Zobacz pełną wersję : Poecilotherie
Kto mi powie po jakim miej wiecej czasie ( bo nie ma ustalonych regół ) nastepuje kopulacja poecilotherii, chodzi mi o granice czasowe, i czy po udanej kopulacji czesto jest zjadany samiec czy można go czasem uratować
Samiec uratuje się sam bo takiego "dziabnietego" raczej nie odratujesz, a ja nie radziłbym im kopulacji przerywać tylko z tego względu by samca uratować.
Łączyć najlepiej około miesiąc po wylince i najlepiej młode samice.
hmm,czy czesto jest zjadany.
w 98% tak
wiec nie da sie obrocic paru samic jednym samcem jak to jest w przypadku lagodniejszych pajakow.
a szkoda:)
poecilotherie... moja ulubiona rodzina ;) najlepiej mlode samice samice jak juz pisano wczesniej, samce nie sa praktycznie do odzysku... szkoda ze tak malo w kokonie i tak ciezko rozmnozyc, bo nie umialem trafic na ornatke ostatnio :/
ps. moja ornata to juz pozadna suka ;)
Szymon_czarodziej
07-05-2013, 18:31
a rozmnazaliscie juz Poecilotherie??
Ja nie rozmnazalem ale widzialem sporo filmkow pokazujacych ten akt... Samcowi zawsze udalo sie uciec, a na pewno nie w 98% przypadków byl zjadany przez samice. Taka skutecznosc zdaza sie chyba tylko Citharischius crawshayi, chociaz wiem z ust hodowcy, ze całosc moze przebiegac nad wyraz spokojnie.
Czytalem takze, ze do kopulacji nie dochodzi tak szybko jak u innych ptasznikow i samiec razem z samica moga siedziec razem w terrarium nawet pare miesiecy... oto fotka (http://www.arcor.de/palb/alben/99/3864399/400_3330386130616431.jpg), no chyba ze ta samica jest jaks wyjatkowa... ale poszukajcie sobie na arachnoboards nie tylko o rozmnazaniu Poecilotherii, ale takze o trzymaniu ich w grupach i to od ludzi, ktorzy maja dlugie doswiadczenie (a postow na ten temat jest tam na prawde duzo!!).
Tak samo, z tego co sie orientowalem, sprawa ma sie ze Stromatopelmami, gdzie samiec nie dosc ze jest tolerowany w terrarium samicy, to jeszcze musi tam troche posiedziec zanim samica go do siebie dopusci.
Atrax Robustus
08-05-2013, 02:05
Akurat u Poecilotherii i innych nadrzewnych, goscinnosc i tolerancja jest dosc duza. Jak sie ma odpowiednio duze terrarium, to mozna i hodowac po 2 samice bez specjalnych problemow.
Nie zawsze fakt, ze gatunek jest agresywny, wplywa negatywnie na powodzenie ucieczki samca po kopulacji, bo w przypadku murinusow (przy ktorych kopulacji sam uczestniczylem), kopulacja przebiega zwykle bezproblemowo.
Szymonie - prawda.
Na Arachnoboards było o trzymaniu młodych Poecilotheri w słoiku! gdzie mieszkało sobie 5 maluchów. Wszystkie siedziały razem (często jeden na drugim) dzieliły się pokarmem i wszystko przebiagało spox.
tak sie zastanawiam jaka moze byc roznica wieku u poecilotheri zeby spokojnie trzymac w grupie... moja suka jest juz po 8 wylince... a chetnie bym kupil jeszcze jedna ornatke... bede musial przejzec arachnoboards chyba ;]
Awikularia
08-05-2013, 06:52
Ja rozmnazalam Poeciloterie. A dokladnie P. ornata, no i za kilka tygodni P. rufilata. Wpuscilam samce do terra samicy - oczywiscie na samcach polozylam krzyzyk. P. ornata mieszkala ze swoim partnerem dopoty, dopoki jej nie zaplodnil i dopoki go nie zezarla. Mieszkaly razem okolo miesiaca. Moi znajomi rozmnazaja Poecilotherie i jeszcze zaden samiec nie przezyl - z tym ze nie wyciagamy samcow od samic, tylko je tam zostawiamy do smierci... Ja tam wole miec pewnosc, ze kopulacja byla...
rastafaq
08-05-2013, 06:57
Sa takie "mity" ze kokon jest lepszy gdy samica zje swego "popychacza" jednak nie wiem ile w tym prawdy
To jest fakt ale jesli chodzi o modliszki
Samica zjadajaca glowe samcowi podczas kopulacji... Samiec wzyka ja jeszcze z pol godziny, tylko w przyspieszonym tempie juz bez glowy.
Jesli chodzi o pajaki to nie wiem. Raczej watpie
Dziabnięty samiec już raczej nic nie zdziała.
Jak to nie zdziała ? Też widziałem film, na którym samiec modliszki kopuluje, gdy samica zjada mu głowę. Więc widzisz, że jednak zdziała.
Chodzi o to ze ze samica jak ma zjesc pajaka to go zaatakuje nie w trakcie kopulacji a przed, w przypadku modliszek jest tak ze samiec robi sobie dobrze a ta mu odgryza leb, wiec zjada go w trakcie kopulacji co daje lepsze efekty, z ptasznikami jest tak ze samiec jest trupem zanim sie dobierze
morda ja znalazles cos takiego :)
http://www.thebts.co.uk/forum/viewtopic.php?t=112
rastafaq
08-05-2013, 11:47
Nazar - samica pajaka zjada partnera po kopulacji
Dokładnie o to mi chodziło.
Nigdy nie łączyłem więc rzeczywiście się pomyliłem, zjada po kopulacji ale nie jest w stanie zjeść w trakcie
TheMetal
09-05-2013, 17:52
A jak wtedy wygląda fakt zapłodnienia. Znaczy jeżeli samica przebywa z samcem te powiedzmy 3 miesiące w terra, a jeszcze ok miesiąca trzeba doliczyć od wyl samicy to czy nie jest za późno na kopulacje (Czy samica zdąży zrobić kokon itd) przed kolejna wylinką
rastafaq
10-05-2013, 02:53
jezeli jest juz stara to zdazy spokojnie, bo wylinki ma rzadko
dzieki za odpowiedz ale jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia czy jak samiec jest zjedzony np po miesiacu dopiero to czy napewno doszlo do kopulacji a i czy moge juz dopuscic samice po 10 ?? pozdrawiam
SID7426170
10-05-2013, 09:50
słyszłem ze mozna dopuszczać samice już po 9 wylince
rastafaq
11-05-2013, 07:37
Nie musiało dojść, moja Calcata zjadła samca, potem zrobiła kokon ale chyba był nie zapłodniony bo nic sie nie wykluło. Różnie z tym bywa.