Zobacz pełną wersję : Pomysł na terrarium ...
mboinski
08-03-2014, 11:02
Witam.
Wpadłem na pomysł zrobienia terrarium dla pajączków (mam zamiar sobie niedługo kupić). Chcę mieć jakiegoś łatwego naziemnego pajączka. Mam zamiar kupić jak najmłodszego (L1 - L2). Mam pytanie czy zaprojektowane przezemnie terrarium z pudełka po dębowej (TU JEST ZDJĘCIE (http://www.macsoft.za.pl/terra.JPG)
)nadaje się na jakieś pajączki. Jak narazie zrobiłem 3 komory o wymiarach :
1. 6 cm * 10 cm
2. 8 cm * 10 cm
3. 6 cm * 10 cm
Wszystkie mają wysokośc 7 cm. Komory mogę powiększyc (zrezygnowac z jednej).
Jakie pajączki mogę mieć w takim terrarium i gdzie zrobić wentylację aby nie udusić pajączków ??
Oraz od której do której wylinki mogę trzymać w takich terrarkach moje przyszłe pajączki ??
Wentylacje zrob po bokach a hodowac mozesz w tym pajaki od 5 wylinki do 8 gdzies.
leviatan
08-03-2014, 11:45
A czym to przykryjesz? Mi się wydaje że ptaszniki będą wgryzać się w styropian.
Mam to w domu. I nie powiem żeby to był inteligentny pomysł na terra :/
mboinski
08-03-2014, 11:53
Przykrycie będzie tak jak firmowo jest zamykane to pudełko (plexi czy coś takiego naówane od góry).
Ścianki mogę wzmocnić czymś lub skołować zastepcze z OSB.
Daf dlatego zrobiłem posta aby dowiedziec się czy się nadaje. :)
A jakie pajączki mógłbym w tym trzymać ??
IMO na L1-L6 [przy malych] moze sie to nadac, pozniej bedziesz musial przelozyc je do czegos innego. Zapomnij o pajakach ktore szybko rosna, poprostu beda mialy bardzo malo miejsca. Zamiast styropianu kup sobie cienka deske i ja potnij i tam wsadz, bo ten styropian wyglada conajmniej... dziwnie.
Obawiam sie ze bedziesz musial dokonac troche nawiertow po bokach + duzo w topie. Pamietaj jednak o tym, ze pajaczki malutkie sie latwo przeciskaja przez wieksze dziury [1/3 ich wielkosci to dla nich nie problem], wiec po bokach tego drewnianego zrob malutkie nawierty i tak samo w topie z plexy, ktore potem bedziesz mogl bezbolesnie dla pajakow powiekszac.
Pomysl dosyc ciekawy, chociaz nie wiem jak sie bedzie zachowywalo to drewno po spotkaniu z mokrym torfem. Lepiej to przetestuj zanim kupisz zwierzaki.
Pozdrawiam
Jeśli tego nie zabezpieczysz przed wilgocią, to zgnije pudełko będziesz miał pleśń...
wesoly grabarz
10-03-2014, 07:50
Ja proponuje jednak, na L1, stare, dobre pudełeczka po kliszy foto, a później słoiczki, np. po kawie.
mboinski masz na dopracowanie tego pomysłu grubo ponad rok....
mboinski
21-03-2014, 04:58
KoReXon chyba nawet więcej niż rok :). Starzy protestują więc narazie mogę tylko marzyć o pajączku. Lipa bo nie chce stawiać ich przed faktem dokonanym. Już raz tak zrobiłem i miałem przewalone. Poczekam do urodzin i wtedy zacznę działać aby się zgodzili (wtedy to już mogę nawet poczekać do wiosny).
Jak dla mnie to zes zakombinowal "jak kon pod gore".Pissboxy (pojemniki na mocz) sa po 80 gr. w aptece i tam mozesz trzumac pajaka co najmniej do 4 wyl.Kupujac swierszcze masz kolejny pojemnik w ktorym go mozesz trzymac do 5-6 wyl.Potem jakies pudelko po lodach lub na upartego terra.Po co kombinowac - nie lepiej trzymac sie starych sprawdzonych metod ??:>