Zobacz pełną wersję : Jupi :P mam pająka :P:P
dziś dopadłem wkońcu attypusa :] masa :]
mam jeszcze pare biiegaczowatych ale to juz mniej istotne :]
Atypus jest chroniony. Wypuść go! Dziękuję.
wow gratuluje bardzo!!
ale tak jak wspomniał Morda jest to gatunek chroniony wiec wydaje mi się że pod względem prawnym nie ma się co chwalić też polecam wypuszczenie go choć bedzie to bardzo trudne:)
pozdrawiam!
RAMMSTEIN1
22-04-2013, 10:51
wypuść pajączka :)
Lepiej mu będzie w naturalnym srodowisku niż w zamknięciu =))
Ty bandyto;) wypuść go albo naniose(ci brudu) na ciebie na policje;P
Zazdrosnicy sami by se pohodowali:P
WaRiaT_1986
22-04-2013, 12:16
Zrób mu parę fotek wrzuc na strone a pajaczka wypuść.
hmm nie wicie ze gatunki chronione nie dla wszystkich są " chronione "
hoćiazby dlatego zeby mogły być chronione ?? pajączek mugł wylondować w alkocholu albo u mnie - wybierzcie co lepsze ?? zresztą to nie jest pająk którego o tak o wypuścisz za okno ..
hmm wszyscy przejeli sie pająkiem a o biegaczach nikt nie wspomniał :] hehe
no ale jeszcze raz , zeby nie było , pajak moze być u mnie bo jest " obiektem laboratoryjnym " a nie " okazem chronionym "
rastafaq
22-04-2013, 13:25
Chroń go dobrze i nie widze problemu zebys go trzymal.Bedzie wtedy chroniony.
Baku - weź pająka i biegacze i wypuść w jakimś spokojnym (i w miarę czystym lesie, ale o to trudno).
Jakby każdy robił tak jak Ty to Atypusów by już w Polsce nie było bo każdy chciałby go sobie pohodwać...
a co to za pajak ze tak zapytam?
Atypus sp. - jakiś gryziel. W Polsce występują 3. Należą do podrzędu ptaszników.
Grażynka
22-04-2013, 15:13
mają fajowe "ząbki"
WojtasWroc
22-04-2013, 15:53
jakies fotki ?
Spellcaster
22-04-2013, 16:09
http://www.araneae.unibe.ch/Bestimmung/photos/Atypus/t-k-affinis.gif
toznaczy jak ?? ratował przed śmiercią w alkocholu etylowym ??
oj nawet niemów :P mój murinus L8 takich nie ma :P:P
to jest dokładnie ten gatunek Atypus affinis Eichwald, 1830,
http://perso.wanadoo.fr/jean-marc.birat/atypus.jpg
bT_PrzemO
22-04-2013, 22:55
wypusc go .... zwierzeta pod ochrona powinny byc tam gdzie ich miejsce czyli na wolnosci ... wkoncu sa chronione .. jakby tak kazdy lapal wszystko co sie da to po co "chronienie" zwierzat
fajny ten pajaczek
a tak na marginesie to sie dowiedz jako ta płec o ile sie da i jesli bedzie samiec to znajdz mu samice albo na odwrut wez to porozmnazaj i małe wypusc a samice i samca sobie zostaw hehehe chociaz przyczynisz sie do wzrostu liczebnosci osobników
aha i jeszce jedno gdzie ty go wogule znalazłes????????????????
Jak duży rośnie ten pająk ??
Dobr dobra teraz sie przyznaj skąd go zdobyłeś???:D
A tak poza tym nie udawajcie że takie z was grinpisy jak go wypuści to pierwszy lepszy wróbel będzie miał posiłek.
That's fakt!
właśnie dziś rozmawiałem na ten temat :] mozliwe ze da sie jakiś program zasiedleniowy da sie rozkręcić :]
nie ja , a stanowiska gat chronionych są hmm tajne :P
to pewnie samiec, samice zyją pod ziemią i trudno je znalezć a samce maja teraz okres godowy i biegają po łąkach
dlatego jestem za wypuszczeniem pajaka na wolnośc
twoje zachowanie to zwykły snobizm nic więcej
to samica ,,,
twoje zachowanie oznacza zwykły brak zrozumienia czytanego textu przeczytaj wszystko jeszcze raz
rastafaq
23-04-2013, 14:11
Jak na moje oko to czysta zazdrosc, wypusc i wypusc, gadajcie soebie do woli i tak nie wypusci, ja bym tez nie wypuscil
Oczywiscie zazdrosnicy." Czysty snobizm" ale mnie rozwalił:D
no ja nie wiem czy bym wypuscił taki pajaczek to mały dylemat ja wczoraj znalazłem skakuna i jescze nie wiem co z nim zrobie czy wypuszcze czy nie(wszystko zalezy od jednej osoby .................)heh
spróbuj rozmnożyć a później wypuść
taki jest plan :] wiem juz gdzie mają stanowiska kołomnie i ide poszukać samca: ]