Zobacz pełną wersję : włoski u poecilotherii
Grażynka
24-07-2013, 10:10
poecilitherie nie wyczesują włosków (jak i wiekszość pajaków nadrzewnych) ale czy te włoski mogą sie samoczynnie wyczesać np. przy jakimś otarciu o coś czy jakichś kolwiek innych okolicznościach?? czy ich włoski sie wcale nie wyczesują??
b.s.
boje sie sprawdzić pędzelkiem ;] bo moja fasciata jest troszke agresywna :P
Awikularia
24-07-2013, 10:12
Raczej nie.
A Ty jak sie o cos mocniej przytrzesz to nie tracisz wlosow ?
Grażynka
24-07-2013, 10:40
nie poruwnuj włosów ludzkich do pajaka :D nie chodzi mi o mocne obtarcie tylko powiedzmy zawadzenie o coś ;]
Włoski gatunków "nieczeszących" nie są ewolucyjnie przystosowane do spełniania roli obronnej, nawet jeśli w wyniku otarcia wypadną to kontakt z nimi nie grozi raczej żadnymi silnymi odczynami, chyba że są one same w sobie silnym alergenem w przypadku konkretnej osoby, ale to już trzeba mieć dużego pecha. Ja np. mam alergię na sporo różnych rzeczy (pyłki, kurz, owoce cytrusowe, jad owadów - tych które standardowo gryzą jak komary, gzy ==> po ich użadleniach mam 5-cio centymetrowe buły :P ) ale nie miałem żadnych odczynów po kontaktach z wylinkami moich ptaszorów albo ich pajęczynowymi gniazdami.
Atrax Robustus
24-07-2013, 13:28
Zgadzam sie. Aczkolwiek przy dosc silnym czynniku mechanicznym, czesc wloskow moze zostac wyrwana, ale to troche tak, jakby spytac, czy pajakowi, pod wplywem dzialania duzej sily moze odpasc konczyna :)
bachus ma tu racje, bo pajaki "starego swiata", czyli te wszystkie Poecilotherie przykladowo, nie sa ewolucyjnie przystosowane do wyczesywania wloskow. Pan Bog wyposazyl je za to w speed i silny jad ;). Podejrzewam, ze cytrynowozolta kolorystyka spodu ich odnozy rowniez spelnia role odstraszajaca.
Moze i niektorzy o tym nie wiedza, ale kolor zolty w przyrodzie to barwa odstraszajaca, charakterystyczna dla zwierzat chcacych zasygnalizowac, ze sa niebezpieczne/trujace/szkodliwe, dlatego podejrzewam, ze taka Poecilotheria przyjmujaca postawe obronna ma duza szanse na sploszenie tym wroga.
Ale to taka mala dygresja.
Pozdrawiam.
nikt nie wzial pod uwage tego ze pajaki nie wyczesujace wloskow... NIE MAJA WLOSKOW PARZACYCH ;]
Czytaj uważniej, właśnie o to mi chodziło kiedy pisałem, że ich włoski nie są przystosowane do obrony :)
"ich wloski nie sa przystosowane do obrony" - zupelnie tak jakby je mialy ;]
Grażynka
25-07-2013, 12:01
bo on je ma ale nie sa przystosowane do obrony ten wzorek który ma na odwłoku to chyba jest właśnie z włosków :D tak mi sie przynajmniej wydaje
wzorek jest zrobiony w taki sam sposob jak na przyklad u chromy, nie jest z wloskow parzacych. zadna poecilotheria i reszta nadrzewnych nie maja na swoim wyposazeniu wloskow parzacych :)