Zobacz pełną wersję : sp.?
Jestem ciekaw co znaczy skrot sp. lub spp. przy lacinskich nazwach,np.parabuthus sp. albo avicularia sp.
? ? ?
to juz bylo. poszukaj w archiwum. chodzilo chyba o to ze nie sa jeszcze dokladnie oznaczone te pajaki...sorry jesli sie myle.
Nie opisane pająki z rodzaju np. Aviculatia... itp.
"sp" oznacz przynależność do danego gatunku.
Poszukaj na drugi raz.
A spp. oznacza rodzine.
Np. Poecilotheria spp. znacza cala rodzina Poecilotheria
Samo sp. oznacza przynaleznosc do rodzaju, np Brachypelma sp. czyli pajak nalezy do Brachypelm. Natomiast spp. nalezy do wiekszej liczby gatunkow nie okreslonych w danym rodzaju.
A ja ostatnio czytałem posta gdzie
koleś się pytał właśnie o to sp.
miało znaczyć że pająk nie jest do końca
określony czyli że np.nie wiadomo jaki ma jad itp.
nie wiem dokładnie ja tylko sie o tym
dowiedziałem czytając tamtego posta.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!
@@@@@@@@
$!!!!Pozdro!!!!$
$!!!!!!PLU!!!!!!$
@@@@@@@@
rastafaq
01-06-2013, 11:43
To znaczy, ze jeszcze mu nie nadali konkretnej nazwy, np. Haplopelma sp. moze byc juz za dwa miesiace Haplopelmą godopenides, mysle ,że już wszystko jasne.
Jakby było Theraphosinae sp. na przykład to by był bliżej nie określony gatunek.
sp tzn gatunek nie do końca sklasyfikowany lub nie do końca opisany :) czasem określa sie sp hybrydy
sp pochodzi od skrotu species
algernon
04-06-2013, 23:22
dokładnie: species - (łac. : gatunek), subspecies - (łac. : podgatunek). W trakcie oznaczenia nowego gatunku, a przed wykreowaniem jego nazwy, roboczo stosuje się okreslenia typu: sp. A (np Brachypelma sp A.)
NIEISTNIENIE DOWODU NIE DOWODZI NIEISTNIENIA