Zobacz pełną wersję : krzyżówka irminia/cambridgei
Czy ktoś może mi powiedzieć coś więcej o tych pajączkach ?? Moze jakies uwagi odnośnie tej krzyżówki...?? Dzieki z gory.
Scorpio_666
11-10-2013, 11:39
Hybrydy fujj ale jak już chcesz wiedzieć to usposobienie będą miały jak rodzice
POZDRO Z RZESZOWA
Odradzam hybrydy ponieważ:
- często zdychają(młode)
- na swiecie jest ok. 850gat. ptasznikow! sądzisz ze to za mało?!
a ja polecam :P
hoć jak dla mnie ta chybryda jest bzydka ale np bbohemei i bemilia :P mniam :P - na str ricka westa mozna znaleźć :P
tylko zapomniałem dodać
jak bawisz sie w chybrydy to PAMIENTAJ ABY NIE PUŚCIĆ W OBIEG SAMCA JAKO KTÓRYŚ Z RODZICÓW BO MOZESZ ZANIECZYŚCIĆ DUUUUUZO ORGINAŁÓW I NIKT IE NIE POŁAPIE !!!!!!!!
"jak bawisz sie w chybrydy to PAMIENTAJ ABY NIE PUŚCIĆ W OBIEG SAMCA JAKO KTÓRYŚ Z RODZICÓW BO MOZESZ ZANIECZYŚCIĆ DUUUUUZO ORGINAŁÓW I NIKT IE NIE POŁAPIE !!!!!!!!" nieczaje tego ... ?
Baku chodzi co o to żeby niepuszczać samca hybrydy do "czystej" samicy ?? Hyh i tak nic z tego niebedzie o ile wiem hybrydy są bezpłodne... ?
P.S:O ile wogule o to ci chodziło bo nierozumie wypowiedzi...
Nie bawie sie w hybrydy,kupilem dzisiaj sobie takiego pajaczka i chcialem sie dowiedziec co z tego ciekawego bedzie ( lub nie ciekawego :/ ) Jak dlugo zyja takie hybrydy??
DragoN16
11-10-2013, 13:05
bezpłodne:/ eeeeeeee
niekoniecznie bo nie wiemy na jakim poziomie są te chybrydy - jeśli tak jak koń z osłem to bezpłodne ale jeśli tak jak owczarek z jamnikiem to wtedy są płodne ( ja jestem za 2 wersją )
nie znalazłem jeszcze zadnych artykółów aby ktoś to sprawdził ale jak mas zto chętnie poczytam ( interesuje mnie temat hybrydyzacji !! )
jak kazdy pająk w naszych rękach - od paru minut do hoho :P:P
a moge prośić o jakieś źrudło tej informacji ??
Więc dla mnie również to ble i fuj i beszczelne w jednym przecież przez jednego samca (który może jest płodny) można zje*ać cały chów młodych istnień pajączki przecież są piękne tak jak np. P.Metalica (sory nie wiem czy dobrze napisane) chcesz pięknego pająka to sobie go kup :P druga sprawa nie mam info a trzecia że mam nadzieje że moje pająki są czystej Krwi
Gdyby kazdy tak myslal to nie wiem co by sie stalo z kundelkami na swiecie....A czy ktos z was hodowal juz taka krzyzowke ?? Moze sa jakies artykuly na temat krzyzowek pajakow ??
G.R.Z.E.S.I.E.K.
11-10-2013, 15:50
Witam ja mam Hybryde vagansa z kędziorem i jak wiem jest ich coraz wiecej na runku a niedawno spotkałem sie z mieszanką irmini z cambridgei ok. 7 wylinka- nie jest taka brzydka. Zapraszam na stronke mojego kumpla on tam ma zdjecia mieszanki irmini z cambridgei www.pajaki.glt.pl
Chyba jednak jednak bliżej do krzyżówki koń i osioł, ponieważ tak jak w przypadku wymienionych pająków to różne gatunki.
cyclosternum
11-10-2013, 16:55
a ostatni było cos pisane na forum ze B.angustum to jest chybryda vagansa z kędziorem. a co do samych hybryd to uważam ze nie powino sie mieszac różnych gatunków bo puzniej powstaje nie wiadaomo co
a zkąd wiiesz ?? przeprowadziłeś badania genetyczne czy przeczytałeś opis ??
systematyka jest pojenciem sztucznym stworzonym przez człowieka i tak naprawde nigdy nie będziemy mogli w 100% określić pokrewieństwa organizmów ...
hehe rasiol :P:P:P
pamientaj - co nie jest zabronone jest dozwolone a jak tobie sie nie podoba to nie musisz tego robić :P
cyclosternum
11-10-2013, 17:08
nie jestem rasistą ale hybrydy są do ... i nie powino sie takich pająków trzymac powino to byc zakazane :-P
Baku pozdrawiam :-).
sam przedchwilą powiedziałeś co powstało ,, b.augustum jak zmieszasz kędziora z vagansem :P:P
oczywiście pojawia sie bytanie czy augustum jest oddzielną linią powstałą z krzyrzówki ra ( jak wolicie gatunków ) czy są to osobniki powstające w czasie zeczywistym z krzyrzówki :P
Czy mogłbyś podać mi numer gg lub maila twojego kolegi, jezeli to mozliwe ?? Jesli on hoduja takowa hybryde to chcialbym sie conieco od niego dowiedziec. Pozdrawiam.
Nie napisałem, że wiem, że taka hybryda jest bezpłodna. Ale pies to jeden gatunek. Natomiast w wiąkszości przypadków nawet nie da się przecież skrzyżować dwóch gatunków, a nawet potomstwo blisko spokrewnionych gatunków jest bezpłodne (przynajmniej nie słyszałem o żadnym takim wyjątku). A P.cambridgei i P.irminia to różne gatunki. Systematyka to rzeczywiście twór sztuczny i nie doskonały, ale nie byłbym taki pewien co do tego, że w przyszłości nie da się określić w pełni pokrewieństwa.
nie da sie na 100% ale da sie bardzo dokładnie :P
hmm a czemuuwazasz ze owczarek i pekińczyk to jeden gatunek a b.albopilosum i b.vagans to 2 rórzne ??
- nie chodzi mi o odpowiedź " bo w ksiązce tak pisze" bo to małowartościowa odpowiedz - aby to udowodnić wystarczy zacytować biologie zprzed 30 lat i najnowszą :P:P
hitler podobnie myślał o zyfach :P:P terz według niego powinni oni być " zakazani " :P
jeśli obiekt a) chce bzyknąć obiekt b) to obiektowi c) huja do tego :P:P:P:P
ej transfer tej stronki jest przekroczony!
Ponieważ psy należą do jednego gatunku - mogą się krzyżować i mieć płodne ptomstwo. Różne rasy zostały uzyskane poprzez człowieka w celu otrzymania konkretnych cech. A wymienione Brachypelmy to przecież różne gatunki. Nie pamiętam czy ich obszary występowania się nakładają czy stykają, ale w naturze chyba się nie krzyżują. I nie ja tak uważam, tylko tak jest, a żeby temu zaprzeczyć należy mieć jakieś silniejsze argumenty.
no ale ja chce abyś podał mi argumenty czemu tak jest :P:P jak mówisz :P:P
hmm brachypelmy terz sie krzyrzują , i bardziej prawdopodobne ze ich potomstwo jest płodne , nawet pare " gatunków uznaje sie za naturalne chybrydy ..
a co tu ma doczynienia gdzie występuje ?? czarnii pochodza z afryki a biali z europy to co juz nie jeden gatunek ??
więc ruzne rozmieszczenie na kuli ziemskiej jest dla mnie marną argumentacją :P:P
Mi sie udalo zobaczyc te fotki,ale co chwile sprawdzalem czy sie da. Po jakims czasie napewno sie bedzie dalo,ale w sumie to na chwilke,bo zdjecia chyba dosyc duze sa. Pozdr
Propunuję zapoznać się z definicją gatunku( fakt, że jest ich kilka, ale tu codzi nam chyba o gatunak biologiczny) oraz mechanizmami powstawania gatunków.
A człowiek, zarówno biali jak i czarni, pochodzi od wspólnego przodka, który nie powstał w kilku odizolwanych miejscach niezależnie.
a) gatunek jest to zbiur populacji kompatybilnych genów dających po połączeniu się pełnowartościową zygote
lub : gatunek jest to zbiur osobników populacji ( jako liczba mnoga ) mogączych wzajemnie sie krzyrzować dając płodne potomstwo
kiedyś ho h były jeszcze włonczone czynniki morfologiczne w to ale to było dawno i nie prawda
gatunki powstają na drodze : specjacji , dryfów , mutacji , hybrydyzacjioraz wymierania ( hyba dobrze i chyba nic nie pominołem ale dawno nie czytałem o tym i mogłemm gdzieś gafe palnąć :P:P ale hybanie )
co do człowieka ... hmm równie prawdopodobna wersja co " wyjście z afryki " jest model wspulnego rozwoju 2 genotyppów azjatyckiego i afrykańskiego - muwie juz o puzniejszej ewolucji homo ...
hmm argument o wspulnym przodku :P:P:P:P:P mm a specjacja ( pytałeś sie o proces powstawania gatunków ) to co nie masz wspulnego przodka ??
a myślisz ze co pająkinie mialy wspulnego przodka tylko kazdy tak sobie na własną renke wypączkował :P:P:P
www.pajaki.glt.pl takiej :) Nie wiem co bedzie z ta hybryda,narazie zjada muche i ma sie dobrze :) Pozdr
dobrze będzie :P
szczegulnie jakbyś jej dał pare jak dorośnie - zobaczyło by sie co wyjdzie :P
"Nie pamiętam czy ich obszary występowania się nakładają czy stykają"
a czy kiedyś obszary bytowania ludzi białych, czarnych i żółtych sie nakładały...?? nie a możemy si ekrzyżować i mamy płodne potomstwo....
Nie do końca się chyba zrozumieliśmy, jeżeli dwie populacje występują na tym samym obszarze i się nie krzyżują(nie mają płodnego potomstwa) to trudno mówić, że należą do jednego gatunku. Natomiast przecież występują odizolowane populacje jednego gatunku i mimo braku kontaktu, mogą się potencjalnie bez problemu krzyżować.
Baku
'a myślisz ze co pająkinie mialy wspulnego przodka tylko kazdy tak sobie na własną renke wypączkował :P:P:P' -nie wiem jak do tego tak doszedłeś, ale tak nie myślę.
Poza tym nie wiem co ma na celu taka dyskusja, czy jest sens ją kontynuować?
mi tydzien temu padla hybryda irminia/cambridgei L2
Co do tych hybryd to jak samica przejdzie wylinke zostanie dopuszczona do samca.
Wtedy bedzie trzeba czekac i zobaczymy czy sa bezplodne
no to ja hoduje tą hybryde i to moja stronka :)
bardziej przypomina irminie, te co ja widzialem to znacznie sie roznia od twojej
hodzi mi o zdanie oludziach " pozatymmamy wspulnego przodka "
aha czyli według ciebie pająki sie nie krzyrzują ( np vagans rasy albopilosum )
i wiesz ze ich potomstwo jest niepłodne ??
dyskutować zawsze jest warto
Niestety nie wiem, ale zgodnie z definicją gatunku, też tą podaną przez Ciebie, czyli teoretycznie, nie powinny.
tylko ze tu jest mały chaczyk ...
bo nie dlatego jest gatunkiem ze tak został opisany a dlatego ze moze sie płodnie krzyrzować
czyli tą definicją mozesz udowodnić ze są to ruzne badz ten sam gatunek natomiast nie mozesz mówić ze jak są opisane jak o 2 rórzne gatunki to nie mogą sie płodnie zkrzyrzować ... większość suustematyki -szczegulnie bezkręgowców opiera sie na cechach morfologicznych - głównie zewnętrznych to tak jakby ktoś cie klasyfikował do rasy blondynów lub brunetów ...
No tu nie sposób nie przyznać racji, po prostu nie zakładam z góry, że jakikolwiek gatunek jest błędnie sklasyfikowany( chociaż w wielu wypadkach pewnie tak jest). W przyszłości pewnie będziemy wiedzieć jak jest w rzeczywistości.
Moim zdaniem to zalezy ktore cechy rodzicow sa bardziej dominujace,wiec takie krzyzowki raczej wygladaja rozniet. To jest moje zdanie,moze sie myle...Pozdr
HYBRYDY SĄ SPOXIK SAM FAKT ZE MASZ I SAM WYHODOWAŁES COS SWIETNEGO ALE TEN MIX CO CHESZ ZROBIC NIE JEST ZA CIEKAWY.... ALE ZAWSZE COS NOWEGO:]