Zobacz pełną wersję : G. Rosea L11 pomocy
witam
od wczoraj pajaczek dziwnie sie zachowuje, jakby nog nie mogl zginac, wyglada to tragicznie
POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!111
prosze o szybka odpowiedz na mpuscion@hotmail.com
Tony_666
18-02-2013, 09:19
A nogi ma pod siebie podkurczone?
Jeśli tak to jest przesuszony więc spróbuj zwiększyć wilgotność w terra i wsadż go do miseczki wypełnionej wodą(płytko)! i tak codziennie przez 3dni. Powodzenia...
No wlasnie nogi ma wyprostowane i ich nie zgina :-(
i chwieje sie czasem jakby sobie setke wypil :-(
może ma zbyt zimno? podnieś temperature. moja rosea po wylince nagle zapragnela wiecej ciepla co zobaczylem kiedy postawilem szklanke z ciepla woda obok terra.
ma czerwona zarowke ale nie zawsze jest wlaczona, czy jest wskazane abym ja na noc np przy kaloryferze postawil?? oczywiscie ma wilgotno!!!
mozesz postawic ale najpierw zobacz ile moze tam byc stopni bo mozesz przesadzic
przedewszystkim czerwona zarówka może świecić sie dzien noc, pająki czasem tak stoją na nogach np mój vagans i jeszcze zależy jaką masz temp w nocy ale wiedz że powinna byc niższa w nocy niż w dzień wiec wydaje mi się że podkładanie pod kaloryfer jest zbędne
a i spróbój go lekko poruszyć zobaczysz co się bedzie dziać
ruszalem go, zasadniczo nic sie nie dzialo - tzn ruszal sie prawidlowo - z dala od "napastnika" , dzis zapodalem jeszcze 2 duze swierszcze i pozarl 2 na raz (karmie co 3-4dni )
więc Wydaje mi się że będzie dobrze:) a jaką ma temperature w dzień a jaką w nocy?
w dzien zawsze ponad 20 stopni gdy zarowka wlaczona 23-25, w nocy bez zarowki, 18-20 ale podobno dla Rosea to nie ma problemu??? a moze jednak sie myle......
Oby tak zawsze było z wszystkimi pajączkami w 1 godzinę 28 minut od napisania 1 posta pająk wyzdrowiał jednak te forum działa jak lek ;)
Staraj się utrzymać stałą temperaturkę!!
A lampeczkę świeć ile wlezie :)
Z kaloryferami daj sobie spokuj.
--------------------------------------
POZDRAWIAM
wenx
-Albopilosum 7L
-Boechmei 1L :p
Ja bym zachował jakiś cykl dzień - noc.
Ale jak wlacze zarowke na powiedzmy 12h to on sie za bardzo nie wysuszy? wtedy termometr pokazuje 35-40 stopni.........
a ilu watowa masz zarowke? ja od dzis mam rosalinde(po 10 wyl) i siedzi obecnie na kamieniu i sie grzeje pod 15wat.Skoro sie robi az 40C to moze masz za mocna ta zarowke?
40 to wilgotnosc :-)
a tak z nowosci to zauwazylem ze pajak wciska sie miedzy scianke i kokos i siedzi przykulony wylazi to znowu wraca
nie wiem juz co mam robic ???????????!!!!!!!!!!!!!!!11
zarowka i wilgoc jest po drugiej stronie ale widocznie lepiej jej na suchym :-((((((((((
o to sorki,pozajączkowało mi się z tą temperaturą - żle przeczytalam...czekaj czekaj wilgotnosc mowisz 40% przy oswieconej zarowce,na chlopaski rozum powiedzialabym Ci,zebys czesciej zraszal,zeby bylo te 65%,ale teraz jak mowisz,ze ona woli na suchym siedziec to pomyslow mi brak.
Jednak bez paniki,gorzej jakby juz lezala z podkulonymi nogami i wstac nie umiala.Moj kedzior notorycznie staje w taki sposob jak opisujesz("na palcach"),ale nie trwa to dlugo.Od kiedy masz pajaczka?
Pajaczka mam od 3 tygodni, osobiscie tez mi sie wydaje ze problem by byl jakby nie jadla i nie chodzila - a to jej nie grozi dzis jadla i to duzo, tym niemniej zachowuje sie dziwnie :/
ja kby nie jadła to też by nie był problem słuchaj twojemu pająkowi nic nie jest zwiększ mu wilgotność!!
bo ma za niską!
70 to za niska?????????????
taka jest przy wylaczonej zarowce !!!!!!!!!!!!!!!!
chyba wystarczy co???????????
no dobra,wystarczy przy wylaczonej,w nocy,ale naswietlasz ja caly dzien? to wtedy kiedy jest wlaczona zraszaj czesciej,zeby utrzymywc jako-taki poziom,nawet ,gdy zarowka swieci.
maciex pajączek jest zdrowy coś mi się wydaje że to twój pierwszy pająk :) to że wciska się między kokosa a sciankę jest najbardziej normalne lub chodzi tam i spowrotem moja rozea zato rozwalawszystko jakby złota szukała.Większość osób wkłada połówkę kokosa a pająk i tak tam nie wchodzi bo wybiera sobie jak dla niego lepsze miejsce przeważnie blisko źródła ciepła.Co do wilgotności u rozea też są podzielone zdania jedni piszą musi mieć wilgotno inni bardziej sucho wystarczy aby w jednej połowie terra tam gdzie nie ma kryjówki miała wilgotne podłoże i to zupełnie wystarczy będzie potrzebować więcej wilgoci to sobie tam pokopie i się położy.Pająki nie zachowują się tak jak np.chomiki włozysz domek on tam wejdzie ,dasz mu jeść on je itd.Nie można przewidzieć co pająk w danym momencie zrobi.A zachowań jest wiele w zależności od osobnika jeśli masz ją 3 tygodnie jak piszesz poobserwuj ją z 2 miesiące a to nawet nie wystarczy bo i tak cie nieraz zadziwi.I potem jak zobaczysz że coś naprawde jest nie tak co wcześniej się nie zdarzało lub faktycznie z pająkiem jest kiepsko możesz zadawać pytania .Jak do tej pory wszystkie zachowania twojej rozea są jak najbardziej normalne nie "dziwne"jak to określasz. Jest na 90% zdrowa jak rybka nie daje 100% bo nie wiadomo co ma w środku hihihih ;)