Zobacz pełną wersję : Jaki jest najjadowitszy i najbardziej agresywny pajak ?
Ktory z pajakow jest najbardziej jadowity i najbardziej agresywny ?? mam na mysli pajaka naziemnego. :)
Hadronyche infesa. (nie wiem nic o agresywności ale pewnie wariat... tak jak reszta "funnel-webów").
Ja też chętnie bym sie dowiedział jakie są te najjadowitsze i najagresywniejsze. Jak komuś się che to bardzo prosze o wypisanie nazw ! Z góry dzięki !
Chcesz sobie kupić, czy tak tylko pytasz?
H. infesa nie do kupienia ^^.
Btw. nr 2 to Hadronyche formidabilis. Też nie do dostania.
Hmmmm, kolega sim0n odpisał do mnie prywatnie, ze chce sobie takiego kupić. :|
Trochę głupi pomysł, żeby zaszpanować przed kolegami z klasy. :/
Jak widzę takie posty to mi się źle robi. :[
Niech sobie kupi rottweilera. Większa szansa, że coś mu się stanie :)
Ludzie jak chcecie coś niebezpiecznego to kupujcie - kobra kosztuje 2 tys złotych. Tyle, że przez takich ludzi terraryści w Polsce mają opinię co najmniej terrorostów... smutno, ale taka jest prawda. Do tego hobby trzeba dorosnąć.
Deathscythe
13-08-2013, 12:25
Jak chcecie poczytać o najjadowitszych i najbardziej agresywnych pajakach to zapraszam do archiwum bo już wiele było tych postów.
Grażynka
13-08-2013, 13:47
ja zadam torszke innaczej pytanko. który ptasznik lub jaka rodzina jest najbardziej jadowita, wiem ze jad ma na każdego inne dzialanie, i ze zaden ptasznik nie spowodował śmierci człowieka, ale któryś musi mieć najsilniejszy jad
Atrax Robustus
13-08-2013, 14:13
z reguly Poecilotheria...
Zgadzam się z przedmówcą. Podobno całkiem niezła jest też H. maculata i Haplopelmy.
Mysza1983
13-08-2013, 14:44
a jad Selenocosmia javanensis jakiego ma "kopa"?
wszytskie selenocosmie, to duze, agresywne i silnie jadowite pajaki i do tego szybkie
sim0n jesli naprawde chce sobie takiego pajaka kupic jest nieodpowiedzialnym gowniarzem! i moim zdaniem takie osoby powinny dostawac bana.
Mysza1983
13-08-2013, 15:44
Arrow napisał(a):
> wszytskie selenocosmie, to duze, agresywne i silnie jadowite
> pajaki i do tego szybkie
co do wielkości to sie nie zgodze 4-5cm ma dorosła samica po kokonie, interesuje mnie bardziej jak jego jadowitośc wychodzi na tle innych pająków
Awikularia
13-08-2013, 15:52
To moze powiem ogolnie: najsilniejszy jad maja ptaszniki wystepujace w Afryce, Azji i w ogole polkuli zachodniej. Reszta, z tzw. Nowego Świata ma jad slaby.
Oprócz Peocilotherii również Stromatopelmy. :> Ale zgadza się, większość ze starego świata ma silny jad.
talullah
13-08-2013, 16:45
Myślę, że jadowite pająki można hodować, jak już ma się jakieś doświadczenie. Szpanowanie może się źle skończyć, zwłaszcza, że na ogół nie mieszka się samemu. My mamy cztery jadowite paskudy i cholernie uważamy. Podczas przeprowadzki po otrzymaniu Heteroscodry maculaty (L4), ta bryknęła z pudełka, ale na szczęćcie zatrzymała się na zewnętrznej ściance nowego pojemnika. Przeżyliśmy chwilę grozy. Ona jest potwornie szybka. Nawet jak ją się wkurzy błyskawicznie potrafi wyskoczyć z kryjówki.
Co do moich jadusów to stwierdzam, że owszem, haplopelmy są dość agresywne, ale w moim przypadku 100% interwencji porządkowych w terra kończy się ucieczką do gniazda, zanim zdąże zdjąć zamek (mam pozakładane zamki gablotowe, tak na wszelki wypadek :P ). A jeśli już koniecznie muszę któregoś z gniazda wykurzyć to nie dziwota, że się denerwuje.
krzdab2150
14-08-2013, 02:58
A ja zamówiłem właśnie maculatę i 2 poecilotherie. Sa piękne.
Półtora roku się wahałem...
Budowie terrarium dla nich poświęciłem maksymalną uwagę, staram się przewidzieć jak najwięcej zagrożeń.
Ale się trochę boję...
Gdzies wyczytalem na giantspiders.com albo gdzie indzej,ze najbardziej toksyczny jad z Afrykanskich ptasznikow ma Cit.Crawshayi
rastafaq
14-08-2013, 05:29
Nie ma co sie bac, wystarczy uwazać,w terrarium operuj długimi przyżądami , a jak bedziesz pająka chciał wyjąć to najlepiej w wannie siatką do rybek.
Moja Regaliska jak otwieram terra to sie chowa, tak jak większość pająków, a Stromatopelma to zawsze schowana:)Maculata ma pewno bardzo podobne zachowanie do Calceatum.
Dark Raptor
14-08-2013, 05:49
Hmmm... trochę nielegalnie, ale macie tu tabelę pozwalającą porównać siłę jadu kilkudziesięciu gatunków ptaszników z kilku kontynentów. Australia i Azja rządzi :)
Tabele pochodzą z pracy:
Escoubas P., Rash L., 2004: Tarantulas: eight-legged pharmacists and combinatorial chemists. Toxicon 43, 555-574.
http://www.republika.pl/owadyinietylkogaleria/jad.jpg
Grażynka
14-08-2013, 06:44
w końcu konkrtne dane :D
dark dzieki za te info jest naprawde super. jeśli znajdujesz takie ciekawe rzeczy to dziel sie nimi i wrzucaj na forum ;]
Dark Raptor
14-08-2013, 06:58
Niestety nie wszystko się da. Właśnie dziś dorwałem się do bazy danych i wytrzasnąłem kilkanaście artykułów dotyczących działania, budowy i skutków ukąszeń/jadów ptaszników i innych pająków. Problem w tym, że na udostępnianie danych nie pozwala mi licencja... ale jeśli ktoś zamierza wykorzystać to naukowo (słyszałem, że Atrax coś przygotowywuje na temat jadów) to mogę przesłać na mail.
Oczywiście wszystko nieoficjalnie ;)
Mój mail: darkraptor@poczta.onet.pl
(całość zajmuje z 4 MB)
PS. Oczywiście nie Australia, a Afryka :D
No a ja mam poecilotherię i stromatopelmę. Zawsze myślałem, że tak średnio jadowite pająki, a tu taka niespodzianka:). Zawsze byłem bardzo ostrożny z przenoszeniem ich...
Ten temat jest chyba wieczny :D zawsze bedzie sie pojawial...
spider13
16-08-2013, 07:21
a jak chcesz mieć coś co jest bardzo jadowite i agresywbe to sie ożeń i bedziesz miał teściową i nawet nie bedziesz musiał budować terra i żywić swojego gada
SPIDER13 : Jak dlugo mozna patrzec na tesciowa z przymruzonym okiem??
Do chwili gdy nie pociagnie sie spustu.
spider13
17-08-2013, 03:18
trafna uwaga loko