Zobacz pełną wersję : zarowka a pudelko na mocz.
Malin501
31-08-2013, 12:35
Witam. W jakiej odleglosci od pojemnikow na mocz w ktorych trzymam moje pajaczki powinna znajdowac sie zarowka 15 W ?
JA trzymam ok 5 cm, poniewaz na termometrze wyszlo mi ze przy takiej odleglosci temp wynosi ok 30 stopni. Czy to nie za blisko? Z gory dziekuje za odpowiedzi.
Malin501
31-08-2013, 12:38
Aha zapomnialem dodac ze pajaki te to kedzierzawy i olbrzymi.
KoMar_83
31-08-2013, 13:29
proponowałbym utrzymywać temperature w granicach 25*-27*, a w nocy o kilka stopni niższą...
cyclosternum
31-08-2013, 13:46
30 stopini troche za dużo sprubuj podniesc żarówke troche wyżej żeby temp. była w granicach 25/27 stopni
Czemu 30 stopni to za duzo? Nie zgadzam sie, wedlug mnie mozna utrzymywac taka temperature.
Malin501
31-08-2013, 16:49
a czy ogrzewanie z boku jest gorsze od ogrzewania z gory?
akurat tak sie zlozylo ze mam tylko taka mozliwosc.
moze byc z boku, a temperature proponuje 28 stopni.
ja to tak zawsze na oko daje ;) widze po tym jak versicolor podchodzi od strony zarowki tzn jest dobrze a jak ucieka za cieplo.
A w ttwoim przypadku to usaw tak zebys wyczowal cieplo 15 to slaba zarowka moze byc tak ok 5 cm i najlepiej daj z boku.
Pozdrawiam.
Najlepsza temp. to 24-26 stopni. W nocy o dwa stopnie mniej.
heh jestem tu nowy i mam takie pytanie czy mozna trzymac pajaka na kaloryferze zamiast ogrzewac go zarowka? temperatura okolo 26 stopni z gory dzieki
KoMar_83
01-09-2013, 10:05
ja bym jednak proponował ogrzewanie z góry, bądź z boku niż od ziemi... tak jak jest to w naturze, czyli z powietrza...
nawet w FAQ jest napisane ze od dolu grzewany byc NIE MOZE, bo kiedy ukrywa sie pod ziemie zeby sie ochlodzic to sie okazuje ze tam jest jeszcze gorecej
zalezy jaki pajak np ja swoja metallice ogrzewalem kablem grzewczym ale ona sie nie kopie za to schodzila do podloza co zaklucalo jej warunkom jak w naturze wiec zrezgynowalem z tej metody.