Zobacz pełną wersję : UTRZYMANIE WILGOTNOŚCI
Witam wszystkich.
Czy zna ktoś jakiś konkretny sprawdzony sposób na utrzymanie wilgotności w terrarium? Temperatura jest około 27C zraszam obficie 3/4 terrarim, codziennie a wilgotność utrzymuje sie na poziomie 55% max. Przy czym siatki wentylacyjne nie są za duże.
Jak podnieść wilgotność do 65% - 75% ?
Weź pajączka w swe ramiączka...
Umieścić w terrarium naczynia z wodą - która będzie parowac, albo poprostu nawilżenie podłoża.
Siemka!! Nawilżaj połowe terrarium tak aby było cały czas zwilżone,bynajmniej ja tak robie i nie mam żadnych problemów
wlej wode w torf, musi byc go troche. Woda dluzej bedzie wyparowywala, ja tak robie i mam spookoj 2-3 dni. Spryskiwanie w moim przypadku sie nie sprawdzilo bo wilgotnosc mala drastycznie po ok 2-3 h.
Pozdrawiam.
crocodyll
23-10-2013, 16:05
Ja tak samo polecam tą metode.:)
Mam i naczynie z wodą i dosyć mokry torf w 3/4 powierzchni terrarium.
Mój problem polega na tym że nie potrafie go tak zwilżyć żeby wilgotność podskoczyła do 70%. Max. osiągam w nocy do 60% jak nie grzeje żarówka.
Dzięki za porady, będę jeszcze próbował wylewać więcej wody miejscowo.
nie mozliwe ;] to jest musialbys miec zarowe nad samym tofrem ale mocno "zalany" torf i tak by nie wyparowal w kilka godzin.
Najlepiej wylewaj w okolice zarowki, tam gdzie najcieplej. Niezlym rozwiazaniem jest tez kabel grzewczy w podlozu, ktory mocno wspomaga parowanie. Pokombinuj z wentylacja, zostaw tylko jedna siatke odkryta, najlepiej ta najnizsza, reszte czyms zakryj ( np. zaklej szeroka tasma klejaca od zewnatrz ) i sprawdz jak zmienila sie wilgotnosc po kilku godzinach. Kombinacji jak widzisz jest wiele :]
Z innej beczki.
A jak mierzysz ta wilgotność???
Moze masz popsuty przyrzad?
Wilgotność mierze hygrometrem, nie jest zepsuty, poza tym torf nie wysycha za szybko, ale nawet jak jest bardzo mokry to wilgotność sie nie podnosi.
Chyba pokombinuje z szerokością siatki wentylacyjnej znajdującej sie na pokrywie.
Dzięki wszystkim za porady.
ja bym proponowal wyrzucic ten higrometr (zapewne masz exoterra skoro nawilzasz tak jak piszesz a on tak malo pokazuje) i sie nie przejmowac
Atrax Robustus
23-10-2013, 18:32
Wlasnie, wywal higrometr, bedziesz mial mniej nerwow :)
Ja wszystko zraszam "na oko".
Najczesciej mam tak, ze polowa terrarium jest zroszona i mokra, a druga polowa sucha.
albo kup higrometr elektroniczny - bo jak masz ten co koledzy pisali exo terra - to jest wielkie g.....,
i napewno przy takim zraszaniu masz wilgotnosc 80% albo wiecej
No to sprawa wyjaśniona !!! mam hygrometr EXO TERRA !!! Co prawda był tanni bo kosztował zaledwie 20 pln, nówka jest więc nie podejżewałem żeby był zepsuty, mimo swego kiepskiego wykonania i ceny myślałem że bedzie dobry.
Ale dla pewności przetestuje go jakimś elektronicznym pożądnym hygrometrem i bedzie wiadomo jak duże jest przekłamanie.
Dziękuje wszystkim za porady i pozdrawiam
No i zeby miec 80% bedziesz mial bloto
Powodzenia
soltys_szczecin
26-10-2013, 13:24
skoro weszliscie na temat higrometrow to mam pytanka :P
ile kosztuje taki elektroniczny higrometr ?? jakie marki są najlepsze