http://www.tarantulas.ru/soderganie/razmnogenie2_eng.htm
nie wiem czy było i czy juz to widzieliście ( mi przez cyrulice cięzko przebrnąć :P )
ale mamy tu fajny zbiur czasów inkubacji - bardziej rozwinienty niz w tarantula keepers .....
spoko
fajna jest fota tych małych pajączków
Może to przetłumaczę do...wtorku(?).
A więc, budowa gniazda! Bardzo interesujący i zdumiewający moment w rozmnażaniu ptaszników. Samica w terrarium poszukuje miejsca gdzie zbuduje gniazdo, to może być jakiś dalszy kąt terrarium,zagłebienie w gruncie pod kawałkiem kory, w pustym kokosie, norze itd. Najczęściej jest to miejsce odkryte między ścianą terrarium i korzeniem, najważniejsze aby była jakaś podpora, na której będzie można przymocować pajęczynę z różnych stron. Jeśli to małe terrarium, to gniazdo może być przymocowanę na przeciwległych ścianach. Miejsce jest, a samica zaczyna pleść pajęczynę z jedną różnicą-ma jeszcze zapas pokarmu w organizmie za pomocą którego odżywia się.(Na fotografii otwarty kokon z nimfami.) Co ciekawe nimfa może już swobodnie przemieszczać się i pleść pajęczynę. Jeśli udało ci się otworzyć kokon i znalazłeś żywe nimfy, umieść je w plastikowym kontenerze z wilgotną serwetką. Po jakimś czasie nimfy wylinieją i staną się już uformowanymi maleńkimi ptasznikami, które trzeba obowiązkowo rozdzielić w oddzielne pojemniki, by zapobiec kanibalizmowi. Karmi się młode ptaszniki drobnymi karaczanami, świerszczami, muchami (takie na d......). Niektórzy amatorzy wykorzystuję drobne motyle rzeczne(?), krojone mączniaki, czerwie i inne.
My karmimy młode drobnymi karaczanami. Według mnie, to najlepsze rozwiązanie, karaczanów nie trzeba wyławiać nawet w czasie wylinki. Przy karmieniu rzucamy kilka(5-7) karaczanów, odpowiedniej wielkości do pojemnika, i tego wystarcza na min. tydzień. Najważniejsze aby nie dopuścić do pojawienia się pleśni na gruncie od resztek karmy. Dodam, że wszystkie nasze młode trzymamy na substracie kokosowym.
Sorry jeśli są jakieś błędy. A tak wogóle to ten takie informacje jak tu są w każdej książce o ptasznikach.