Zobacz pełną wersję : Czy to normalne??
Witam!!! Kupiłem jakis czas temu z kumplem 2 b.albopilosum L3. On ma jednego, a ja drugiego. Wczoraj go odwiedziłem i sie zdziwiłem ze ma raz większego ptasznika niz ja. Przeszedl mu 2 wylinki, ostatnią miał miesiąc temu i teraz znowu bedzie przechodzil bo nic nie je i pociemnial. Moj przeszedl jedna wylinke. I nie mial wylinki juz 2 miesiace - czy to normalne?? zdaza się tak?? pająkowi podaje tak samo jedzenie jak mój kumpel. I obaj stworzyliśmy im takie same warunki.
Drugi moj problem to to że mój pająk ma bardzo mały odwłok. wielkości dwóch główek zapałki. Co zrobić aby przeszedł wkońcu wylinke?? i dlaczego ma mały odwłok?? Prosze pomóżcie!!!
tak niektóre ptaszniki przechodzą częściej a inne żadziej jedne co 3 tygodnie a inne co 3 miesiące to zależy od ptasznika i od temperatury. a rzeby przeszedl koleiną wylinke szybciej to podnieś mu temperature i zwiększ wilgotność.
Ma mały odwłok, bo niewiele zjadł. Jak go dobrze nakarmisz to mu urośnie. To też może być przyczyną, że nie chce linieć.
RAMMSTEIN1
28-05-2013, 06:15
Ptaszniki nawet z tego samego kokonu przechodza wylinki wczesniej lub pozniej. Pozostaje jedynie czekac. :]
rastafaq
28-05-2013, 06:21
Moj kolega kupil B albopilosum L6 jak ja mialem Boehmei L3 i teraz moja jest L 10 a jego Albopilos L8, jak widac róznie to bywa.
Moja H lividum tez wolno rosnie, linieje co 4 -5 miesiecy a jest dopiero L5, a ludzie mowia, ze im szybko rosna, zalezy to widocznie od osobnika.
waldekSS
28-05-2013, 14:02
może więcej go karmi jak twój pajaczek ma taki mały odwłok to znaczy że słabiutko go karmisz
pozdrawiam
WaldekSS
Jedzenia podaje tyle samo co kumpel.
Wielkie DZIĘKI wszystkim!!!
Nieprawda. Mam dwa kędzierzawe, ten sam kokon, ta sama wylinka, a jeden ma prawie dwa razy mniejszy odwłok. Karmię je tak samo, co dwa dni, oba zawsze jedzą a jednak okazuje się że jeden z nich je nieco mniej i rosnie inaczej :)
Awikularia
28-05-2013, 16:47
Jak masz brata, to ten brat nie jest twoja dokladna kopia. Jest mniejszy, wiekszy, chudszy, grubszy... Tak to juz bywa z rodzenstwem, nie tylko u ludzi ;)