Zobacz pełną wersję : Wymagania ? i Avicularia versicolor
czytalem rozne opisy na temat avi metalici i dziwi mnie bardzo ze jest takie male terra 20x20x20 jak ktos hoduje-owal niech napisz w w jakim terr trzymal i czy dobrze sie czuje w wyzszym czy nizszym ?? wiem ze nadrzewne w wyzszym ale w opisach pisza takie wymiary dlatego pytam...
i jescze mam pytanie co do Avicularia versicolor hoduje ktos ta odmiane ? czytalem tesh troche o niej ciekawy ptaszniki moze byc jako 1 nadrzewny ? jaki ma jad czy jest wogole jakis agresywny ? powdzcie co wiecie jak hoduje ktos z gory dzieki
modliszka
29-09-2013, 14:22
Nie może być jako pierwszy nadrzewny...młode często padają.
hmm ale nie do konca zalezy od hodowcy...
tak samo moga pasc doswoadczonemu
wydaje mi sie ze to akurat nie jest problemem
modliszka jak to nie moze moze jak ktos potrafi jedna rzecz!
:
utrzymac codziennie ok 80% wilgotnosci i tak ulozyc zarowke zeby dawala ok 25-29oC jak padnie w takich warunkach to nie twoja wina tylko masz pecha.
nie jes agresywna jest bardzo spokojna.
Zapraszam na moja strone tam sa WRAZENIa roznych osob co do tego pajaczka ;]
Azzurreeuss
29-09-2013, 14:25
Ja choduje versicolorki,
versi nadaje sie jako pierwszy nadrzewny ( dla mnie to był wogóle pierwszy pająk) są spokojne, nieagresywne ale szybkie jad tez ponoć słaby (niespradzałem) :P a terrarium tak jak dla nadrzewnych, powinno miec chociac te 25-30cm wys.
Pozdrawia,m
bo zalozylem niedawno temat jaki pajak nadrzny na poczatek czyli moglbym sobie wziasc avi metalice i avi versi ?? tylko czy napewno jad nie jest taki mocny u tych fatunkow ??
u tych fatunkuw nie jest :D podobno jak pszczola. Czytalem kilka przypadkow ugryzien przez avicularie dokladnie przez versi tez i nic nikomu nie bylo tylko wypieki na twarzy i mala temp :D nie boj sie.
modliszka
29-09-2013, 15:31
Ja nie hodowałem tego pajaka i napisałem co wyczytałem ;)
i to jest wlasnie blad czesto popelniany na tym forum. Duzo ludzi z tego forum radzi innym z tego co wyczytali, a nie doswiadczyli. Znam kilka osob poczatkujacych co posiada a. versicolor i daje sobie z nim swietnie rade.
Polecam versi, nie sprawiaja klopotow. Mam L3 fajnie biegaja, ale zawsze udaje mi sie z reki do pudelka zagonic. Dzisiaj jedna skoczyla mi z nadgarsta na przedramie, to bylo efektowne:)
a slyszlaem ze cena jest bardzo duza ile kosztuje tak okolo l4 ?? versi i metalici ??
a wjakich cenach sa te pajaki metalica i versi ?? tak po 4 wylince (okolo) ??
..........hmmm.....dla osób nie majacych wogóle nic wspólnego z hodowla ptaszników na poczatek dobrym gatunkiem jest jakis z naziemnych ,....dlatego tak czesto odradza sie poczatkujacym gatunki nadrzewne .Co nie znaczy ze niedały by sobie rady w hodowli. Jesli juz ktos pragnie zakupic ten gatunek jako pierwszy nikt mu tego nie zabroni ,...ale musi sie luczyc z konsekwęcjami posiadania dosyc delikatnego i napozór spokojnego gatunku jak np.A.versicolor .Ogólnie przyjeło sie ze to spokojny gatunek ,ale zdarzaja sie osobniki które w miare wzrostu robia sie agresywniejsze .Posiadam własnie takiego który potrafi pokazac swoje i jak mu cos nie pasuje to próbuje atakowac co często dziwi niektórych hodowców tego gatunku.Jako mały osobnik był łagodny jak baranek ..tak do 7 wylinki ,..ale to sie zmieniło. Dodam ze nigdy nie dawałem powodów aby mógł sie denerwować typu dmuchanie , przeganianie, szturchanie ,...był brany na rece do ok 6 wylinki. Mysle ze moze to byc spowodowane zblizajacym sie okresem dojrzeawnia,obecnie pajak jest po 9 wylince..Jad znam tylko z opisu nie byłem pogryziony ,.Jako zakup pierwszego z nadrzewnych polecił bym P.cambridgei . Jest agresywniejszy ale mniej wymagajacy w porównaniu do omawianego.
A.versicolor L4 kosztuje około 100. Też mam zamiar kupić, ale L1 (około 50).
Jeśli interesują Was versicolory wejdzie w mój profil. Pozdrawiam i polecam!
Witam,
To moj pierwszy pajak z nadrzewnych (kupilem l3) i nie uwazam zeby nie nadawal sie na poczatek. Tak jak mowil ziu jesli ktos jest odpowiedzialny i niezaniedbuje obowiazkow zwiazanych z hodowla to powinien doczekac starosci pupila(owszem czasem padaja same bez zadnych powodow)
A terra dla avikulari dal bym wyzsze. Ja zrobie dla doroslego pajaka takie : 30/25/40(45)
szer\gl\wys
Pozdro
Uciekinier
05-10-2013, 18:41
Nie chodowalem versicolorki choc chcialem ale co do pytania to terra jest na moje oko za niskie. Mysle ze lepiej zrob 30cm. Jak zrobisz dlugosc i szerokosc 25x25 to tez sie raczej swiat nie zawali. Poza tym liczy sie tez jak bardzo udziwnisz wnetrze (w sensie konary itp.) bo nie liczy sie obietosc tylko powierzchnia a udziwniajac ja zwiekszasz. Ogolnie piekny pajak.