogiellus
Selenobrachys
Selenocosmia
Selenotholus
Selenotypus
Eumenophorinae:
Anoploscelus
Batesiella
Citharischius
Encyocrates
Eumenophorus,
Hysterocrates,
Loxomphalia
Loxoptygus,
Monocentropus,
Myostola
Phoneyusa
Polyspina
Ornithoctoninae:
Citharognatus
Cyriopagopus
Haplopelma
Lampropelma
Ornithoctonus
Phormingochilus
Selenocosmiinae to pająki naziemne. W natrze zamieszkują i dziuple na drzewach i kopią nory. Generalnie są uznawane za naziemne. Porównaj np. budowę Selenocosmi a Hysterocratesa...
Cyriopagopus jest nadrzewny bardziej :P
lyrognathus i Selenocosmia są tak zwanie naziemne z zapędem do kopania ,, jak pozostałe to nie wiem
Tak jak Ephebopus (a jak wiemy jest w Aviculariinae)...