Zobacz pełną wersję : Opis Chromatopelmy
"Dojrzewają po około 3,5-4 latach" - jest to cytat z nowo zamieszczonego na stronie opisu...
Pierwsze słyszę, aby Chromatopelmy dojrzewały 4 lata ! Z tego co mi wiadomo są jedne z szybciej dorastających ptaszników i niekiedy wystarczy im niespełna rok.
Ciekaw jestem skąd autorka opisu wzięła tak szokujące informacje...
pozdrawiam
Nie znam sie na tym gatunku ale jezeli to prawda co napisales, to po prostu zwyczajny blad, ktory sie zdarza;)
nie wiem jak długo dojrzewają ale wiem z doświadczenia że wolno rosną przynajmniej moja!
moja rośnie bardzo szybko, kupiłem ponad miesiąc temu a już przeszła dwie wylinki, rośnie bardzo szybko i je bardzo dużo
chromcie rosna szybko i w dobrych warunkach moga dojrzec po 12 miesiacach.najczesciej po ponad 14 miesiacach.wylinke tez czsto zrzucaja
chromatopelma to szybko rosnacy pajak. czesto przechodzi wylinki oraz ma duzy przyrost ciala po wylince. tak wiec dojzalosc od roku do poltorej
a moja nie je i jest l5 i od 2-3 miechow wyliny nie miala;/ temp 25-26
_tom_tom_
27-01-2013, 13:20
kiedys awikularia czepiała sie Encyklopedi terrarystyki za błedy, widac sama tez sie nie potrafi ich ustrzec, trzeba bardziej podchodzic z dystansem do wszystkiego, błąd moze sie przytrafic kazdemu
Foxtrott
28-01-2013, 10:42
rosna bardzo szybko!!
No niby tak...
Ale kto by pomyślał, że takiej "wspaniałej" hodowczyni ;)
Awikularia
29-01-2013, 03:35
Autorka moze popelniac bledy... W tym wypadku wzielam przyklad z moich kilku Chromatopelm. Trzymam je w warunkach optymalnych, okolo 25 stopni, karmie 2 razy na tydzien. Nie pase ich codziennie i nie trzymam w temp. 30 stopni - w naturze przeciez to rzadkosc. Stara sie zapewnic moim pajakom warunki podobne do naturalnych. Nikt mi nie wmowi, ze pajaki jedza codziennie ogromne ilosci owadow. To ze pajak po roku ma 6-7 cm ciala nie oznacza, ze jest dojrzaly plciowo....
Awikularia
29-01-2013, 03:37
Michal, ja tego nie powiedzialam.... Nigdy nie nazwalam siebie "wspaniala hodowczynia" czy jakkolwiek podobnie. Zawsze to podkreslam... Nie mam zamiaru byc "guru" bo mnie to nie bawi.
rastafaq
29-01-2013, 03:45
nie myli sie ten co nic nie mowi