Zobacz pełną wersję : Co oznacza "sp"?
Co oznacza "sp" przy niektorych nazwach pajeczakow?
Sp. czyli species(gatunek) to oznaczenie gatunku który nie został dokladnie opisany ale załączony do danego rodzaju
pozdrawiam!
czyli np Brachypelma sp:D, Avicularia sp
pozdrawiam!
FaUnA_BoX
07-05-2013, 14:53
jeśli już jest taki temat to co oznacza Chów Wsobny czy jakoś tak?
łączenie ze sobą zwierząt z jednego miotu
Gdzie sie spotkales z takim terminem?????
"sp" ? Na prawie każdej stronce o ptasznikach...
Chow wsobny to laczenia brata i siostry.
Tudzież matki z synem lub córki z ojcem (to ostatnie akurat ptaszników raczej nie dotyczy :) ). Jest o tym trochę w archiwum.
a nie bo to kazirodctwo :>
A od kiedy to się wyklucza? :)
Laczenie rodzenstwa jest chyba trudne, nie? Rozny okres dojrzewania jest takim naturalnym systemem obrony przed kazirodztwem.
To nie jest termin dotyczący tylko pająków.
Niekoniecznie - mi rodzeństwo albopilosum dorosło razem, tyle, że samca juz sprzedałem. Nie łącze spokrewnionych ze sobą.
niedokońca :]
tzn oznacza sie gatunek nieokreślony jako sp ale to nie chodzi o to ze on jest nie opisany tylko nie jesteśmy wstanie go oznaczyć do gatunku a jedynie do rodziny
czyli znalazłeś jakieś takie świerszczowate hmm no wiec grylus ale który ?? - no nic grylus sp :] i tak idzie na karme :]
spotkałem sie jeszcze z oznaczeniem spp oznacza to przedstawiciela zborowego ,,, uzywane jest to przy omawianiu grup systematycznych w momencie gdy wybur gatunku nie ma znaczenia a bieze sie to co sie pierwsze napatoczy :]
u pająków to nie ma znaczenia
FaUnA_BoX
08-05-2013, 11:44
a jak sie łączy Brata i Siostre to wyjdą słabe osobniki tak??
AFAIK ma, tylko ze im organizm prostszy, tym pozniej mozna to odczuc.
ze kiedyś to sie odczuje ( w tym wypadku kiedyś znaczy realne nigdy ) to sie zgadzam natomiast ciągle utrzymuje ze to nie ma znaczenia w chodowli pająków