Zobacz pełną wersję : czy kogos dziabnął skorpion?
jw. jakie mieliscie objawy? czy to mocno boli? i czy dla człowieka (oprócz alergików) może to byc niebezpieczne?
p.s. nie kazcie mi szukac w starych postach, bo w mojej przeglądarce wyszukiwarka nie działa.
RAMMSTEIN1
05-12-2012, 07:44
Mnie dziabnal w te wakacje P. imperator.
tak, dla alergików ukaszenie moze byc niebezpieczne.
ukaszenie boli - czuc jakby promieniujacy, rozchodzacy sie bol.
Objawy w moim wypadku były nastepujace - goraczka, oslabienie, spadek cisnienia ( chyba ze taka pogoda była :P ) opuchlizna ii chyba tyle ;)
PS. poszukaj w starszych postach :P:P:P
Waltera jeszcze ukąsił. Poszukaj w archiwum.
Zgadza sie, nie tyle ukasil ile uzadlil :)
Cale szczescie, ze P. imperator a nie np. Mesobuthus martensii bo mogloby byc gorzej.
Najpierw bardzo mocno uszczypal w palec (poniewaz trzymalem za ogon) a kiedy puscilem ogon, dostalem zadlem w dlon miedzy kciukiem a palcem wskazujacym.
Nie wyladowal na podlodze tylko dlatego, ze trzymalem go nad terrarium - z rozpedu jeszcze ze dwa razy walnal ogonem we wlasny domek.
Obylo sie bez goraczki i oslabienia ale bol byl porownywalny z mocnym uderzeniem mlotkiem (walnol sie kiedys ktos mlotkiem w dlon?).
Spora, zaczerwieniona opuchlizna i przez kilka dni zaj...ste swedzenie.
W ten oto sposob zostalen nauczony respektu do skorpionow i NIE BRANIA ich na reke ... chociaz czasami zdaza mi sie jeszcze wziac ktoregos z "maluchow" ... do nastepnej lekcji! :)
Mnie skorpion "dostał" pare razy i za każdym razem bolało ale nie tak samo. Raz ( pierwszy) to straciłem czucie w dłoni na 2 godziny a ból był bardzo duzy ale nastepne razy jusztakie nie były. Po ok 6 "trafieniu" nie wykazywalem objawów a jedynie czuółem silne szczypanie w miejscu użadlenia
czy na polskim rynku dostępne są leki zmniejszające objawy użądlenia przez pająka,albo skorpiona? nie chodzi mi o antidotum tylko o złagodzenie objawów.
nie, nic takiego nieistnieje zresztą po ukąszeniu np. takich scorpów jak Buthus, Androctonus (z tych rodzajów) to Ci nic niepomoże są to śmiertelnie niebezpieczne zwierzęta....
Pozdrawiam
Serpent