Zobacz pełną wersję : Materiały do terrarium
lukasz_dyn
01-07-2013, 16:24
Witam mam problem z czego wykonac drobna wentylacje ( jakas siateczka czy cos) która mogla by byc blisko zarówki??
Czy moge wykonac scianki terrarium z korka i miec pewnosc ze mi to nie zaplesnieje?
Pozdrawiam Lukasz
Ja zrobiłem wentylację z siatki cynkowanej o oczku 1,5 mm.
Ścianka z korka? Korek jest za miękki. Zrób normalnie - z OSB lub szkła.
Jeśli mieszkasz na jakimś blokowisku, to ze szkłem nie będzie problemó. Wielu ludzi teraz wymienia okna, a stare wywalają.
lukasz_dyn
01-07-2013, 16:46
W jakiej cenie i gdzie taka siatka?
Ze szkla nie chce robic bo podoba mi sie strasznie korek sa rózne gróbosci, tylko martwi mnie ze zaplesnieje...
Coś koło 20 zł za 1mb. Szerokość rolki ok. 0,5m w sklepie metalowym.
Jeśli tak bardzo Ci zależy na korku, to możesz nim wyłożyć gotowe ściany.
Tony_666
01-07-2013, 17:26
Najlepiej zastosuj siatkę aluminiową perforowaną,kupisz ją np. w Biofilu w Krakowie.
Korek nie powinien Ci zapleśniec ani żaden grzyb sie na nim pojawić,jeśli go uprzednio dobrze przygotujesz przed włożeniem do terrarium .
Daro lamparci
02-07-2013, 06:05
Zrób sobie jak ja. Ja sobie zrobiłem z małego akwarium, wykleiłem całe korkiem oprócz porzodu, przedzieliłem na pół bo mam parkę i już gotowe.
lukasz_dyn
02-07-2013, 06:14
Na czym polega to uprzednie przygotowanie korka?
Tony_666
02-07-2013, 15:58
Np.korek możesz uprzednio włożyć do piekarnika na 30min w temp.150st. raz,dwa razy to powinno wystarczyć.Lecz pilnuj też żeby korek sie nie zaczął palić jeśli jest już przesuszony lekko i jeśli jest to korek tzw.ozdobny( z dodatkiem kolorów) to po wyciągnięciu z piekarnika nie dotykaj go zabardzo i odczekaj aby wystygł do końca.Lub możesz korek tak samo dać dodatkowo na działanie słońca.
co do siatki, u mnie zadnego sklepu metalowego nie znalazlem, poszedlem bo budowlanego i wzialem siatke do scierania/wygładzania gipsu czy cekolu. troche ją zjechałem na papierze ściernym, zeby nie była ostra, wycialem pasek w szkle na szerokosc okolo 3 cm i dlugosc 25 cm i starczylo :)
mam tak z obu stron, i na razie rosea tego nie przegryzla, ani tez nie wypchnela (z reszta niechby sprobowala silikon odklejac :D)