Zobacz pełną wersję : Pomoc na temat B.Smithi potrzebna !!
Jestem świezo upieczonym posiadaczem B.Smithi (L1),jako że nie miałem wczesniej do czynienia z pająkmi,prosze o kilka wskazowek !! Nurtuje mnie pytanie czy pająk przetrwa w pokoju gdzie jest srednio 20stopni C?? Czy nalezy moze pająka dodatkowo nagrzewac?? Jesli znacie jakies cenne porady dla początkującego miłosnika B.Smithi to będe bardzo wdzieczny za każdą podpowiedz !
Wytrzymać to wytrzyma, ale warto dogrzać te kilka stopni (do ok. 25 st.).
Mam nadzieje, że przeczytałeś już opis gatunku i FAQ. ;)
FAQ (http://www.terrarium.com.pl/forum/faq/ptaszniki.php) i archiwum.
Przeczytaj a dopiero potem zadawaj pytania.
Przede wszystkim cierpliwości, nie martw się na zaś. Jeżeli będzie się zakopywał, pojawi mu się plamka na odwłoku, czy wolno będzie sie poruszał, to nie panikuj.. Zapewnij odpowiednie warunki i będziesz miał z pająka wiele radości.
Sisior - badz przygotowany na dluuugie "wylinkowe oczekiwanie" .... a skoro amsz 20 st. to juz zupelnie :/
podnies temperaturke..........dobrze ci radza i sprawdzaj ja by nie zaszkodzic pajaczkowi.....termometr kosztuje ze 4 zł............
podawaj pokarm i czekaj na kolejne wylinki............no i wilgotnosc tez o to zadbaj
powodzenia
A jak podnies temperature,jak pajaka czymam w pojemniku na mocz ??
zarowka....lub cos wykombinuj............ja wstawiam nad lodowke do szafki,ona wytwarza cieplo.........polataj z termometrem po domu..........moze gdzies jest wieksza temperatura
zaroweczka wystarczy 15w......lub 25 ale z daleka
jesli masz duze terra jeszcze nie zamieszkane dobrze jest tam trzymac pojemniczki z malymi pajaczkami......
ja korzystam z zarowki dla wezy...........stawiam obok pajaczki i to im wystarczy w zupelnosci ,bo maja zawsze 25 stopni ciepla
Dzienki maka, za wskazówki !! Zrobie jak napisalas wloze male pudełko do dozego terra a tam jest żarówka !! że ja na to nie wpadłem :D !!
U mnie w 16*C nic im nie było....
Zadam jeszcze jedno chyba głupie pytanie :D !! żeby sie upewnic,oczywiscie czeba podziurawic denko od pojemniczka żeby miały czym oddychać ??
ja dziurawie wieczko-to co sie zamyka i wkolo troche wyzej od podloza,dość cienka igła,bo pajaczki potrafia sie przeciskac przez wieksze otwory,juz niejeden tak wlasnie zwiał......
powodzenia
Jak często skraplać podłoże w pojemniczku ??I jak czesto wymieniac podłoze w pojemniczku ??
rob tak by bylo wilgotne,ale nie mokre............musi byc lekko wilgotne i dobrze ubite...........a zmieniasz jak sie zabrudzi (resztki jedzenia usuwaj od razu)......osobiscie robie to po kazdej wylince
"nowy wyglad-nowe podloze"....heheheehh i jak zacznie plesniec .............na poczatku mialam z tym problem,ale teraz jest oki
nie zraszam pojemniczka,ale małą strzykaweczką wlewam troszkę wody w jedno miejsce i pajak sam sobie wybiera gdzie chce przebywac
Dzienki maka za wskazówki,i jeszcze jedno pytanko :),czy jest sens wstawiac malutka miseczke z wodą?? czy pająk np. nie utopi sie wniej ? przeciez nie pije z niej wody ? ? Bo mam zamiar wstawic malutką muszle z wodą !! Ale zrobic to czy nie ?? Mam dylemat :)
Awikularia
22-08-2013, 04:48
A czytales moze FAQ lub opis gatunku? Czy jestes kolejnym uzytkownikiem, ktory chce miec wszystko podsuniete na talerzu pod nos?
Pajakom nie sa potrzebne poidelka, mam ponad 150 sztuk i miseczki mam tylko u 4 doroslych samic, z czego normalnie stoja dwie, a reszta jest włóczona po calym terrarium przez mieszkanki. Jak chcesz, aby ci sie B. smithi utopil to prosze cie bardzo, wstaw mu do pudelka po kliszy basen...
nie jest potrzebna miseczka.......ja tez mam miseczke tylko u 1 pajaka,ale nie widzialam jeszcze by z niej korzystal...........wlasciwie to jest za malutki
a do Awikularii-jesli nie chcesz to po co odpowiadasz ,ja omijam denerwujace tematy
i oszczedzam ludziom czytania moich pretensji............
mam ochote to odpowiadam................to takie proste!
nie potrzeba dodatkowych stresow zycie dostarcza ich i tak wystarczajaco wiele.....
FAQ jest dostepne i kazdy widzi.........widocznie to nie wystarczało
Poprawka. Nie każdy widzi FAQ. ;)