Zobacz pełną wersję : wylinki jedna po drugiej
Mój kędziorek przeszedł wylinkę 1,5 tygodnia temu - teraz jest L3. Jednak wygląda tak, jakby szykował się do następnej - od dwóch dni nie je, zrobił się ciemniejszy i trochę błyszczący, plamka na odwłoku zrobiła się bardzo wyraźna. Czy możliwa jest wylinka po tak krótkim czasie, jakie mogą być inne powody takiego zachowania?
Mysle ze powod moze byc tylko jeden... wylinka. Napisz jaka masz temperature. Moze sie wszystko wyjasni:)
Pozdrawiam
Nazar
1,5 tygodznia to troche za mało, zdązył coś zjeść wcześniej??. ja troche wątpie że to wylinka ale jesli tak to gratuluje. Napisz jakie masz warunki
takkk napisz w jakich warunkach o trzymasz i czym karmisz...moze tez tak zrobie:)
RAMMSTEIN1
11-12-2012, 09:29
przy wysokiej temp i duzej ilosci pokarmu...to napewno wylinka :)
WojtasWroc
11-12-2012, 10:18
hmm
moj nie jadł od 2 stycznia nic
12 stycznia wyliniał ( 3ci raz , kedzierzawy )
poźniej zarł jak głupi i od 2 dni znof nie je
"tyłek mu ściemniał" i pewnie za pare dni wylinieje
w sumie 2 tyg mineło od ostatniej wylinki myśle ze max za tydzien wylinieje !
temp noc ok 22 dzien ok 25 i grzeje go zarowa 15W od ok 16 do 23 codziennie
Bardzo wątpię żeby to była wylinka. Zdecydowanie za szybko.
RAMMSTEIN1
11-12-2012, 13:42
Jimbo - to jest mozliwe, wszystko zalezy od warunkow a glownie od ilosci pokarmu i temp ;]
To chyba by musiał mieć ze 40 stopni i być peklowany. Nie sądzę, żeby pająk po półtora tygodniu przeszedł kolejną wylinkę.
Smithi mojego znajomego jak był mały, od L1 do L3 liniał co dwa, trzy tygodnie, więc to możliwe jak najbardziej.
WojtasWroc
11-12-2012, 15:42
małe pajączki czesciej linieją
myśle ze wlasnie lamuszki L2 np przy obfitym karmieniu i wysokiej temp mpga liniec np z L2 na L3 lub L3 na L4 w 2 tyg.
jak sie myle to sorki - ale wydaje mi sie ze to co napisalem wyzej jest mozliwe
No nie wiem. Jeszcze nie miałem przypadku, żeby pająk wyliniał szybciej niż po miesiącu, a warunki mają moje pająki bardzo dobre i żarcia pod dostatkiem. Średnia u maluchów to 1,5 - 2 miesiące.
RAMMSTEIN1
11-12-2012, 18:40
było gdzieś na forum o tym ze ptasznik ( nie pamietam ktora wyl. ale spory osobnik ) przeszedl wylinke po 1,5 m-cach od ostatniej ;)
ale to jest mozliwe w 100% :)
przeciez ten pajak jeszcze nie przeszedl wylinki po 1,5 tyg... moze przestal jesc i sie zakopie na 2 tyg- i to jest bardziej mozliwe niz ze wylinieje lada dzien...
Mozliwe ze wylinieje po 2 tyg od poprzedniej wylinki tak samo jak mozliwe jest ,ze maly pajak nie linieje 2 miesiace.
Jimbo- to ,ze u ciebie nie linieja tak czesto to nie znaczy ze jest to niemozliwe.
Moj Ceratogyrus byl L5 i na L6 wylinial po 23 dniach a z L6 na L7 po 26 dniach.
Awikularia
12-12-2012, 07:13
Dokladnie, zgadzam sie z FRODO :D. Podam na przyklad taki przyklad: wylinki mojej A. bicoloratum:
2 - po 2 miesiacach,
3 - po 2,5 miesiaca;
4 - po 3 miesiacach;
5 - po 1,5 miesiaca.
Wszystko zalezy i od osobnika i od warunkow...... Niby im starsza tym rzadsza powinna byc wylinka, a tu siurpryza :).
Hmm, nareszczie.
Rzeczywiscie tak jak pisaliscie, pająk zaczął przygotowywać się do wylinki po 1,5 tygodniu a następnie zakopał się.
Wylinkę przeszedł dopiero wczoraj, czyli - po 3,5 tygodniach. Też chyba trochę za szybko, szczególnie, że, co muszę z przykrością stwierdzić, nie ma najlepszych warunków. W dzień ok 25 stopni, natomiast w nocy zdarzało się, że temperatura spadała w okolice 18 stopni (ciągłe awarie prądu).