Zobacz pełną wersję : Kable grzewcze
Mysza1983
25-02-2013, 07:47
Ma ktoś terra ogrzewane kablami grzewczymi i w jaki sposób. Będe robił nowy regał i musze coś wymyślić.
Aha i nie gadajcie że tak nie można.... :]
"Aha i nie gadajcie że tak nie można.... :]"
Trudno się powstrzymać:).
Hmm... musisz jakoś oddzielić kable od pajączka... może włóż je do plastikowych, podziurawionych rurek?
ja mam :) terra z lampartem ogrzewane kablem, ale jezeli chodzi o pajaki to chyba tez mozna, normalnie na dnie rozkladasz kabel w ksztalcie kaloryfera :) tzn tak go zakrecasz przy brzegach zeby byl wmiare rowno rozlozony na calej powieszchni podloza (mam nadzieje ze wiesz o co mi chodzi, bo nie wiem jak ci to lepiej wytlumaczyc ;) ) potem najlepiej przymocuj go jakos ja uzylem tasmy izolacyjnej. na to kladziez wlukno kokosowe, lub cos innego zalezy od gustu... i gotowe :)
Powodzenia!!
ja mam obłożone ta pianką w ktorej są wszystkie sprzety komuterowe z oby dwoch stron i na tylnią sćianke terra i to wszystko
pozdro!
jak kupisz 25W to on nie grzeje jakos tak super mocno wiec chyba nie musisz go wsadzac w rurki, bo to pajakowi napewno w jakis sposob nie zagrozi (chyba ze przegryzie ;P ) tylko pamietaj ze musisz wtedy czesciej zwilzac podloze woda zeby utrzymac wilgotnosc (chyba ze wlozysz miseczke)
TERRA z pajakami nie powinno ogrzewac sie od spodu.. ( przynajmniej dla naziemnych i podziemnych gatunkow).. powodow jest kilka a najwazniejszy jest taki ze kiedy pajakawi bedzie za cieplo , instynktownie bedzie kopal w dol by sie przed tym cieplem ukryc...
W sklepie SHREk jest tak, ze kabel biegnie wzdluz terrariow z pajakami (pod nimi) - tylko nie pamietam czy pod polka czy pod samymi terrariami - ale chyba pod terrariami ktre stoja na takich malych podwyzszeniach, zeby kabel sie zmiescil :)
Mysza1983
25-02-2013, 09:31
no ja mam zamiar zrobić w pułce kanaliki (wyfrezować) na kabel i on bedzie pod terrariami
to juz raczej polecam zamontowac kabel na sciance pod... dajmy na to korkiem albo jakos tak... ale zrobisz jak chcesz
Ciekawy pomysl... tylko zeby za mocno nie grzal. Jak bedzie pod polka to bedzie grzalo rownomiernie, bo nagdzieje sie poka.... a nie bezposrednio szklo.
ale przeciez nie musi dawać kabla na całej długosci terra,
wystarczy ze da na np. połowie albo na tylnej ściance.
pozdrawiam
Tony_666
25-02-2013, 11:09
przyklej kabel na bocznej ściance,inaczej będzie ci się cały czas na ściankach pojemniczków zbierała woda.
brachypelma15
25-02-2013, 14:47
nie dawaj kabla bo szyba moze pęknąć
Jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Kabel musiałby mieć duużą moc by tego "dokonać". Kumpel grzeje chyba z 6 terrariów kablem grzewczym (styka się ze szkłem) i nic podobnego nie zauważyłem.
Atrax Robustus
25-02-2013, 15:15
Ja jeszcze nie widzialem kabla o takiej sile, aczkolwiek sa tacy, ktorzy wkladaja kabel do wnetrza terrarium, ale przed polozeniem, na dno klada jakis izolator termiczny, pozniej wkladaja dopiero kabel, ale wg. mnie to zbyteczne :]
A gdyby tak położyć matę grzewczą na "dach" :))) terra (sytuacja przy kilku terra przylegających do siebie bokami). Może być??
malo rozsadne.. cieplo idzie do gory, bedzie wyjatkowe niewydajne... malo co z tego trafi do terra... najlepiej na scianke tylnia.. (jak juz chcesz dogrzewac..)