Zobacz pełną wersję : Rozpoznanie płci Smithi!!!!
Witam wszystkich i mam pytanie:
Jak najpewniej sprawdzić płeć Brachypelmy Smithi L5 i L3??
Patrzyłem na te płucotchawki - nie ma między nimi czarnej plamy - tzn. ,ze to samica?? W obu pająkach: L3 i L5 nei bbyło tej plamki.
Proszę o sugestie i rady na ten temat, może ktoś zna inne metody, niz ta lub te wymienione w faq'u......
PoZdRaWiAm
ArDi
to nie ma być plamka, tylko fałdka
i najlepiej ją widać na wylince a nie na pająku
Cytat prosto z FAQ'u :
"Mogę dodać, że u Brachypelmy smithi jest jeszcze jeden sposób określenia płci: między płucotchawkami u samca jest widoczna czarna plamka (przy długości głowotułowia dochodzącego do 3 cm). U samicy natomiast jest to jasne miejsce, bez żadnych plamek."
A wiec jednak koleś :)
no i jescze bys musial troszke poczekac oba sa za male na to aby sprawdzic plec.przy 7 wylince mozna juz cos zasugerowac:(
czyli ta plamka jakby co to dopiero się pojawi.............
No jeszcze musisz troche poczekac niestety. Mysle, ze jak pajaczek bedzie mial ok. 3cm cialka to mozesz sprobowac okreslic jego plec na podstawie wylinki najlepiej. A co do tej plamki u b.smithi to wie ktos moze na ile to jest skuteczna metoda??
jak napisali w faq'u że tak się da ,to pewnie pewna, tylko na ile?// hehe
jeżeli chodzi o patrzenie pod odwłok obok płucotchawek to masz 50-50 hiih tak rozpoznają tylko doświadczeni hodowcy!
to niech ktoś napisze pewny sposób sprawdzenia płci!!!
najpewnijszy bedziesz wtedy jak dojrzeje.mozna sprawdzac tez na wylince,ale czasami tez ta metoda moze zawiesc
ufffffff oczywiście ze sprawdzanie na wylince!!! pewniak zaczyna się od 7 wylinki!!
ale zawsze musisz mieć jakieś doświadczenie jeżeli go nie masz nie dajesz rady zeby sprawdzić wysyłasz zdjęcie wylinki na forum i napewno ktoś ci pomoże!
pozdro!:)
WojtasWroc
02-02-2013, 11:22
za małe sa jeszcze zeby stwierdzićw 100% płec
Jak będzie L7 to zrobię foto i wyślę na forum!!!!!
Thnx for all!!!!!!!!!