Zobacz pełną wersję : jak czesto karmic?
czy moge mlodemu B. albopilosum (po drugiej wylince) dawac jedna muszke owocowke (nielotna) dziennie, czy bedzie to za duzo? lubie patrzec jak poluje ale nie chce go przekarmic ;)
Będzie jadł jak mu sie bedzie chciało a o przekarmienie się nie martw, ty też byś chyba nie jadł do upadłego , nie:D
ale nie chce tez zeby za szybko wyrosl i padl ;p zobaczymy, bede dawal 1 dziennie ;)
Lepiej daj mu kawałek mącznika - więcej pożywienia :).
Musialbys jeszcze zwiekszyc temperature aby przyspieszyc jego metabolizm
lepiej pinke...muszka to raczej za mala jest
KoMar_83
10-08-2013, 14:42
i znowu się zaczyna... a tyle się wałkowało niedawno o czytaniu FAQ...
nie mam maczniakow, a muszka moze mala jest- ale zawsze mozna dac wiecej a pajak sobie swietnie radzi z polowaniem :P A jeszcze zeby nowego tematu nie zakladac-czy drobny piasek bedzie sie nadawal jako podloze gdy pajak podrosnie?piasek nie plesnieje, a gdy jest wilgotny pajak chyba bedzie mogl w nim sobie spokojnie kopac. Co o tym myslicie?
KoMar_83
10-08-2013, 15:02
to już może odpowiem ja... piasek słabo trzyma wilgotność... możesz go stosować pod warunkiem, że codziennie będziesz konewką nawilżał podłoże ;) ... a na serio, piasek możesz stosować, ale w mieszance z torfem zwykłym, kokosowym itd...
wtedy tez nie bedzie plesniec? bo chcialbym kupic faunabox-wyjdzie to taniej niz budowa terra, ale tam raczej latwo o plesn. A FAQ wczesniej przeczytalem i moze nie doczytalem ale nie znalazlem tam czego szukalem :P
poza tym codziennie moge wlewac odrobine wody na piasek, czemu nie :P i tak np codziennie spryskuje terra straszykom wiec do tego tez sie mozna przywyczaic :P
KoMar_83
10-08-2013, 15:11
na temat karmienia pisze w FAQu bardzo dokładnie... "piasek natomiast przyspiesza migrację wody, przez co po zroszeniu nie zalega zbyt długo w powierzchniowej warstwie podłoża" (cyt. "ptasznik.pl")
dobra, juz wiem ;P a mieszanina wlokna kokosowego z piaskiem tez nie plesnieje?
KoMar_83
10-08-2013, 15:18
ja stosuje same włókno... jeśli atakowała mi pleśń podłoże, to w małych ilościach i dawałem sobie z nią radę... nie przejmuj się tak tą pleśnią...
Nie. Sama z siebie nie spleśnieje. Dopiero jak zostawisz jakieś resztki pokarmu, to może się pojawić pleśń (co nie znaczy, że musi).
rastafaq
10-08-2013, 16:15
Możesz trzymac na samym piasku i wcale nie bedziesz musiał często zwilżać, ja trzymam na piasku i zwilżam raz na 3 dni.
ok dzieki. I nie ma zadnych problemow przy wylinkach?
rastafaq
11-08-2013, 04:18
Nie miałem z tym nigdy żadnego problemu.
Awikularia
13-08-2013, 03:52
W Fauna-boxie to ci raczej ciezko bedzie wyhodowac plesn - wada tego pojemnika jest blyskawiczne wysychanie torfu.