Zobacz pełną wersję : kamienie
witam
mam takie pytanko, jaki rodzaj kamienia najmocniej sie nagrzewa i najdluzej oddaje cieplo
pozdro
lol, a cos o wiekszych walorach visualnych?? :D
sigsauer
03-04-2014, 14:19
Cegła szamotowa jest wykorzystywania w budowie kominków nie do rozgrzewania się i utrzymywania ciepła tylko do odizolowania wysokich temperatur przy łączeniach ze zwykłaym murem i zaprawą. Coś jak styropian tylko w drugą stronę :) :)
A co do skał to dobrze się rozgrzea i długo utrzymuje wysokiem temperatury skała wulkaniczna...... Sa już robione grille z jej wykorzystaniem.
Cegła szmotowa nie jest kamieniem - to mieszanka glinku z pyłem szmotowym, wypalana. Niemniej nie jest ani efektowna ani trująca. Natomiast najdużej rozgrzewa się i najdłużej oddaje - granit. Polecam kamienie polne - u nas w większości są to granity. Chyba, że mieszkasz na Jurze. Moja żółwica uwielbia siedzieć przy granitach, ktore mam w różnych miejscach działki. Psy przy nich wylegują się wieczorem po upalnym dniu. Wtedy kamienie są ciepłe, mimo,że wieczór już chłodny. A o te kamienie spytałam specjalistę. (Oczywiście im większy kamień, tym dłużej trzyma ciepło.)
no coty granit?? :/ ja mam granit w terra centralnie pod zarowka i rozgrzewa sie dosyc slabo i krotko trzyma cieplo, juz jakis zwykly kamyk jesyt lepszy :P , ja szukam czegos naprawde dobrego. sigsauer a skad wziac ta skalke wulkaniczna??
pozdro i thx za odpowiedzi wszystkim
sigsauer
04-04-2014, 14:26
To Ty chcesz ten granit rozgrzewać żarówką ???? !!!!!!!!! No to jakas pomyłka !!!! Myślałem, że chodzi Ci o naprawdę duże temperatury........
wlasnie dlatego, ze chce nagrzewac zarowka to szukam jakiegos dobrego kamienia, bo jakbym chcial kablem to oczywiscie granit byl by ok
według praw fizyki chyba najlepszy byłby kamień który najszybciej chłonie ciepło, najwięcej go wchłonie, i równomiernie go oddaje. Najlepiej ciepło chłonie kolor czarny najwięcej go wchłonie kamień najcięższy. Oba te warunki spełnia bazalt.
Czarny ciężki kamień ze Skandynawii u nas spotykany bo przywleczony przez lodowiec.
Ale czy bazalt można nagrzewać żarówką? Przecież to ta sama grupa skał co granit. A prócz tego, jak coś szybko chłonie, to szybko oddaje - prawa fizyki.
kamien nie musi szybko chlonac ciepla (ma na to 14 godzin), wedlug mnie jakis duzy bazalt mogl by byc ok, tylko niewiem gdzie go szukac :(
pozdro