Zobacz pełną wersję : Najbardziej Aktywny Pająk
No własnie czy kos moze mi powiedziec jaki pajak jest najbardziej aktywny
tzn nie siedzi pół dnia w jednym miejscu poto zeby po tym czasie zrobic dwa kroki.
chodzi mi najbardziej "ruchawego pajaka" ;-)
Pozdrawiam
Bardzo aktywny jest Phormictopus cacerides... Bynajmniej moj.
Grammostola Rosea podobno uchodzi za najbardziej aktywnego, ale nie spodziewaj się, że będzie biegać cały czas po terra, jak jakiś chomik.
;-)))))))))))))))))ha ha jasne ze tego sie niespodziewam :-))
czekam na dalsze odpowiedzi moze jaks gatunek nadrzewny?
P.irminia, P.murinus te pająki przynajmniej u mnie są bardzo aktywne.
neo masz racje moja imrinia chodzi non topa prawie i konstruuje swoje pajęczynowa torfowe gniazdo mnie aktywnym jest również angustum
Moja własnie zaczeła wnosić torf na góre. Całkiem ładnie to wygląda.
Dzieki za odpowiedzi jak by ktos
jeszcze chciał cos dozucic to zapraszam
u mnie tte irminka i rosea
Atrax Robustus
24-01-2013, 05:52
Jezeli chcesz cos ruchliwego, to skombinuj sobie cos z Lycosidae.
Jak bedziesz mial szczescie, to zlap sobei Arctosa cinerea, czy Trochosa terricola i bedziesz mial aktywnego pajaka :]
z mojej wesolej gromadki najwieksza aktywnoscia wykazuja sie p.murinus i c.darlingi oraz g.rosea
El Coco.... stanowczo z moich :)))
U mnie Acanthoscurria geniculata, Pterinochilus murinus i Grammostola pulchra.
A co myslicie o Brachypelma smithi lub Emilia
ccccczy to aktywne ptaszniki czy raczej ospałe?
Atrax Robustus
24-01-2013, 06:38
Zaden z tych pajakow to raczej nie jest speedy gonzales.
Moja Brachypelma jest dosc aktywna, ale i tak duza czesc czasu spedza w kryjowce nieruszajac sie.
Moje smithi i emilia prawie w ogole sie nie ruszaja, za to kedzior dosc czesto sobie spaceruje i bawi sie w koparke ;)
moja smithi też mało chodziła ale po tej wylince(12albo13) cos jej odbiło i oplotła całe terra siecią, przekopała, i chodzi non-stop.
A Avicularia versicolor, Avicularia metallica lub inny nadzrzewny?
sory ze Was tak zadreczam ale jest to dla mnie bardzo ważne
Z tego co wiem Avicularie nie są az tak ruchliwe jak Psalmopeusy czy Peocilotherie.
Awikularia
24-01-2013, 07:20
Moje pajaki od A do T nie sa ruchliwe. W nocy sie troche ozywiaja, ale do mojego szczura to im daleko.................................. Generalnie zaden ptasznik nie przejawia oszalamiajacej aktywnosci, to raczej powolne zwierzaki (wylaczajac atak i ucieczke).
Psalmopoeus
24-01-2013, 07:46
Miałem Irminie przez pół roku i widziałem ją może 10 razy(jak była głodna albo miała za mało miejsca w kryjówce na wyl).B.emilia to chyba najspokojniejszy ptasznik na świecie(raz siedziała 2 tygodnie bez ruchu, nie wiem jak w nocy,czasami sprecjalnie siedziałem do późna żeby sobie ją pooglądać i czasem ruszy łapką:P)A najaktywnijszy z moich pająków to G.rosea
Heh. Ale Ci zazdroszczę tego kędziorka. Mój od 7 dni siedzi w norce i nic nie je...
Najaktywniejsze są te pająki, ktore mają ciepło i jeszcze mozna powiedzec, ze samce są bardziej ruchliwe od samic.
najaktywniejszy z moich pajakow to chromatopelma. w sumie to prawie pol dnia chodzi i pajeczyne roklada :))
drugim z aktywniejszych to p. ornata. jesli nie siedzi w gniezdzie to potrafi cala noc po calym terrarium chodzic :D teraz troche zaprzestala wedrowek bo jest kilka dni po wylince :))
Moj kedziorek 8 dni po 7 wylince jak wylazl z kryjowki to prawie wogole tam nie zagladal. Zasuwal po terrarium ostro, szczegolnie w nocy. Latal po szybkach jak jakis nadrzewny. Aktualnie przygotowywuje sie w norce do 8 wylinki, nie przyjmuje pokarmu i prawie sie nie rusza od tygodnia.
u mnie rosea:] gdy otwieram pojemnik lata jak nie wiem kto:]
co to za rodzaj ten "kendziorek"
bo jestem świeży w temacie ptaszników
to jest najbardziej populanry ptasznik brachympelma albopilosum ptasznik kędzierzawy poczytaj jego opis na tej stronce
hehe jak otwieram pudełko to i crawshyai lata jak oszalały, niejadek zasrany :D
hmmm akurat moja geniculata podobnie jak murinus duuuuza wiekszosc zycia spedzaja bez ruchu, moze maja za dobrze u mnie :P
słyszałem że irminia jest bardzo aktywna
Moja p.irminia siedzi przeważnie w gnieździe, ostatnio zaczęła wychodzić, bo jest głodna po niedawnej wylince. Za to gniazdo ma przy szybie więc widze ją cały czas, w dzień jest spokojna, za to całymi nocami 'ulepsza' swój domek.
krwiopij
24-01-2013, 14:47
moja rosea to wcielenie spokoju i lagodnosci... 'aktywna' to bym jej z cala pewnoscia nie nazwala... :>
rastafaq
24-01-2013, 16:58
No moj tez biega jak sie otwiera i tez nic nie je.Jakis dziwny typek :PPP
u mnie pająk krzyżak na suficie, nie daje mi spokoju w nocy - słysze jego tupanie i nie moge dospać ;)
Murinusek
25-01-2013, 08:21
Obstawiam P.murinusa:P
Na ten temat mozna polemizowac przez cala noc.Zalezy od osobnika.Moja Rosea jes tbardzo aktywna i w dzien i w nocy.otwieram terra i zaraz garnie sie do ucieczki.a sa rosee co przez wieksza czesc czasu sa nieruchliwe.temperatura tez duzo robi.