Zobacz pełną wersję : czy pajaki spia??? :)
_INVISIBLE_
09-02-2013, 18:10
Ptasznik pewnie odpoczywa w formie "snu" na swoj sposob jaki .. nie wiem sam.:(
nie widzialem zeby jakies ptaszniki zamykaly oczy do snu :) :DDDDD ale niektore klada sie na ziemi i odpoczywaja sobie lezac "na brzuchu" wiec moze to jest ich sen ;)
pająki odpoczywają na swój sposób ssaki to robią inaczej niż stawonogi a stawonopgi inaczej niż inna grupa zwierząt każdy robi to na swój sposób napewno tak!
śpią:)
moim zdaniem:)
pozdro!
Atraxa kiedys o to pytalem i rzekl mi, iz pajaki maja zbyt slaby uklad nerwowy, zeby zachodzily procesy snu (a wiec procesy zasypiania, budzenia, faz snu).
Jak pajak siedzi w miejscu i nic nie robi to wtedy odpoczywa.
dokadnie robią to na swój sposób tak jak ryby itp
Ale napewno nie odbywa się to w nocy:)
Pająki śpią... tylko trzeba im do tego celu specjalnie d terra wstawić wyposażone łózeczko z wygdnym jaśkiem i pająk na pewno w końcu sie wyśpi...;)
Mnie denerwuje trochę, jak mi pająki chrapią za głośno, albo koc przeciągają na swoją stronę łóżka. W ogóle to się rozpychają ale przynajmniej cieplej jest.
Pozdro ;)
Tony_666
10-02-2013, 12:14
Zapytaj sie go czy umie spać w Wigilię,może zacznie mówić... :D:D:D
RAMMSTEIN1
10-02-2013, 12:47
temat ten juz byl na forum pare razy - poszukaj :) ( lub na tp )
A mnie najbardziej denerwuje jak mnie w nocy budzi ze musi do lazienki :-/ Masakra :-/ Pampersow nie chce nosic bo mowi ze sa malo meskie ;P Masakra jak cie tak pajak w nocy obudzi a jak nie chce wstac to mnie po nogach gryzie (dzieki temu zostala mi juz tylko jedna) No ale chyba zainwestuje w nocnik i bedzie problem zglowy. No ale naszczescie moje nie chrapia ;p
Atrax Robustus
10-02-2013, 14:30
Nie zebym sie czepial, ale dalszy ciag dyskusji o tylnej czesci ciala Maryny proponuje ciagnac w off topicu :>
Moge na to liczyc? :P
boehmei fan
11-02-2013, 04:44
BOZE ale smutni sa panowie od Miszqi w dol!!! takie glodne gatki na pewno nie zahceca nawych ludzi do korzystania z forum!!
moje nie daja mi w nocy spac ... :/ zawsze sobie gwiżdżą jakies melodyjki i wystukuja rytm nóżkami:DD
rastafaq
11-02-2013, 15:42
>moje nie daja mi w nocy spac ... :/ zawsze sobie gwiżdżą jakies melodyjki i >wystukuja rytm nóżkami:DD
Ta, i co jeszcze ??
Mysla czy dzialaja instynktowie? Raczej to 2, chyba zeby cos innego....
_INVISIBLE_
12-02-2013, 01:56
Ptaszniki nie mysla poniewaz nie maja tak rozwinietego mozgu ( wiem ze zle-zapomnialme jaksie to nazywa u ptasznikow) jak my ludzie
oczywiscie ze mysla....
tylko nie ma tego jak udowodnic :)
"z kamieniem nie pogadasz - a swoje wie.." Aji
...dziabne go... dziabne go... dziabne go, chocby nie wiem co... (c) murinus podczas zabiegow pielegnacyjnych
_INVISIBLE_
13-02-2013, 06:58
W jakis sposob mysla napewno <LOL> ale w duuzo mniejszym stopniu
Awikularia
13-02-2013, 08:11
O ile wiem, zdolnosc myslenia posiada tylko jedno zwierze na planecie zwanej Ziemia - CZLOWIEK... Reszta zwierzyny kieruje sie instynktem.
rastafaq
13-02-2013, 10:09
ta teorie wymyslil czlowiek...
Awikularia
13-02-2013, 10:19
Daj mi przyklad na to, ze zwierzeta mysla, a dam ci pajaka za darmo...
Zauwaz, ze myslenie to swiadome procesy psychiczne, a raczej ich przebieg. W szerszym zakresie - aktywny proces poznawczy. Tylko ludzie potrafia myslec abstrakcyjnie, praktyczne, itd... Nie spotkalam sie z przemyslanymi dzialaniami ze strony zwierzat.
Zwierzeta rzadza sie instynktem, "obchodza" je najprostsze czynnosci: zdobywanie pokarmu, jedzenie, kopulowanie, unikanie drapieznikow i inne takie. Nikt mi nie wmowi, ze sa to efekty myslenia.....
Grażynka
13-02-2013, 12:24
a co powiesz o papugach które rozróżniają różne materiały i umieją liczyć zresztą jak szympansy. Albo o świni którą nałuczono grać w gre. Pająk dla mnie :P
Awikularia
13-02-2013, 15:24
To nie jest, grazynko (swoja droga troche glupi nick dla faceta) myslenie. To sa sztuczki. Umieja liczyc... taaaa... psa tez mozna nauczyc liczyc, trzeba tylko wiedziec, w jakim momencie dac mu znak, zeby nie szczekal. Owszem, zwierzeta maja zdolnosc zapamietywania pewnych sztuczek, ale nie mysla... Tak samo, jak nie sa swiadome dat, godzin, itd....
Moim zdaniem Kazdy zywy organizm odpoczywa na swój sposób.... Koń spi na stojaco...... krowa niby podobna a juz spi leząc.... mi sie wydaje ze pajaczki leza na ziemia i oslaniaja sie nogami ( tak jak sie dmuchnie w pajaczka ) takie jest moje zdanie...... prosze o niekomentowanie błedów ortograficznych.... :) dzieki
Pozdrawiam :)