Zobacz pełną wersję : problem z wylinka... :(
krwiopij
29-01-2013, 07:13
moja pajaczka nie wyglada najlepiej... :/ wczoraj wieczorem polozyla sie na swoim dywaniku z pajeczyny i nie rusza sie... tak, wiem - wylinka... ale ile to moze trwac? od razu zwiekszylam jeszcze wilgotnosc w terrarium, ale to nic nie dalo... lezy juz tak w kompletnym bezruchu od mniej wiecej 9 godzin... to jest jej 10-11 wylinka i naprawde mam nadzieje, ze nie ostatnia... :( czy moge jakos jej pomoc? w jaki sposob moge zwiekszyc temperature?
TheMetal
29-01-2013, 07:23
Nie ruszaj się pająka kiedy ma wylinke , jak leży na plecach to już zasadniczo nie powinno się robić nic w terra , a ile może trwać nie wiem moja Irminia z 5 na 6 liniała ok 12h i też się strasznie martwiłem ale wszystko było ok
Awikularia
29-01-2013, 07:25
Jezeli do jutra nie wstanie, to bardzo mi przykro, ale nie bedzie juz co po pajaku zbierac....... Pociesze cie, ze duze pajaki przechodza wylinke czasami bardzo dlugo.
trzeba bylo nie robic nic w terra, podczas tego procesu najmniejszy stres moze go zaklucic... pozostaje Ci teraz czekac.
krwiopij
29-01-2013, 08:05
coz... to moj pierwszy pajak... podchodze do niej moze zbyt emocjonalnie i nie bardzo wiedzialam co mam robic... naprawde mogla miec za sucho... teraz jest juz troszke lepiej, bo przed chwila zaczela powoli sie ruszac... jestem dobrej mysli...
3mam kciuki. A co do tempa przechodzenia wylinek, to czas jest uzalezniony od wieku. Ja juz to zaobserwowalem na przykladzie kedziezawego 9tera jest po 5 wyl.) i vagansa (po 3 od 2 dni). Vagans pzreszedl ja blyskawicznie, nawet nie zauwazylem kiedy, a codziennie go pare razy dogladam. Natomiast kedziezawy... czekalem dlugo bardzo.... i to przy tak malaj roznicy wieku. Warunki klimatyczne maja oba identyczne.
moj Vagans zrzucal bardzo dlugo prawie 12 h
krwiopij
29-01-2013, 12:00
bardzo wszystkim dziekuje - juz wszystko w porzadku... :) niestety najlepsza czesc mnie ominela (ech, doksztaclac sie trzeba ;(), ale kiedy wrocilam do domu, w terrarium znalazlam dwa pajaki! ;) a tak juz sie martwilam... w koncu to moj pierwszy raz... ;P
tia... i jeden siedział na przeciw drugiego i sie mu przyglądał... :)))
jak ja kocham dziennikarzy..