Zobacz pełną wersję : Co to jest?
http://fuz1on.shackspace.com/SPIDERS.jpg
Marian667
23-02-2013, 15:17
W kazdym razie za piekne to to nie jest...
Szymon_czarodziej
23-02-2013, 15:22
To sa solfugi.
Troche makabryczne zdjecie... jedna zlapala druga za odwlok... Ciekawe czemu ?
soflug to oficjalna nazwa??jest jakas lacinska nazwa???
to jest ta tajna bron saddama o ktorej tyle bylo w mediach ale nikt nie wiedzial czym mona tak na prawde jest:)))
a tak powaznie jak ktos wie to niech wrzuci nazwe łacinska..
Alez syf jak dla mnie. Straszne :((
Pozdrawiam
Nazar
zool. Solifugae, rząd drapieżnych pajęczaków obejmujący kilkaset gatunków, charakteryzujących się potężnymi szczękoczułkami w postaci szczypiec, zamieszkujących obszary suche i ciepłe
<n.-łac. solifugae>
bajer... gdzie to mozna kupic... :))
heh, no właśnie nie wiem czemu niektórzy tutaj piszą, że toto brzydkie itp. a co ich pająki to niby miss polonia ?? :P Ja też bym sobie solfuga kupił, albo nawet cztery :P
cztery??? nie lepiej cale stadko....:))
zajebiste sa.. w sieci nie moge znalezc zdjec... :(
zdjecie jest tak zrobione ze wygladaja na duze... nawet bardzo..
ja szukalem na google ale jest nieduzo.i tam na zdjeciach sa troszke mniejsze niz te.Te to wygladaja jak by byly takie duze jak kot ;)
RAMMSTEIN1
23-02-2013, 16:17
Fajne sa solfugi, mnie sie podobaja :)
z checia kupilbym pare ;)
http://www.museums.org.za/bio/arachnids/solifugae.htm
http://www.solpugid.com/index.htm
COŚ TAKIEGO ZNALAZŁAM
bachus, zapomniales dodac ze solfuga posiada 5 par odnozy:)
Mysza1983
23-02-2013, 16:32
Jak wyjade może kiedyś do Iraku to powyłapuje i bede sprzedawał :-P.
Ta.aaaa.....Tylko czym takie cus karmic? Chyba doroslymi szczurami, albo juz nawet "wylegiem" kotow albo psow...? BUahahha. Nie no zarty.
RAMMSTEIN1
23-02-2013, 16:50
PMajdan - ludzkimi oseskami :>
swierszcze i inne takie polne robactwo :)
Nie..... no bez harkoru... buahahahahahhahah!
w telewizji był kiedyś program o kolesiu, który prowadził nad nimi jakieś badania.. z tego co wiem to nie dysponują silnym jadem ale ukąszenia są bardzo bolesne i w ogóle paskudne :P
farciarz
23-02-2013, 18:57
kupie po 50 zeta od sztuki . Najlepiej parke :>
wiecie co......niech one se lepiej tam w tym iraku zostaną......wara im od polski :P:P:P Nie no ale jakie warunki trza stworzyć takim pająkom??
Nie napalajcie się tak - przypatrzcie się na tym zdjęciu. W prawym górnym robu widać ręke gościa co trzyma tą solfugę. Maja kilka cm. Karmić świerszczami itp.
Zresztą było o tym u nas na forum - poszukajcie.
http://www.arachnology.org/Arachnology/Pages/Solifugae.html
Linki o solfugach.
Marian667
24-02-2013, 00:55
Na innych zdjeciach to wygladaja nawet ladnie ale jak zobaczylem to pierwsze (z Iraku czy skastam) to zastanawialbym sie zanim bym przyniusl takie cus do domq :>
Ludzie super takie wielkie pajaki na "NASZEJ ZIEMI" fantastycznie:)
Pozdrawiam
Nazar
Szymon_czarodziej
24-02-2013, 01:46
-jedna solfug-a (lub solpug-a)
-dwie solfug-i
-chce miec swoja solfug-e !
Innymi slowy sofluga jest rodzaju żeńskiego :)
Solfugi nie posiadaja gruczolow jadowych i tym samym jadu. Nie sa wiec jadowite.
Sa pajeczakami i tak jak skorpiony maja segmentowany odwlok. No i faktycznie maja 5 par odnozy krocznych, ale ktory pajęczak ma mniej ?? (wykluczam takie z amputowanymi konczynami :)
Tutaj link do strony z krotkim opisem:
Galeodes granti (http://www.petbugs.com/caresheets/G-granti.html)
Hodowla solfug jest wyjatkowa trudna ze wzgledu na to ze sa to zwierzaki biegajace, poszukuja pokarmu a nie czekaja na niego. Duze terrarium wysoko rekomendowane. Pozatym potrzebuja dosyc wysokich temperatur w dzień (40st.) a niskich w nocy (10-15st.) trudno jest zachowac taka amplitude w niewoli. Wilgotnosc musi byc wyzsza w nocy a nizsza w dzien. W koncu sa stworzeniami pustynnymi. Nienawidza one swiatla slonecznego, sa nazywane w ich rodzimych krajach (Egipt) slonecznymi pajakami lub wiatrowymi skorpionami. Rosna nie za duze, z rozpostartymi konczynami do ok 13cm. Kopia norki pod kamieniami.
Kiedys juz to bylo na tym forum, przeszukajcie forum.
Atrax Robustus
24-02-2013, 02:26
Zgadza sie. Zaloze sie, ze nikt z Was nie uchowalby takiej solfugi przez 2 tygodnie. Bardzo szybko padaja w niewoli.
NO rzeczywiscie:) " NIkt z WAS " Jakie to mile bylo:)
Pozdrawiam
NAzar
Atrax Robustus
24-02-2013, 04:06
Spokojnie B)
Nie myslalem, ze bedziecie sie tu doszukiwac jakichs konspiracji :)
Ale teraz jeszcze raz, szczegolowo, opisowo:
Nikt z Was, czyli nikt z tych, ktorzy "napalaja" sie na to zwierze :)
Nie powiedzialem "nas", bo ja nawet nigdy nie myslalem o hodowli tak trudnego gatunku, bo u mnie to by nie przezyl paru dni.. przy tych temperaturach.
Zreszta poszukajcie sobie w archiwum, co ludzie obeznani w temacie maja do powiedzenia na ten temat.
Atrax Robustus
24-02-2013, 04:19
Zreszta nie wspomne nawet o tym, ze ten pajeczak jest bardzo trudno dostepny, jezeli ktos chce go hodowac, to ja zycze sukcesow, ale skoro hodowcy, ktorzy sa wrecz moimi idolami przyznaja, ze hodowla jest tak trudna i zwykle konczy sie fiaskiem, to jednak cos chyba w tym jest :>
No ale tak wogóle to one są z Afryki. A kto tam wie Husajn mógł sobie sprowadzić:)
Solfugi wystepuja rowniez na pustynnych terenach USA.
Zyja krotko i (jak juz zauwazono) sa trudne w hodowli.
Solfuga pokazana na zdjeciu to tzw. "wielbladzi pajak" o ktorym powstalo wiecej mitow, niz ma wloskow na tylku - m.in. ze przegryza brzuch wielblada i wyjada mu zoladek ... totalna bzdura!
Solfugi sa bardzo plochliwe i nigdy nie atakuja czegos wiekszego od siebie.
To na zdjeciu to nie sa dwie solfugi wgryzione jedna w druga a jedna solfuga w trakcie niedokonczonej wylinki - inaczej dzielny zolnierz amerykanski za cholere by jej nie zlapal.
W dodatku zdjecie zrobione w takiej perspektywie, ze glowny obiekt wydaje sie byc ogromny w porownaniu z tlem.
Szymon_czarodziej
24-02-2013, 13:19
a na pewno nie sa to dwie solfugi ??
Jeżeli ta 'dolna' to wylinka, to nie jest raczej mozliwe zeby gorna miala calkowicie zregenerowana ostatnia noge (widac na zdjeciu) po jednej wylince, a jesli to gorna jest wylinka to dlaczego ma 'pelny' odwlok ??
Z tym pelnym odwlokiem to niewiadomo. Chyba nie dojdziemy do tego czy dwa czy jeden pajak. Fakt jest jeden, najbardziej paskudne cos jakie w zyciu widzialem..:)
BRRRRRRRRRRr
Mowisz o tych amerykanskich zolnierzach z boku? =)
Na górze ten odwłok wygląda jak taka szmatka. To zdjęcie było chyba na arachnoboards - tam pisali, że to wylinka.
Bueh te na zdjeciu sa jak dla mnie naprawde ochydne. W zyciu bym nie chcial takiego miec w domu :P
Zauważcie, że dzielny żołnierz nie trzyma tej solfugi w palcach, lecz w kombinerkach...
Ja informuję tylko, że nie trzyma jej bezpośrednio w dłoni.
A sam raczej bym się na to nie zdecydował.
Deathscythe
25-02-2013, 14:20
wiem !!! to są te zwierzaki z filmu Obcy !!! :P
Szymon_czarodziej
25-02-2013, 15:58
widze, ze coraz wiecej osob czyta arachnoboards :)
w koncu tez znalazlem ten temat (http://www.arachnoboards.com/ab/showthread.php?t=23896&page=1&pp=15)
Ktos wypowiada sie tam, ze sa tam dwie solfugi. Ponoc zolnierze z nudow lapia dwie solfugi i urzadzaja male walki miedzy nimi. To zdjecie zostalo zrobione najprawdopodobniej po takiej walce.
Jest tam jeszcze ciekawy link, kawalek ruchomego obrazu filmik (http://www.ecologicproductions.com/video_projects/TSCK/endangered/TSCK_spider.html) polecam :)
Dla zainteresowanych, dosyc szczegolowo jest tam opisane skąd H.R. Giger czerpal pomysly kiedy tworzyl stworzenie Obcego z serii 'aliens' ;)