Zobacz pełną wersję : Ptasznik a Wołowinka?
marco_tbg
28-05-2013, 08:20
Czy karmiliście kiedyś swoje ptasiory surowym mięsem? Chodzi mi głównie o wołowine. Na jedej ze stron dotyczącej ptaszników ( sorki nie pamiętam czyjej) autor wymienia mięso wołowe jako składnik diety pająków.
mozna karmic takim miesem,ale ja tego nie robie.
boje sie o pajaki.nie mam pewnosci ze kupione mieso nie ma w sobie jakiejs chemii.
marco_tbg
28-05-2013, 08:27
A czemu niby, czy są jakieś przeciwskazania?
Hajdi nie sadze zeby skladniki miecha kupionego w sklepie mogly w jakikolwiek sposob zagrozic pajakowi. Niemniej jednak metoda malo popularna. Ja nie stosuje choc mysle ze nic by im nie bylo
rastafaq
28-05-2013, 08:41
Mozna ale po co ??
Czy nie lepiej cieszyc sie widokiem pajaka atakujacego swierszcza lub mysz ??
rzucisz kawalek miesa i takie jałowe jedzenie, wyskrob gdzies 2 zł i kup pare swierszczy, zreszta duzo teraz tego skacze po łące.
Myślę, że to może być dobry sposób np. na solidne nakarmienie samicy przed kopulacją. Połowie kilograma wołowiny nawet wiecznie głodna Geniculata nie podoła. ;)
marco_tbg
28-05-2013, 08:51
Nie chodzi mi o to żeby karmić faktycznie ptasiory, nie chodzi mi wogóle o jakiekolwiek oszczedności, zadałem to pytanie tylko po to żeby się zorientować czy ktoś wogóle karmi tym typem pokarmu.
Ja czasem daję kurze piersi.
Ja czasem dam swojemu vagansiorowi kawałek chaboszczaka, faktycznie mało to widowiskowe ale co robic, jak mi sie zywa karma skonczy, a pajak nie wybrzydza ;)
Mozna dawac. Fajna metoda jak nie ma co dac bo jest zima albo takie ch***** lato jak mamy teraz. Nic mu sie nie stanie w koncu oseski tez sa z miesa zrobione ;P ;P ;P. Ja moja blondi karmilem wątroba wolowa i nawet jak na kawalek miecha to to fajnie wygladalo bo sie ubrudzila i wygladala jak okrwawiona ;P. A potem byla taaaaka najedzona ;P. Pozatym aspekt etyczny-> zeby nakarmic Blondi musi zginac tyle "niewinnych" swierszczy a jak zginie jedna krowa to mozna nakarmic cala swoja hodowle :P:P:P:P:P:P
Raczej chodzi o to że wołowina mało posiada składników potrzebnych w rozwoju pająka. Nie zaszkodzi mu wołowina, ale raczej powinien jeść pokarm bogaty w chitynę, czyli owady a najlepiej te której posiadają mocniejsze pancerzyki np. świerszcze czy karaczany.
Ktoś mówił też że bezsensowne jest karmienie bezkręgowców kręgowcami - najlepiej dawać w miarę naturalny pokarm. Na wolności pająk nigdy krowy nie zjadł ;)
Mozna podawac wolowe serce.