Zobacz pełną wersję : Materiał do budowy terra
RoboCherry
10-03-2014, 05:25
Mam takie pytanie dotyczace skonstruowania terra pustynnego dla agam brodatych.
Jakie materiały wykorzystywaliście w praktyce do budowy terrarii oczywiście oprócz szkła?czy drewno, tworzywo ??? jakie jest Wasze zdanie na ten temat ???
pozdrawiam R.
Płyta OSB dostepna w sklepach typu Castorama, Obi itp :)
tez polecam osb jest dobre i tanie i do tego przytna ci na odpowiednie kawalki tam za darmo
RoboCherry
11-03-2014, 02:47
Ok tak też yslałem ale jak najlepiej zabezpieczyc przed wilgocią itp. itd.
pomalować lakierem i pożądnie wywietrzyć:) a kanty uszczelnic sylikonem.. Ja tak robiłem i wszystko jest OK:)
Ja widzialem fajne pólki regałowe 16mm od 5,99 zl. Dobrze by sie nadawalo na terra
Jeżeli to terra pustynne, to po co zabezpieczać przed wilgocią ?
OSB jest już zaimpregnowana, wystarczy miejśca łączeń zabezpieczyć.
oSB JEST DOBRE ALE BRZYDKIE POLECAM PŁYTY MEBLOWE WSZYSCY SIE MARTWIĄ ŻE MOŻE SIE COŚ Z NIMI STAĆ JA MIAŁEM W TAKIM ANOLISA ZIELONEGO I TERAZ MAM W INNYM TEŻ Z P MEBLOWYCH lAMPROPELTISA JUŻ DWA LATA I NIC SIE Z NIM NIE DZIEJE !!!!
jEŚLI CHCECIE TO ROBIE TERRA NA ZAMÓWIENIE CHĘTNYM WYŚLE NA GG POZDRO
Najlepszą rekomendację swoich "terra na zamówienie" dałeś tym postem.
Widać, że masz wiedzę fachową jak ......... [censored] :>
No comment
Widzisz w tym jakiś problem ??? Bo ja nie. Jak Cię denerwuje mój post to porostu go omiń a nie komentuj bo ja też potrafie komentować
reed tu ma akurat racje bo to nie jest dzial do teg ozeby sie reklamowac, mogels napisac ze z plyty sa lepsze i w ogole ale nie pisac swojej reklamy.
Zapominasz "kolego" że to jest forum dyskusyjne, a nie tablica ogłoszeń.
Poza tym, jeżeli ktoś pisze bzdury, to mam prawo napisac co o tym myślę. Jeżeli Ci nie w smak mój post, to możesz go ominąć i nie czytać.
Nie denerwuję mnie ten post, poprostu napisałem sprostowanie. Poczytaj jeszcze troszkę i nabądź doświadczenia, potem dopiero zabieraj się za takie porady i oferty produkcji.
Jeżeli płyte meblową sie zabezpieczy to można z niej robić terra ale musi być odpowiednio zabezpieczone. Jeśli nei nadaje się to powiedzcie czemu??? (planuje budowe terra z płyt meblowych ale dno terra bede miał wyłożone kafelkami a ściany pokryte korkiem więc wilgotność nie powinła nic niszczyć)
No może troche się rozpędziłem o te dwa słowa i z tego powodu przepraszam ale reed o co Ci chodziło z tą moją wiedzą fachową? Masz jakieś zastrzeżenia do p meblowych czy do mnie?? Chyba nic takiego złego nie napisałem???
Chodzi o to, że zbyt to uogulniłeś. Płyty meglowe owszem, można stosować. Ale zależy do jakiego typu terra i jak je zabezpieczysz.
OSB defaultowo przeznaczona jest do "trudnych" warunków o wysokiej wilgotności. Meblowa zaś nie. Jeżeli ktoś dobrze jej nie zabezpieczy, to płyta pijąc wilgoć spuchnie i szlag trafi całe terra.
Zrobiłem już wiele terra i mam o tym niejakie pojęcie. Spotkałem się też z kilkoma "ślicznie" zdeformowanymi terrariami ze zwykłych płyt meblowych.
To nie są przelewki. Jeżeli to "pudełko" dla pająka, to będą małe straty. Ale jeżeli komuś zwali się wielkie terra ? To już duży koszt. Dlatego zawsze warto używać materiałów zgodnie z ich przeznaczeniem.
zgadzam się z tobą co do zabezpieczenia terra przed wilgocią ale poco zabezpieczać np terra dla A brodatej czy większości węży połozowatych?? Jeśli ktoś bezpośrednio spryskuje na płyte to to jest jasne że po jakimś czasie sie "zepsuje" ale jak ścianki są wyłożone korkiem i wilgotność nie przekracza 60% to po kij je zabezpieczać??
Ja troche abstrachujac od tematu - Reed i Kudlaty,zachowajcie troche powagi.Kolega prosi o rade a Wy sie zrecie.Na prawde juz niektorym chyba sie nudzi i szukaja zwady.Bez sensu...Poza tym Reed to czy post jest w odpowiednim dziale to moja dzialka i Werniego - nie musisz nas wyreczac ;) . Pragne wam zwrocic uwage,ze kolega pytal o terrarium typu pustynnego i wilgoci tam zbyt wiele nie powinno byc :].Moim zdaniem OSB jest lepsze ,bo jest w niewielkim stopniu zabezpieczone przed wilgocia,a co wybierze autor to juz jego sprawa :]
Czy ja wyglądam na niepoważnego ??
Nie wiem czy Ty czytałeś moje posty, zanim się czepiłeś nadaremno ? Czy ja nie odpowiedziałem na pytania ?
Czy nie napisałem tego samego co Ty wcześniej ?
Nie próbuje tez nikogo wyręczać, coś chyba jakies wygórowane ambicje masz ? albo kompleksy ?
Sorry za OTw tym topicu, ale jeżeli czepiasz się mnie publicznie, to tak też odpisuję.
BTW, jeżeli chodzi o OSB, to nie jest ona w niewielkim stopniu zabezpieczona przed wilgocią. Jest zabezpieczona (woskowana i impregnowana, oraz ma specjalne syciwo i proces prasowania płyty) w bardzo dużym stopniu.
reed napisał(a):
> Czy ja wyglądam na niepoważnego ??
> Nie wiem czy Ty czytałeś moje posty, zanim się czepiłeś
> nadaremno ? Czy ja nie odpowiedziałem na pytania ?
> Czy nie napisałem tego samego co Ty wcześniej ?
> Nie próbuje tez nikogo wyręczać, coś chyba jakies wygórowane
> ambicje masz ? albo kompleksy ?
> Sorry za OTw tym topicu, ale jeżeli czepiasz się mnie
> publicznie, to tak też odpisuję.
>
> BTW, jeżeli chodzi o OSB, to nie jest ona w niewielkim
> stopniu zabezpieczona przed wilgocią. Jest zabezpieczona
> (woskowana i impregnowana, oraz ma specjalne syciwo i proces
> prasowania płyty) w bardzo dużym stopniu.
>
Nie wiem jak wygladasz i nie obchodzi mnie to.Wcale sie nie czepiam tylko zwracam Ci uwage o bezsensowna zwade.Nikogo nie mialem zamiaru atakowac,a teraz to czepiasz sie Ty.Skoro nie probujesz nikogo wyreczac to jakim prawem piszesz ,ze nie ten dzial he ?? Ja mam chora ambicje i kompleksy ?? Po czym wnosisz bo nie rozumiem ?? Ktos zwraca Ci uwage ,a Ty nazywasz to czepianiem sie - to chyba sa kompleksy.Nie chce po prostu zadnych klotni i tyle,bo nie bede przez kogos zamykal topica,komus kto potrzebuje pomocy - rozumiesz ??I tym pozytywnym akcentem pragne zakonczyc ta dyskusje,ktora jest nie na temat. :]
OK, może niepotrzebnie się uniosłem, ale wina leży po obu stronach ;)
EOT